SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

LSI (Gizli Anlamsal İndeksleme) Nedir?

Latent Semantic Indexing (LSI) yöntemi ile web siteleri belirli bir anahtar kelimeye göre değil, konu alanlarına göre indekslenir. Arama motorları, örneğin, “ev boyama” kelimesi arama sorgusunda açıkça belirtilmese bile, ev boyama konusuyla ilgilenen belgeleri veya web sitelerini bulmaya çalışır. LSI’ın yardımıyla, arama motorları gerçekten ev boyama konusuyla ilgilenen belgeler ile yalnızca “ev boyama” kelimesinden bahseden belgeler arasında ayrım yapabilir.

LSO’nun (Gizli Anlamsal İndeksleme) amacı, anahtar kelimeye ek olarak, arama terimi ile anlamsal olarak ilişkili birçok kelimeyi dahil ederek sıralamayı iyileştirmektir.

SEO Açısından LSI’ın Önemi

Google’ın ilk zamanlarında, indeksleme ve sıralama tamamen anahtar kelimelere bağlı olarak gerçekleşmekteydi. Bu, arama motorunun, bir kullanıcı tarafından girilen arama teriminin içlerinde görünüp görünmediğini görmek için dizine eklenen belgeleri kontrol ettiği anlamına geliyordu. Bu nedenle, arama teriminin görünmediği bir web sitesi, sayfanın konusu arama sorgusuyla tam olarak eşleşse bile Google’ın arama sonuçlarında görüntülenmiyordu.

Bu nedenle, daha sonra anlamsal olarak birbirine benzeyen terimler için ayrı açılış sayfaları oluşturuldu. Ancak bu durum, Hummingbird 2013 güncellemesi ile değişti. Bu güncelleme sırasındaki algoritma değişikliği ile Google, semantik arama ya da semantik indekslemeyi odak noktası haline getirdi. Ancak Google’ın kendisi henüz LSI kullandığını doğrulamadı.

Gerçek şu ki, bir web sitesinin konuyla ilgisine 2013 güncellemesinden bu yana çok daha yüksek bir öncelik verildi. Bir açılış sayfasındaki anahtar kelimenin anlamsal referansı, anahtar kelimenin sadece belirtilmesinden daha önemlidir. Latent Semantic Indexing (LSI) sayesinde, anahtar kelimeyi hiç içermeyen web sayfaları da arama sonuçlarında görünebilmektedir. Ancak anahtar kelimeyle semantik olarak alakalı birçok farklı terimi söz konusu web sayfaları içermek zorundadır. Bu terimlere LSI anahtar kelimeleri denilmektedir.

SEO’da LSI Uygulamak

LSI’ın ne olduğunu daha fazla incelemeden önce temel bilgileri anlamak oldukça önemlidir. Diyelim ki bir web siteniz var ve o web sitesinde belirli bir anahtar kelime için bir sayfayı sıralamaya çalışıyorsunuz. Bu sayfayı sıralamak için yapmanız gerekenler nelerdir?

Sayfa optimizasyonu açısından, bu işlem aslında oldukça basittir. Birincil anahtar kelimeyi tam olarak yazıldığı gibi sayfanızda iki veya üç kez kullanmanız gerekecektir. Google, bu anahtar kelimeyle ilgili olan kelimeleri tespit edebilmektedir. Bu durumda devam etmeli ve bu ilgili kelimelerden birkaçını metninize mantıklı olan yerlere yerleştirin. Unutmayın, bu metinleri arama motorları için değil, insanlar için yazıyorsunuz! Arama motoru optimizasyonuna ilk başlayan herkes şu büyük hatayı yapmaktadır: Metinleri kullanıcılar için değil arama motorları için tasarlamak. Bu, çok fazla spam içeren ve kulağa çirkin gelen metinler yazmak anlamına gelmektedir.

Bu yüzden, metninizi insanlar için yazdığınızdan emin olmalısınız.

Yapılacak en mantıklı hareket, önce metni yazmak ve ardından yayınlamadan hemen önce geri dönüp tüm SEO düzeltmelerini yapmak olmalıdır. SEO düzenlemeleri yaparken şu aşamaları uygulamanız oldukça sağlıklı olacaktır:

  • Birincil anahtar kelimeyi iki veya üç kez girmek,
  • Eş anlamlı sözcükleri ya da anlamsal olarak benzer olan kelimeleri birkaç kez kullanmak,
  • Yayınlamadan önce hepsini yüksek sesle okumak,
  • Yayınlamak.

