SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Google Data Studio Nedir? Kullanımı ve Avantajları

Tüm dünyada en çok kullanılan arama motorlarından olan Google, ücretsiz şekilde sunmuş olduğu çeşitli servisler ile kullanıcılarına çözümler oluşturmaktadır. Bu çözümlerden biri olan Google Data Studio; kullanıcılarına en dinamik, hızlı ve etkili şekilde rapor hazırlayabilme seçeneği sunmaktadır. Özellikle dijital dünya içerisinde doğru strateji ve planlama ile hareket etmek oldukça önemli bir noktadır. Strateji oluşturma aşamasında ise birçok analiz doğrultusunda hareket etmek, bizleri başarıya götüren en önemli anahtardır. Tam da bu noktada farklı verileri ölçme imkânı ile doğru stratejiyi belirlemedeki yardımcımız Google Data Studio karşımıza çıkmaktadır. Peki Google Data Studio nedir?

Google Data Studio, etkili ve hızlı işleyişi ile farklı veri kaynaklarını kullanarak elde ettiği verileri, çeşitli grafik ve tablo haline getirilerek raporlanmasına yardımcı olan araçtır. Dijital alanda yürümek isteyen site sahiplerinin yükselen bir grafik çizmesinde yardımcı olan Analytics, Search Console, ADS gibi hizmetleri ve buradaki verileri Google Data Studio ile tek bir yerde raporlamak oldukça mümkün. Bu servis, çeşitli görsel destekleri ile farklı veri kaynaklarından elde edilen verileri etkili şekilde raporlamanızı ve bu raporlar doğrultusunda çalışmalar yapmanıza olanak sağlamaktadır. Birçok araçtan veri aktarımı kabul eden Google Data Studio, sunduğu etkin raporlar ile sizlere en ideal çözümü oluşturmaktadır.

Google Data Studio Ne İşe Yarar?

Dijital dünya içerisinde farklı birçok araç, başarı ve hızlı sonuç alma noktasında kolaylık sağlamaktadır. Bu seçeneklerden biri olan Google Data Studio, özellikle dijital pazarlama noktasında oldukça yaygın şekilde kullanılan etkili bir araçtır. Data Studio aracı, Google’ın sunduğu diğer araçlarla entegre kullanılabilme özelliği ile hızlı ve etkili sonuçlar vermektedir.

Bu sonuçlar, elde edilen verilerin çeşitli analizlerle birlikte okunmasının ardından farklı dinamiklere sahip bir rapor haline gelmesinden oluşmaktadır. Oluşturulan raporlamalar ise, gerekli tüm inceleme ve analizlerin yapılabilmesine imkân taşıyan niteliklerle karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda isteğe göre bu raporlar müşteriler ile paylaşılabilmekte, çeşitli değerlendirilmelerin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Google Data Studio kullanarak oluşturulabileceğiniz raporlama seçenekleri şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:

  • Web sitesi veya E-Ticaret sitesi üzerinden satışa sunulan ürünlerin stok durumlarıyla ilgili raporlamalar
  • Firma veya marka adına yapılan reklam kampanyalarının performans raporları
  • Google Analytics üzerindeki verilere göre oluşturulan detaylı ürün performans raporları en çok talep gören raporlar arasındadır.

Google Data Studio Aktarılabilir Veriler Nelerdir?

Yazımın içerisinde Google Data Studio’nun çeşitli platformlardan veriler alabildiğini ve bu verileri tek çatı altında topladığını belirtmiştim. Data Studio’nun öne çıkmasını ve bir o kadar da kullanımının tercih edilmesinin ana sebeplerinden olan bu durum, oldukça avantaj ve kolaylık sağlamaktadır. Bu açıdan Google Data Studio için aktarılabilir olan veriler şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:

  • Adwords
  • Attribution 360
  • DCM
  • Google Analytics
  • Search Console
  • Youtube
  • Linkedin Ads
  • Twitter
  • Instagram Ads
  • Reddit
  • Bigquery
  • File Upload
  • Firebase
  • Google Cloud Storage
  • Google Sheets

Google Data Studio Nasıl Çalışır?

