SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

SEO Proje Yöneticisi Ne Yapar?

SEO, dijital marketin en önemli çalışmalarından biridir. Şirketlerin verdiği hizmet ve sattığı ürünlerle ilgilenerek rekabet ortamında öne geçmeyi sağlar. Bu rekabetten iyi sonuçlar alabilmek için etkili bir SEO stratejisi uygulamak, çeşitli pazarlama uzmanlarının çalışmalarını gerektirir. Uzmanlardan biri de SEO yöneticisidir. Peki, SEO proje yöneticisi nedir ve SEO proje yöneticisi ne yapar?

SEO Proje Yöneticisi Nedir?

Bir SEO proje yöneticisi, bir işletmenin SEO stratejisini planlamaktan, yürütmekten ve yönetmekten sorumlu olan bir dijital pazarlama uzmanıdır. SEO, çok yönlü bir disiplindir ve çeşitli sorumluluk ve görevleri kapsar. Bu, en iyi anahtar kelimeleri bulmaktan içeriği planlamaya ve içeriğin web sitesine optimize edilmesine kadar bütün süreçleri içine alır.

Tüm SEO çalışmalarının başında olarak SEO yöneticisi, SEO uzmanlarından oluşan bir ekibi yönetmekle yükümlüdür. Görevleri, ekip üyelerine devrederek projelerin doğru ve etkin bir şekilde yürütülmesi için rehberlik eder. Böylece etkili bir çalışma yaparak müşterilerinin rekabet ortamında daha çok ön plana çıkmasını sağlarlar.

SEO yöneticileri, tek bir şirket için çalışabilecekleri gibi bir dijital pazarlama ajansında da çalışabilirler. Ayrıca SEO yöneticileri, çalışmalarının hedefleriyle uyumlu olması için raporlar hazırlamalı ve müşterileriyle iletişim halinde olmalıdır. Ek olarak, SEO yöneticisi olabilmek için bir eğitime gerek yoktur. Ancak dijital pazarlama, dijital medya ve bilgisayar bilimi gibi alanlar yardımcı olabilir.

Bir SEO Yöneticisinde Olması Gereken Yetenekler Nelerdir?

SEO Yöneticisinde Olması Gereken Yetenekler Nelerdir?

SEO yöneticisi, sorumlulukları gereği bazı yetkinlere sahip olmalıdır. Çünkü bir onlar, farklı profillere sahip olabilir ve farklı konularda uzmanlaşabilir. Aşağıda bir SEO yöneticisinde olması gereken bazı yetenekleri vereceğiz. İyi bir SEO yöneticisi olmak için bu yetenekleri okuyabilirsiniz.

Stratejik Düşünme

SEO yöneticileri, stratejik düşünebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Çünkü SEO yöneticisinin temel sorumluluğu, işletmenin hedeflerine ulaşması için kullanılabilecek SEO stratejileri bulmaktır.

Proje Yönetimi

SEO yöneticileri, aynı anda birden fazla projeyi yönetebilmelidirler. Bu projeleri planlamalı ve denetimini yapmalılar. Doğru bir proje yönetimi becerisiyle çok daha etkili sonuçlar alınır.

Analitik Düşünme

SEO yöneticisi pozisyonu, analitik düşünceye sahip olunması gereken bir pozisyondur. Stratejinizi geliştirmek için verileri raporlama ve inceleme yeteneğine ihtiyaç vardır.

Etkili Bir İletişim

SEO yöneticileri, hem kendi ekipleriyle hem de müşterilerle sürekli iletişim halindedir. İki grup arasında bir ara yüz görevi görür. Bu yüzden projenin sorunsuz bir şekilde yönetilmesi için etkili bir iletişim yeteneğine sahip olması gerekir.

Teknik Uzmanlık

Bir SEO yöneticisi, projelerini verimli bir şekilde yönetmek için bazı yazılımlara ihtiyaç duyarlar. Bunlar, Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, SEMrush, MOZ ve Screaming Frog araçlarıdır. Ayrıca site güncellemeler için de temel HTML ve CSS bilmesi gerekir.