Genelde bu yolu izlediğinizde çok daha iyi sonuçlar alacağınızı göreceksiniz. Sesli okuduğunuzda metin kulağa kötü geliyorsa, bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Bu yüzden cümleleri ve paragrafları gerçekten iyi bir hale gelene kadar tekrar tekrar gözden geçirmelisiniz.

SEO Metin Yazarlığında LSI Anahtar Kelimeleri Nasıl Kullanılır?

Temel metninizi tamamladığınızda ve birincil anahtar kelimenizi ve birkaç eş anlamlı kelimeyi eklediğinizde, gizli anlamsal indeksleme üzerine anahtar kelime araştırmasına bir göz atmalısınız. Daha önce de belirtildiği gibi LSI, “diğer bağlamsal anahtar kelimeler” anlamına gelmektedir. Bu kelimeler, ana anahtar kelimenizle tematik olarak alakalı kelimelerden oluşmaktadır.

Örneğin, ana anahtar kelimeniz “üzümlü kurabiye” ise, “kurabiye” kelimesinin diğer bazı eşanlamlıları örneğin “bisküvi”, “cookie” veya “çörek” olabilir. Gizli anlamsal indeks oluşturma anahtar sözcükleri, tematik olarak ilişkili ancak eşanlamlı olmayan sözcüklerdir. “üzümlü kurabiye” kelimesi söz konusu olduğunda, “üzüm”, “tatlı”, “tatlı atıştırmalıklar”, “çay yanına iyi giden atıştırmalıklar” gibi anahtar kelimeler olacaktır. Bunlar hiçbir şekilde bir hedefle ilgili değildir.

Ancak internette üzümlü kurabiyeden bahseden tüm diğer sayfalarda “çay yanında iyi giden”, “tatlı” ve “atıştırmalık” kelimeleri görünmeye devam edecektir. Bu ifadeler arasında tematik bir ilişki vardır. Buradaki fikir şudur: bu LSI anahtar kelimelerinin çoğunu kullanırsanız, sayfanızı herhangi bir arama motoruyla alakalı hale getirebilirsiniz.

LSO Nedir?

LSO, Latent Semantic Optimization veya Türkçe çevirisi ile gizli anlamsal optimizasyon anlamına gelir. Bu tür bir optimizasyon ile dokümanın veya web sitesinin konusu ile ilgili metinlerde kelime veya kelime öbeklerinin kullanılmasına ve bu konuyla bağlantılı diğer web sitelerinde de kullanılmasına özen gösterilir. Anlamsal olarak en uygun kelimeleri bulmak için yardımcı araçlar kullanılır.

LSI anahtar kelimelerini bulmanın diğer yolları şunlardır:

  • Google Suggest,
  • Google Arama’daki bir sonuç listesinin alt kısmında benzer aramalar için öneriler.

Bu optimizasyonun amacı, organik arama sonuçlarında daha iyi bir konum elde etmektir.

LSI ve WDF IDF arasındaki bağlantı

Bir arama motorunun temel işlevlerini biliyorsanız, arama motoru için optimize edilmiş içerik oluşturmak da daha kolaydır. Buradaki temel, çoğu arama motorunun dayandığı Gerald Salton’un Vektör Uzay Modelidir. Bu modelde WDF*IDF yöntemi devreye girer. Bir terime iki açıdan bakılır:

  • Terimin belgede geçtiği sıklık: WDF (Belge İçinde Sıklık),
  • Terimin tüm belgelerde geçmesi: IDF (Ters Belge Frekansı).

Her ikisi de terimin gerçek anlamını veya uygunluğunu belirlemek için birbiriyle birleştirilir. Bu yoğunlaştırma, terime anlamsal uzayda belirli bir yer verir ve tüm belgeler sırayla vektör uzayında belirli bir yönelim alır.

Arama motoru, indekslenen belgeleri, arama terimine göre vektör hizalamalarına göre inceler. Buradaki en alakalı belgeler, LSI‘nin bakış açısından arama terimiyle en iyi eşleşen belgelerdir.

Bu nedenle, arama terimi için iyi sıralanan belgelerin anlamsal alanına bakmak SEO için önemlidir, çünkü bundan kendi metninizin nasıl optimize edilebileceği çıkarılabilir.