Google Data Studio, gelişmiş bir işleyiş ile kullanıcılarına en yüksek performansı vermeyi amaçlamaktadır. Oluşturduğu çalışma mantığı ile fonksiyonları yerine getiren bu araç, en üst performansı sizlere sunmaktadır. Google Data Studio’nun nasıl çalıştığını ve içeriği hakkındaki detaylar ise şu şekildedir:

  1. Veri birleşmesi ve veri dönüşümü: Data Studio ilk olarak, bir çıkarım oluşturmak için farklı platformlardan veri toplamakta ve bu verileri tablo, grafik ve görsel sunum elemanları şeklinde düzenlemektedir. Veri bağlayıcıları ile işleyen bu sitem, daha sonrasında veri dönüşümü için sunulan gezgin özelliği ile sizlere deneme yapma fırsatı tanımaktadır.
  2. Veri görselleştirme: Oluşturulan tüm veriler, çeşitli sunum teknikleri ve görsel detaylandırmalar ile birlikte hazırlanmaktadır. Veri görselleştirme başlığı altında gerçekleşen bu işlem, rapor ve verilerin daha anlaşılır ve sizin kimliğinizi yansıtan formata dönüşmesini sağlamaktadır. Çeşitli tasarım ve anlatım imkânı tanıyan grafiklerle oluşan özgün raporlarınız, sunuma hazır hale bu şekilde gelmektedir.
  3. Veri paylaşımı: Son olarak ise tüm veriler doğrultusunda ortaya çıkan raporlar, kişilerle paylaşılmasıyla birlikte raporların üzerinden istenilen hedefe yönelik çalışmalar yapılabilmektedir. Bu kısımdaki veri paylaşımı, sunduğunuz raporların görüntülenmesini veya güncel zamanlı düzenlenmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede eş zamanlı çalışma imkânı da sunan platform, raporların gelişmesine ve güncel kalmasına olanak sağlamaktadır.

Google Data Studio Nasıl Kullanılır?

Google Data Studio kullanmak için, Google’ın sunduğu tüm platformlar gibi bir Google hesap sahibi olmanız gerekmektedir. Bir Google hesap sahibi değilseniz ilk olarak hesap açmanız, arından da Google Data Studio hesabı oluşturmanız ilk adım için yeterlidir. Google Data Studio hesabı oluşturmanız ardından uygulamaya giriş yaparak platformun sunduğu hizmetlere erişebilirsiniz. Bu noktada şunu belirtmekte fayda var, Google Data Studio oldukça basit kullanıma sahip fakat bir öğrenme süreci ile en iyi performansı alabileceğiniz bir platformdur. Bu açıdan hesabınızı oluşturduktan sonra karşınıza çıkan ara yüz üzerinden, veri kaynakları ekleyebilir, gezgini kullanabilir ve raporlara erişebilirsiniz.

Google Data Studio Veri Yükleme Nasıl Yapılır?

Dijital üzerindeki her alanda etkin şekilde kullanılan Google Data Studio, adından da anlaşıldığı gibi veriler üzerinde harikalar yaratan bir uygulamadır. Bu açıdan, çeşitli veri kaynaklarından erişilen veriler ile başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır. Google Data Studio hesabını oluşturmanızın ardından erişebileceğiniz veri kaynakları, rapor oluşturma aşamasına gelmeden önce çalışma gerçekleştireceğiniz verilerin belirlenmesine olanak sağlamaktadır. Bu noktada Google Data Studio üzerinden gerçekleştireceğiniz veri yükleme işlemi şu şekilde yapılmaktadır:

  • Google Data Studio hesabınıza giriş yapmanı ardından karşınıza bir ara yüz çıkmaktadır. Bu kısımda üst sol kısımda bir menü bulunmaktadır.
  • Bu menüden Create (Oluştur) seçeneğine, ardından Data Source (veri kaynağı) seçeneğine tıklayın.
  • Bu kısımda platform size veri alabileceğiniz tüm kaynakları liste halinde göstermektedir. Bu kaynakları yazımızın içerisinde sizlerle detaylı şekilde paylaştım.
  • Bu seçeneklerden tercih ettiğiniz kaynağı seçin. Seçtiğiniz veri kaynağı için sizden erişim izni istenecek, bu kısımda erişim isteğine onay vererek devam edin.
  • Erişim iznini vermeniz ardından diğer hesabınızın sahip olduğu mülkler sayfanıza yansıyacaktır. Bu kısımda Data Studio ’ya aktarmak istediğiniz mülkleri sağ üst köşede bulunan Connect (Bağlan) sekmesine tıklayarak aktarabilirsiniz.
  • Aktarımın tamamlanmasının ardından veri değişkenlerinizin bulunduğu listeyi görebilir, buradan kontrollerinizi sağlayabilirsiniz.