Dönüşüm Oranı Optimizasyonu

SEO yöneticisinin dönüşümler için web sayfasını nasıl optimize edeceğini bilmesi gerekir. Bu beceri sayesinde web sitesinin daha fazla ziyaretçi tarafından görülmesi sağlanır.

Sayfa İçi SEO

SEO yöneticisi, SEO uyumluluğunu arttırmak için web sayfasında çeşitli sayfa ögelerini optimize etmelidir. Sayfa içinde kaliteli ve SEO uyumlu içeriklerin üretilmesiyle alakalı planlar yapmalı, stratejiler geliştirmelidir.

Teknik SEO Bilgisi

Bir SEO yöneticisi, Google sıralamalarında nelere dikkat ettiğini bilmelidir. Böylece web sitesi, SEO uyumlarına göre yapılandırılabilir.

Metin Yazarlığı

SEO yöneticisi, etkili bir metin yazarlığının ne olduğunu bilmelidir. Bu, hedef kitle için ilgi çekici, kaliteli içeriklerin oluşturulmasını denetleme yeteneği de verir.

Güncellik

SEO yöneticileri, ortaya çıkan trendlere uyum sağlamalıdır. Çünkü Google algoritmaları değiştikçe ve rakipler SEO stratejilerini ayarladıkça SEO da sıklıkla değişir. İyi SEO yöneticilerinin özelliği, yeni algoritmalara hakim olarak stratejilerini geliştirebilmeleridir.

SEO Yöneticisinin Sorumlulukları

SEO Yöneticisinin Sorumlulukları

SEO yöneticilerinin göre ve sorumlulukları vardır. Bunları etkili bir şekilde yapan SEO yöneticisi, mesleğinde gayet başarılı sonuçlar elde edebilir. Şimdi bir SEO yöneticisinin neler yapması gerektiğine aşağıda maddeler halinde değineceğiz:

  • SEO stratejilerini geliştirmek ve uygulamak
  • Anahtar kelime araştırması yapmak
  • Sayfa dışı SEO çalışmaları yapmak
  • Sayfa içi SEO çalışmalarını gerçekleştirmek
  • SEO ekibini yönetmek
  • Web sitesinin teknik SEO uygulamalarını optimize etmek
  • İçerik stratejilerini planlamak
  • Toplantılara katılmak ve iletişim
  • Veri analizi yapmak ve raporları hazırlamak

SEO Stratejilerini Geliştirmek ve Uygulamak

Bir SEO yöneticisinin sorumluluğu, SEO stratejileri geliştirmektir. Bunu yapmak için öncelikle şirketin genel pazarlama hedefleri ve SEO stratejilerin uygunluğu anlaşılmalıdır. Böylece şirkete uyumlu bir SEO stratejisi belirlenebilir. Bu aşamada SEO yöneticisi, ayrıntılı bir şekilde kitle araştırması yapar. Böylece hedef kitlenin çözmeye çalıştıkları sorunlar, çok daha net bir şekilde anlaşılır. Böylece sorunların nasıl çözüleceğine dair planlar yapılır.

Anahtar Kelime Araştırması Yapmak

SEO yöneticileri, içeriklerin daha doğru bir şekilde üretilmesi için çeşitli anahtar kelime araştırması yapar. Bu süreçte birkaç tane yazılım aracı kullanır ve aylık arama hacmi ile sıralamanın ne durumda olduğu öğrenilir. Anahtar kelime araştırması yaparken kelimenin arama hacmini anlamak için rekabet analizi yapılır. Bu Google’ın hangi tür sıralamayı tercih ettiğini gösterir.

Sayfa Dışı SEO Çalışmaları Yapmak

Sayfa dışı SEO çalışmaları, web sitesinin sıralamasına yardımcı olmak adına yetkinliğini geliştirme sürecidir. SEO yöneticileri, sayfa dışı SEO çalışmalarını, SEO stratejilerine dahil etmelidir. Aksi takdirde sadece anahtar kelimelerle iyi bir sıralama yapmak zordur. Ayrıca sayfa dışı SEO çalışmalarının en etkili yolu, bağlantı kurmaktır. Siteye kaliteli bağlantı eklendiğinde marka oluşturma süreci hızlandırılır.