Daha İyi Arama Sonuçları için LSI Kelimeleri

Geçmişte, arama motoru Google, doğru web sitelerini bulmak için anahtar kelimeleri kullanmıştır. Bugün Google, aradığınız anahtar kelimeye uygun web sayfalarını bulmak için LSI anahtar kelimelerini de kullanmaktadır. Bu, Google’ın size web sitenizin içeriğinde anahtar kelimeyi içermeyen web sitelerini de gösterdiği anlamına gelir. Web siteleri bu amaçla LSI anahtar kelimeleri içerir. Başka bir deyişle, Google’a girdiğiniz terimle içerik olarak alakalı anahtar kelimeler LSI anahtar kelimeleridir.

Örneğin, “Kendi kurabiyelerinizi yapın” anahtar kelimesi için arama yaptığınızda Google’dan “kek pişirme” içeriğine sahip web sayfalarını da sonuç sayfalarında görebilirsiniz.

Bir web sayfasında çok sayıda LSI anahtar kelimesi olduğunda, Google web sayfasının ne hakkında olduğunu anlar. Bu, Google’ın size anahtar kelimeniz için daha iyi arama sonuçları göstermesini sağlar.

LSI ve Arama Motorları

Google gibi arama motorları, içeriğin alaka düzeyini yalnızca kullanılan anahtar kelimeler temelinde değerlendirirdi. Bu, SERP’lerdeki (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) sıralamalarını iyileştirmek isteyen web sitesi sahipleri tarafından aşırı anahtar kelime doldurma gibi birtakım sorunları beraberinde getirdi.

Arama algoritmalarının daha da geliştirilmesinin bir sonucu olarak, tam anahtar kelimelere ve anahtar kelime yoğunluğuna daha az odaklanmak için doğal dil işleme yönleri tanıtıldı. Bu, Google tarafından hiçbir zaman resmi olarak onaylanmamasına rağmen LSI’ın bu değişiklikte önemli bir rol oynadığı varsayılabilir. Sonuç olarak bu durum, SEO uzmanlarının ilgili anahtar kelimelere daha fazla odaklanmasına ve arama motorları yerine ziyaretçiler için içerik yazmaya odaklanmasına neden olmuştur.

Günümüzde, bazı SEO uzmanları LSI’yi gerçek bir sıralama faktörü yerine bir tür kılavuz olarak kullanmaktadır. Ancak, çoğu uzman ise bu yöntemi hiç kullanmaz. Bununla birlikte LSI, ilgili terimlerin belirlenmesine yardımcı olabilir ve bu nedenle bir içeriğin tematik alaka düzeyini artırmak için kullanılabilir.

LSI’ın başka bir kullanımı, bir gönderinin içeriğindeki olası boşlukları belirlemek için yöntemi kullanmaktır. Bir sayfanın ana anahtar kelimesiyle hangi terimlerin alakalı olduğunu daha iyi anlamak, içeriğin kalitesini iyileştirmede uzun bir yol kat edilmesine sebep olabilir.

LSI Anahtar Kelimeleri

“LSI Anahtar Kelimeleri” terimi, bir sayfadaki ana anahtar kelimeyle anlamsal olarak ilişkili kelimeleri ifade eder. Bu kelimeler içeriğe bağlamsal alaka verebilir, böylece arama motorları belirli içeriğin ne hakkında olduğunu daha iyi anlayabilir. Bu, özellikle ana anahtar kelimenin farklı anlamlara sahip olması veya ayrı olarak kullanılan bir anahtar kelime öbeği içindeki tek tek kelimelerin tamamen farklı bir anlama sahip olması durumunda önemlidir.

LSI anahtar kelimeleri eş anlamlı sözcüklerle karıştırılmamalıdır. Bunlar, ana anahtar kelimeyle aynı veya çok benzer anlamlara sahip kelimelerdir.

SEO Açısından Alaka Düzeyi

Birincil anahtar kelimenizle mutlaka eşanlamlı olmayan, daha çok bağlamsal olan anahtar kelimeler LSI’dır. Bu kelimeler, arama motorlarının içeriğinizin ne hakkında olduğunu daha iyi belirlemesine yardımcı olurlar ve böylece sizi SERP’lerde daha da yukarılara çıkarırlar.

Gizli Anlamsal İndeksleme daha önce web sayfalarını optimize etmek için kullanılsa da günümüzde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bununla birlikte, yöntem yine de bir içeriğin alaka düzeyi hakkında bilgi sağlamak için kullanılabilir. Sonuç olarak, içeriğin derinliğini iyileştirmeye yardımcı olabilecek belirli konular hakkında bilgi sağlayabilir.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.