SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

SEO Çalışmalarına Ne Kadar Harcamalıyım?

İnternet, hayatı idame ettirmemize en çok kaynaklık eden ortam haline geldi. Gerek para kazanmak gerekse sosyalleşmek için web sitelerimiz ve diğer sosyal medya mecraları üzerinden yeni bir kimlik oluşturmak, hepimiz için hayati öneme sahip. Özellikle de profesyonel olarak dijital pazarlama alanında çalışırken görünürlülük büyük öneme sahiptir.

İnternet ortamında başarıya ulaşmak, olabildiğince fazla insana ulaşmakla mümkündür. Hedef kitleye ulaşmanın en doğru yolu web sitesinin tanıtımını etkili bir şekilde sağlamaktır. Etkili bir tanıtımın en uygun maliyetli ve uzun vadeli yolu SEO çalışmalarıdır. Peki, SEO çalışmalarına ne kadar harcamak gerekir? Etkili bir SEO çalışması için nasıl bir bütçe oluşturmak gerektiğini sizin için detaylarıyla inceledim.

SEO ve Dijital Pazarlamanın Çalışma Alanları

İnternet ortamında etkili pazarlama yapabilmek ve markanızı geniş kitlelere tanıtmak, çeşitli stratejiler ve uygulamalarla mümkündür. Etkili bir satış ve pazarlama alanı oluşturmak, hedef kitleye ulaşmak ve bu yolla maksimum fayda sağlamak hedeflenir. Dijital ortamda bu amaçla gerçekleştirilen bütün eylemler SEO’nun alanına girmektedir.

Web siteleri üzerinden yapılan rutin işlemler, geleneksel sistemde uygulanan reklam ve ikna çalışmalarından çok farklı sayılmamaktır. Ancak dijital ortamlardaki bu uygulamaların hedeflediği daha farklı unsurlar söz konusudur. Geleneksel sistemlere nazaran dijital sistemlerin hedeflediği sonuçlar çok yönlü ve daha kapsamlı olmalıdır. Şöyle ki; SEO çalışmaları yalnızca tanıtım ve ikna süreçlerini değil, satışı, depolamayı ödeme yöntemleri ve birçok satış öncesi ve sonrası süreci tek bir ortam üzerinden takip etme olanağı sunmaktadır. SEO çalışmaları ve dijital pazarlamanın bütçelenmesi konusuna girmeden önce bu iki kavrama biraz daha yakından göz atmak istiyorum. İki kavrama da zaten hâkim olduğunuzu biliyorum. Yalnızca bütçeleme için bu çalışmaların ne kadar değerli olduğuna dikkat çekmek istiyorum.

1) SEO Çalışmalarının İçeriği

Web sitelerinin, dolayısıyla markanın tanıtılmasına olanak sağlayan SEO, internet ortamında kullanıcıların dikkatini çekmek üzere uygulanır. Geleneksel yöntemlere nazaran büyük farklılıklar gösteren dijital pazarlama, markanın kullanıcıları tek tek bulup ikna etmesini değil, kullanıcıların doğrudan ya da dolaylı olarak markayı bulmasını hedefler. Bu noktada SEO, çalışma yöntemleriyle, kullanıcıya da gelişim sürecinde pay vermiş olur. Bu sayede kullanıcılar doğal olarak değerlendirdiği bu süreçte rahatlıkla kendini marka ile bütünleştirebilir. SEO çalışmalarının bu değerleri sunan teknik çalışma kalemlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Web Sitesi Analizi,
  • Rakip Analizi,
  • Teknik SEO,
  • Site İçi SEO,
  • Site Dışı SEO,
  • Web Sitesi Bağlantıları,
  • SEO Checklisti Üzerinden Web Site Kontrolü.

SEO çalışmaları temelde bu çalışmaların sürekli tekrarlanmasından oluşmaktadır.

2) Dijital Pazarlama Çalışma Prensibi

Geleneksel ticaret süreçlerinde ürün ya da hizmetlerin satışı, belirli bölgeler üzerinde kurulan fiziksel pazar alanlarında gerçekleştirilir. Bu süreçler, çeşitli yollarla farklı bölgelere ve uzak ülkelere kadar ürün pazarlamayı elbette mümkün kılmıştır. Ancak dijital pazarlamanın sunduğu farklılıklar geleneksel pazarlamayı çok gerilerde bırakmıştır. Öncelikle dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamaya göre sunduğu farklılıkları ele almak istiyorum.