Sayfa İçi SEO Çalışmalarını Gerçekleştirmek

SEO stratejisini uygulamanın bir diğer parçası, sürekli sayfa içi optimizasyonlar yapmaktır. Optimize edildiğinde web sitesi, sıralamada daha iyi yerlere gelir. Böylece yüksek oranda ziyaretçi trafiği kazanılmış olur. Bir SEO yöneticisinin sayfa içi çalışmalarında gözden geçirmesi gereken durumlar vardır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • URL’lerin kısa ve öz olmasını sağlamak
  • Başlığı doğru şekilde yerleştirmek
  • Web sayfasının görüntülerini optimize etmek
  • Web sayfasına uygun olarak meta verilerini eklemek
  • İçeriklerde kullanılan anahtar kelimelerin uygun bir şekilde uygulanmasını sağlamak

SEO Ekibini Yönetmek

SEO yöneticisi, SEO çalışma planlarını hayata geçirebilmek için çeşitli görevleri yerine getiren SEO uzmanlarını ve yazarlarını yönetir. Aynı şekilde görev kapsamı, teknik değişiklikler için geliştiricileri de içermektedir. SEO yöneticileri, ekip üyelerine görevlerini verir. Ayrıca çalışmaların doğru bir şekilde ilerlediğinden emin olmak için çalışmaları da izler.

Web Sitesinin Teknik SEO Uygulamalarını Optimize Etmek

SEO yöneticisi, düzenli olarak teknik SEO üzerinde çalışmalıdır. Teknik SEO çalışmaları, sitenin hem arama motoru hem de kullanıcılar için optimize edilmesini sağlayan süreçtir. Bir SEO yöneticisi, teknik SEO çalışmalarında site hızı, bozuk bağlantıları düzeltme, siteyi mobil uyumlu hale getirme gibi unsurlar üzerinde çalışır. Bahsi geçen unsurlara aşağıda maddeler halinde değineceğiz:

  • Site Hızı: Birçok internet kullanıcısı, web sayfasının yüklenmesi, uzun sürerse oradan ayrılır. Yükleme hızı, web sitesi sıralamalarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle Google, anahtar kelimeye göre sıralamaları gerçekleştirirken sitenin hız performansını da göz önüne almaktadır. Bu noktada SEO yöneticileri, sitenin ne kadar hızlı yüklendiğini görmek için PageSpeed Insights gibi araçları kullanır. Eğer ki, sayfanın yüklenme hızı düşükse SEO yöneticisi hızlandırmanın yollarını arar.
  • Bozuk Bağlantıları Düzeltme: Web sitesi, bozuk bağlantılara sahip olduğunda hata verir ve sayfa açılmaz. SEO yöneticileri, bozuk bağlantıları görmek için çeşitli yazılım araçlarını kullanırlar. Eğer sayfada bozuk bir bağlantı bulunursa bağlantıyı değiştirirler. Ayrıca var olmayan sayfa için URL yönlendirmesi oluştururlar.
  • Siteyi Mobil Uyumlu Hale Getirme: Google, web sitesi sıralamasını değerlendirirken ilk olarak sitenin mobil sürümünü değerlendirir. SEO yöneticileri, sitenin mobil uyumlu olduğundan emin olmalıdır. Bunu yaparken Google Search Console ve diğer mobil uyumlu araçlarını kullanırlar.
  • Yinelenen İçerik: Google, yinelenen yani aynı sitede birden çok sayfada görünen içeriği sevmez. Bu nedenle SEO yöneticileri, yinelenen içeriği bulurlar. Yazılım araçlarını kullanarak buldukları yinelenen içerikleri tamamen kaldırabilirler. Aynı zamanda kopya içerikleri tek bir sayfada birleştirebilirler.