Google Data Studio ile Raporlama Nasıl Yapılır?

Elbette ki veri kaynaklarının yüklenmesinin ardından sıra raporlama işlemine gelmektedir. Bu kısma kadar gerçekleştirdiğiniz veri kaynak yüklemeleriyle istediğiniz raporu oluşturmanız mümkündür. Bunun için yapmanız gerekenler ise aşamalarıyla şu şekildedir:

  • İlk olarak ara yüzdeki sol menüde bulunan Create (Oluştur +) sekmesine tıklayın. Daha sonra çıkan seçeneklerden Report (Rapor) seçeneğini seçin.
  • Bu kısımda öncesinde yüklemiş olduğunuz veri kaynaklarından kullanmak istediklerinizi seçerek devam edin.
  • Burada karşınıza raporunuzu şekillendirebileceğiniz, istediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz bir sayfa açılmaktadır.
  • Bu kısımda raporunuzun içeriğine göre grafikler ve metinler ekleyebilir, çeşitli eklentiler ile zenginleştirebilirsiniz. Eklediğiniz eklentide hangi metriğin görünmesini istiyorsanız sağ tarafta açılan menüden bu veri metriğini seçebilirsiniz.
  • Tüm bunların yanında size sunulan şablonlardan seçerek raporunuzu oluşturmayı tercih edersiniz, daha kısa şekilde sadece istediğiniz verileri düzenleyerek raporlarınızı oluşturabilirsiniz. Yine sağda bulunan kısımda raporda bulunmasını istediğiniz veri metriklerinden seçebilir, içeriği planlayabilirsiniz.
  • Bu işlemler ardından sayfada üst bölümde bulunan Add a Control (Kontrol Ekle) sekmesine tıklayarak, raporunuzun erişilebilirlik özelliklerini ve raporu görüntüleyen kullanıcılar için oluşturulan kontrol seçeneklerini ayarlayabilirsiniz.
  • Yine üst menüde bulunan Theme and Layout (Tema ve Düzen) seçeneğine tıklayarak raporunuzun özelleştirebilirsiniz.
  • Son olarak üstte bulunan Share (paylaş) sekmesine tıklayarak raporunuz isimlendirmeniz ardından dilediğiniz kullanıcılar ile paylaşabilirsiniz.

Google Data Studio Avantajları

Sizlere detayları ile Google Data Studio nedir, nasıl kullanır ve ne gibi sonuçlara ulaşılır sorularının cevaplarını yanıtlamaya çalıştım. Elbette ki dijital dünya içerisinde bu işlevlerle karşımıza çıkan pek çok alternatif platform bulunmaktadır. Bu kısımda ise Google Data Studio’nun bu alternatiflerden hangi noktada sıyrıldığını ve ne gibi avantajlar ile karşımıza çıktığınızı sizlerle paylaşacağım. Özellikle raporlama söz konusu olduğunda üst düzey performans ile karşımıza çıkan Google Data Studio, şu avantajlar ile farkını yansıtmaktadır:

  1. Ücretsiz kullanım
  2. Özelleştirilebilir araçlar sayesinde özgün rapor oluşturma fırsatı
  3. Modern ve etkili veri görselleştirme seçenekleri
  4. Güncel veriler ile otomatik rapor oluşturabilme imkânı
  5. Hızlı ve çeşitli paylaşım seçenekleri
  6. Gelişmiş dışa aktarma seçenekleri
  7. Detaylı ve okunması kolay rapor oluşturulması
  8. Farklı birçok kaynaktan veri alabilme ayrıcalığı
  9. Gelişmiş filtre araçları
  10. Hesaplanan alan kullanımı

1. Ücretsiz Kullanım

Verilerin analizler sonucu raporlanmasına imkân sunan Google Data Studio, ücretsiz kullanım seçeneği ile öne çıkmaktadır. Tüm hizmetleri ücret talep etmeden en gelişmiş haliyle sunan platform, özellikle raporlama konusunda deneyimsiz kişiler için sunulan ücretsiz şablonlar ile, hızlı ve çözüm odaklı kullanım sunmaktadır.