  • Geleneksel pazarlama aygıtları, büyük oranda büyük markaların ve devletin kontrolü altındaydı. Dijital pazarlamada ise pazar payı internetin dinamiklerin kavramış olan herkesin faydasına olacak şekilde bölünmüştür.
  • Geleneksel yöntemlerde yalnızca belirli lokal bölgelerde etki alanı oluşturmak mümkündü ve satılan ürünün değeri o bölgede talep edilme oranına göre değişirdi. Ancak dijital ortamda sattığınız ürünün ne olduğunun hiçbir önemi yoktur. Dünya üzerinde hangi noktada ürününüze ihtiyacı olan birileri varsa onların dikkatini çekebilirsiniz.
  • Dijital mecralar, kendi lokal alanınızı internet üzerinden oluşturmanızı sağlar ve hedef kitlenizi çevrenizde toplar. Bu alanda dijital mağazalarınız vardır. Sosyal medya hesaplarınız, web siteniz, e-ticaret siteleri üzerindeki sanal mağazalarınız ve daha birçok farklı sayısal ortam sizin için pazar alanı oluşturur.
  • Dijital ortamlarda ödeme yöntemleri büyük oranda kazancınızı koruyan bir sistemle yürütülür ve güvenli bir ortam sunar. Sipariş sistemleri doğrulamalar gerçekleştikten sonra işlem gerçekleştirir.
  • Dijital pazarlamada doğrudan ürün satışı yaparak para kazanılabildiği gibi buna ek olarak tıklama başına gelir gibi reklam ve tanıtım kalemlerinden de para kazanabilirsiniz. Geleneksel Pazar ortamında bu kadar çok yönlü bir pazar anlayışı nadiren görülür.

3) SEO Çalışmalarının Sayfama Faydaları Nelerdir?

SEO çalışmalarının içeriğine dair temel bir bilgi vermiştim. Şimdi biraz daha bu çalışmaların faydalarına dikkat çekmekte yarar var. SEO çalışmaları web siteleri için bir nicel yani sayısal faydadan önce nitelik kazandırmayı hedefler. Burada söylemek istediğim şey, SEO’nun çok sayıda insana kısa sürede ulaşmanızı garantileyen bir yöntem olmadığı. Peki SEO kısa sürede çok kişiye ulaşmamızı sağlamayacaksa neden bu kadar önemli olsun?

SEO çalışmalarının teknik olarak web sayfaları üzerinde hedeflediği dönüşüm ve gelişimler içeriğin kullanıcılara aktarılış biçimini belirler. Hedeflenen temel gelişim ise önce arama motorları üzerinde listelenmek, sonra da yüksek trendler yakalayarak arzu edilen satış ve hizmetleri gerçekleştirip reel kazanca dönüştürmektir.

Rekabet ortamını dikkate alarak çalışan bu sistemin içeriğindeki bütün işlemler, kullanıcı deneyimlerine yönelik empati çalışmalarıdır diyebilirim. SEO kapsamında yapılan işlemlerin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Sayfa başlıklarını arama motorlarında aratılan anahtar kelimelerle eşleştirmek,
  • Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için sayfa hızını düzenlemek,
  • Sayfa içi yazılarda tutarlılığı sağlamak ve bilgi kirliliğini önlemek,
  • Doğru görsel kullanımını sağlamak,
  • Markayı tanıtan ve etkili metinler oluşturmak,
  • Web sitesi üzerinde teknik bilgi gerektiren uygulamaları kolaylaştırmak,
  • Rakip firmalara dair analizler yapmak ve bu yolla piyasayı kontrol edebilmek,
  • Sayfa üzerinde hatalı alanların kontrolünü yapmak,
  • Bütün içerikleri ve teknik yapıyı son model teknolojik cihazlarda kullanılabilir hale getirmek,
  • Mobil uyumluluk sağlamak,
  • Web sitesi üzerinde gerçekleştirilen bütün işlemlerin kurallara uygun şekilde sürekli yinelenmesini ve devamlılığını sağlamak.

Uygulanan işlemlerde de görüldüğü gibi SEO, web siteleri için her biri ayrı bir çaba ve uzmanlık gerektiren işlemleri daha pratik ve düşük maliyetli hale getirmektedir. SEO çalışmalarının bu kadar yaygınlaşmadığı bir ortamda büyük bir ihtimalle tamamen sponsor ya da pahalı çözümlerle çalışmak durumunda kalabilirdik.