İçerik Stratejilerini Planlamak

SEO yöneticileri, SEO hedeflerine ulaşması için içerik pazarlama stratejilerini oluştururlar. Bu süreçte yönetici, anahtar kelime araştırmasını ve işletmenin hizmet ve ürün pazarlamasıyla alakalı fikirler üretir. Daha sonra bu konuları ele alan özetler hazırlar. Bu özetleri de ekip üyelerine devreder. SEO yöneticisi, hazırlanan içeriği hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını görmek için denetler. Böylece güncelliğini yitirmiş herhangi bir materyalin bulunmasını sağlar. Bu sayede yeni plan ve stratejiler geliştirilebilir.

Toplantılara Katılmak ve İletişim

SEO yöneticileri, kendi görev ve sorumluluklarının yanı sıra ekip arkadaşlarıyla ve müşterileriyle iletişim halinde olmalıdır. Toplantılar yapılabileceği gibi mesaj yoluyla da iletişim kurulabilir. Müşterileriyle yapılan toplantı sırasında SEO yöneticisi, stratejilerini ve mevcut durum üzerine tartışacaktır. Bunun yanında hedeflerin doğru bir şekilde yürütülmesi için ekip arkadaşlarıyla da iletişim kurmalıdır.

Veri Analizi Yapmak ve Raporları Hazırlamak

SEO yöneticileri, web sitelerinin performansını ölçmek için çeşitli yazılım araçlarını kullanırlar. Bu analizler sayesinde oluşturulan hedeflerin etkisi öğrenilir. Düzenli olarak gerçekleştirilen analizlerde aşağıdaki önemli verilere erişilir:

  • Sitenin genel trafiği
  • Ortalama sıralama
  • Organik dönüşüm oranı
  • Aydan aya trafik değişiklikleri
  • Anahtar kelime sıralaması
  • Yıldan yıla trafik değişiklikleri
  • İyi performans gösteren web sayfaları

Analizler sonrasında SEO yöneticileri, sonuçları oluşturan düzenli raporlar hazırlar. Bu raporlar, site trafiğindeki artışları, anahtar kelime sıralamasındaki değişiklikleri, dönüşümlerdeki değişimleri gösterebilir. Rapor oluşturulduktan sonra yönetici bunları, düzenli olarak müşteriler ve ekiple paylaşır. Bu noktada zamanlama değişiklik gösterir. Ancak genel olarak iki haftada bir veya aylık süreçler olmaktadır.

Nasıl SEO Yöneticisi Olunur?

SEO yöneticisi olmak için çeşitli aşamalardan geçilmesi gerekir. Adım adım kendini geliştirerek başarılı bir SEO yöneticisi olmanın aşamalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Gerekli SEO becerileri geliştirilmelidir.
  • Bir SEO sertifikası alınmalıdır.
  • Giriş seviyesinde bir SEO işi alınmalıdır.
  • Kişinin kendisine ait bir bloğu olmalıdır.
  • Bir SEO yöneticisi işine başvurun.

SEO yöneticisi olmak için ilk aşama SEO ile alakalı becerileri geliştirmektir. Bunun için SEO konusunda genel bir araştırma yapılabilir. SEO becerilerini geliştirdikten sonra bir SEO sertifikası alınması önemlidir. Böylece potansiyel beceriler, işveren ve müşterilere kanıtlanmış olur. Aynı zamanda artık işe hazır bir hale gelindiğini de gösterir. Bu sertifikalar, genellikle çevrim içi eğitim platformlarında verilir.

Sertifikanın alınmasından sonra sırada giriş seviyesi bir pozisyonla becerilerin gelişmesi sağlanabilir. Bu sayede deneyimli SEO yöneticilerinden SEO projelerinin yönetilmesi öğrenilir. Yine, ilk aşamada bir SEO içerik yazarı olarak da çalışılmaya başlanabilir. Öğrenilenleri kendinize ait blog sayfasında uygulayarak da SEO stratejileri öğrenilir. Daha fazla deneyim kazandıktan sonra ise bir SEO yöneticisi, arayan şirkete başvuru yapılabilir. Sabırlı olunduğu takdirde becerilerinize uygun bir iş bulunur.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.