2. Özelleştirilebilir Araçlar Sayesinde Özgün Rapor Oluşturma Fırsatı

Dijital pazarlamanın bir parçası olan raporlama, etkili analizler ve stratejiler oluşturulması için önemli bir konumdadır. Bu açıdan kişi ve firmaların kendi kimliklerini yansıtabilecekleri ve eşsiz şekilde oluşturabilecekleri raporlar elde etmesi, iyi bir etkileşim için önemlidir. Data Studio sahip olduğu çeşitli tasarım, grafik ve biçim seçenekleri ile özelleştirebilir raporlar oluşturmaktadır. Ayrıca kullanımı daha kolay olan şablon seçenekleri de sizlere özgün rapor oluşturma alternatifi sunmaktadır. Google Data Studio kullanarak özelleştirebileceğimiz içerikler başlıca şu şekildedir:

  • Sayfa düzeni
  • Metinler
  • Grafik seçenekleri
  • Ölçüm
  • Stil ögeleri
  • Yazı tipi
  • Arka plan, renk ve dolgu seçenekleri başlıca farklılık oluşturulabilen noktalardır.

3. Modern ve Etkili Veri Görselleştirme Seçenekleri

Bir grafik tasarımcının oluşturduğu düzeyde etkili görselleştirilmelere sahip olmak Google Data Studio ile oldukça mümkündür. İlgi çekici, her kitlenin anlayabileceği, detaylı verileri içerisinde barındıran ve modern görünümlü grafikler ve panolar oldukça hızlı şekilde bu platformda hazırlanmaktadır. Hazırladığınız bu içeriklere Data Studio ile şu özellikleri ekleyerek; daha da gelişmiş nitelikte sonuçlar elde etmeniz kolaylaşmaktadır:

  • Tarih aralığını denetleme
  • Farklı filtre seçeneklerini ayarlama
  • Farklı ölçüm seçeneklerine göre sıralama
  • İsteğe başlı olarak ölçümleri seçme
  • Verileri detaylarıyla kullanma

4. Güncel Veriler ile Otomatik Rapor Oluşturabilme İmkânı

Google Data Studio, sahip olduğu gelişmiş yapısı ile rutin olarak rapor oluşturmanızı ve bunları otomatik hale getirmenize olanak sağlamaktadır. Bu özellik ile zamandan tasarruf sağlayarak farklı detaylara odaklanmanıza imkân sunan platform, sizlere çözüm odaklı bir avantaj sağlamaktadır.

5. Hızlı ve Çeşitli Paylaşım Seçenekleri

Özellikle meslektaş veya iş ortaklığı yürüttüğünüz kişilerle hızlı paylaşım seçenekleri, Google Data Studio ile en gelişmiş şekilde sunulmaktadır. Kolay iletişim kurmanızı sağlayan ve oluşturulan raporları gerekli kişilere iletme fırsatı sunan bu seçenekler, oluşturulan özelliklere göre kişilerin gerçek zamanlı erişimine ve raporlar üzerindeki etkileşimine olanak tanımaktadır. Google Data Studio ile oluşturduğunuz raporları;

  • Bağlantı paylaşımı ile,
  • E-posta ile,
  • Zamanlanmış e-posta gönderimi ile kolayca paylaşabilirsiniz.

Eş zamanlı olarak iki tarafın raporlar üzerinde etkileşim halinde olması, değişiklik yapma ve güncel kalma noktasında en iyi sonuçlar elde etmesine fayda sağladığı da unutulmamalıdır.

6. Gelişmiş Dışa Aktarma Seçenekleri

Google Data Studio ile oluşturmuş olduğunuz gelişmiş raporlar, farklı dışa aktarım seçenekleri ile size kullanım avantajı sağlamaktadır. Bu seçenekler;

  • PDF,
  • Excel
  • Google E-tablo,
  • E-posta gibi seçeneklerden oluşmaktadır.

Özellikle raporlama noktasında Excel belgesi veya PDF gibi dışa aktarma seçeneği, pek çok kullanıcı için hızlı çözümler üretilmesine ve daha etkili şekilde verilerin kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Bu açıdan Data Studio’nun sunmuş olduğu dışa aktarım seçenekleri, kullanıcıların beklentilerin karşılayacak niteliklerden oluşmaktadır.

7. Detaylı ve Okunması Kolay Rapor Oluşturulması

Dijital pazarlama sektöründe raporlama söz konusu olduğunda farklı birçok seçenek karşımıza çıkmaktadır. Bu seçenekler sundukları farklı performans ölçme ve görüntüleyebilme seçenekleri ile birbirlerinden ayrışmaktadır. Bu noktada ise Google Data Studio, verileri;

  • Detaylı analizler çerçevesinde,
  • Tek bir grafik üzerinde,
  • En kapsamlı şekilde oluşturmanıza olanak sağlayan tek platformdur.

Çeşitli grafiklerin özelleştirilmesi ile tek bir grafik üzerinden sunulan raporlama, birden fazla kriterdeki durumu ifade edecek şekilde oluşturulabilmektedir. Bu sayede en etkili ve anlaşılır şekilde raporlar elde edilmektedir. Ayrıca sunulan renk, yazı tipi gibi özelleştirme seçenekleri ile raporların okunula bilirliği de kolaylaştırılmaktadır.

8. Farklı Birçok Kaynaktan Veri Alabilme Ayrıcalığı

Google Data Studio’nun en önemli özelliklerinden biri olan farklı veri kaynaklarından veriyi kullanabilme imkânı, veri entegrasyonu ile en etkili sonuçları elde etmenizi sağlamaktadır. Oldukça büyük bir avantaj sağlayan farklı kaynaklardan veri alabilme özelliği, Data Studio’nun en önemli yapı taşlarından birisidir. Bu anlamda yazımın başlarında konu başlığı olarak sizlerle paylaştığım veri alabileceğiniz platformlar listesini (Google Ads, Google Analytics, Google Search Console, E-tablolar vb. gibi) inceleyebilir, sosyal medya platformlarından diğer Google servislerine kadar sunulan geniş seçenekleri kullanarak hepsini tek bir çatı altında Google Data Studio’ da bir araya getirebilirsiniz.

9. Gelişmiş Filtre Araçları

Google Data Studio’da sunulan gelişmiş filtre araçları, verilerinizi herhangi bir boyuta veya ölçüme göre iyileştirmenize olanak sağlamaktadır. Filtre araçları, rapor düzeyinde, sayfa düzeyinde veya grafik düzeyinde filtreleme yapabilmektedir.  Sunulan bu özellik sizlere avantajlı bir kullanım oluştururken, verilerinizi iyileştirmenize ve geliştirmenize yönelik koşulları sunmaktadır. Bu açıdan Data Studio üzerinde kullanılan en yaygın filtreler şu şekildedir:

  • Tarih aralığı
  • Hesap
  • Kampanya
  • Yer

10. Hesaplanan Alan Kullanımı

Hesaplanan alan kullanımı, Google Data Studio’daki verilerinizde oluşturacağınız yeni ölçüm ve boyutlar hakkında bilgi edinmenize olanak tanıyan bir özelliktir. Daha basit haliyle Excel elektronik tablolarındaki kullanılan bir sistemi sizlere sunan platform, şu şekilde işlemler yapmanıza olanak tanıyan hesaplamalara sahiptir. Hesaplanan alan kullanımı şu niteliklerle karşımıza çıkmaktadır:

  • Temel matematik (ekle, çıkar, çarp, böl)
  • İşlevler (İstatistiksel işlemler vb. gibi)
  • CASE ifadeleri

Sonuç

Google Data Studio, tartışmasız fonksiyonelliği, işlevi ve avantajları ile benzerlerinden açık ara farkla öne çıkmaktadır. Sizlere bu yazımda, Google Data Studio hakkında en kapsamlı ve güncel bilgileri paylaşmayı ve başarılı raporlar oluşturabilmeniz için kullanabileceğiniz kapsamlı bir rehber oluşturmayı hedefledim. Bu noktada etkili, özgün ve hedeflerinize yönelik gelişmiş seçenekleri kullanarak oluşturacağınız raporlamalarınız, Google Data Studio ile profesyonelce hazırlanmaktadır. Kısa bir eğitim çerçevesinde harikalar yaratabileceğiniz ve sahip olduğu temel işlevleri en üst seviyelerde kullanabileceğiniz bu platform ile başarı size oldukça yakın. Bu açıdan sizlere sunmuş olduğum eğitim ve çalışmalar hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için furkandanaci.com üzerinden benimle iletişime geçebilir, gerekli donanıma ve yeterliliğe erişebilirsiniz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.