Stratejik Dijital Pazarlama Yönetimi Nasıl Para Kazandırır?

Dijital ortamların geleneksel yöntemlere göre çok farklı para kazandırma yöntemleri vardır. Bir web sitesi kurmak ve salt bu ortam üzerinden satış performansı beklemek, bir anlam ifade etmeyecektir. Web sitesi üzerinde SEO çalışmaları aracılığı ile yapılan işlemler sonucunda birçok farklı stratejik yaklaşım uygulamak gerekir. Bu stratejiler sayesinde hem müşteri sayısı artış gösterir hem de para kazanma dinamikleri yalnızca müşterilere bağlanmamış olur.

SEO’nun en temel mantığını ifade etmem gerekirse; büyük miktarlarda para harcamadan doğal bir reklam ve tanıtım süreci üzerinden para kazandıran bir sistem olarak belirtmem en doğru tespit olacaktır. Kısacası SEO, kendisi için harcanan efor ve parayı kat kat çıkaran bir pazarlama stratejisidir.

Dijital Pazarlama için Bütçe Ayırın

SEO çalışmaları, en az maliyetle web sitenizi büyük kitlelere ulaştırmanızı sağlar. Bu nedenle geleneksel pazarlamada kullandığınız birçok tanıtım çalışması için harcadığınız bütçelere göre oldukça düşük bir miktarla kazanç sağlamanız mümkündür. O halde neden SEO çalışmaları için belirli bir bütçe planınız olmasın ki? Yeni hedef kitlelere ulaşmak için elinizi kuvvetlendirecek etkili bir SEO çalışmasına bu şekilde daha rahat erişebilirsiniz.

Ticaretin dinamiklerinde bazı şeyler hangi koşulda olursa olsun değişmez. Bunların başında para harcamak gelir. Şöyle ki ürün kalitesinden tanıtıma kadar her alanda para harcamayı göze alamazsanız para kazanmak da hayal olabilir. Elbette para kazanmak için harcanacak paranın da doğru planlanması gerekir. Uzun vadede kazandıran harcamalar yapmak büyük önem taşır. E-ticarette bunlardan en önemlisi doğal yollarla kalıcı olan yatırımlar yapmaktır. Peki dijital pazarlamada kalıcı yatırımlar yapmanın yolları neler? Nelere bütçe ayırmak gerekir? Bu soruların cevabını da SEO ve dijital pazarlama için bütçe ayarlama önerilerimde bulabilirsiniz.

SEO ve Dijital Pazarlamada Bütçe Nasıl Ayarlanır?

SEO ve dijital pazarlamada bütçe ayarlamaları, kullanılan uzantılardan alınan desteklere kadar birçok farklı alanda uygulana kullanılacak yöntemlere bağlı olarak değerlendirilir. Özellikle de somut karşılık almak istediğiniz bir çalışma için bütçeden kaçmak iyi bir fikir değildir. SEO çalışmalarında verimli ve etkili içeriklerin sürekli olarak güncellenmesi ve sürekli olarak yenilerinin üretilmesi gerekir. Bu konuda markanız bünyesinde çalışan iş arkadaşlarınızdan destek alabileceğiniz gibi uzman SEO ekipleriyle de çalışabilirsiniz. Her bir çözüm farklı mali sonuçlara yol açacaktır. Ancak satış ve pazarlama sonuçları da bu oranda değerlendirilecektir.

SEO çalışmaları için yapılacak harcamalar, hem piyasa araştırmaları hem de SEO süreçlerinin değerlendirilmesiyle hesaplanabilir. En doğru yöntem, bütün SEO süreçlerine hâkim olmak ve bu süreçlerin gereksinimlerine göre bütçe oluşturmaktır.  Peki, SEO çalışmalarında ne gibi harcama kalemleri vardır? Sizin için SEO bütçelerinizi değerlendirebileceğiniz bir kontrol listesi hazırladım. Aşağıdaki maddelerin karşılaştırmasını yaparak kendi bütçenizi hesaplayabilirsiniz.

1. Web Sitenizdeki Eksiklikleri Tespit Edin

Web siteniz üzerinde teknik ya da içerik bakımından yeniden tasarlanması gereken neler var bilmelisiniz. Bu incelemeyi yaptığınızda ortaya iki sonuç çıkabilir. Birincisi; web sitenizin sıfırdan inşa edilmesi gerekebilir. İkincisi ise siteniz iyi bir SEO çalışmasıyla toparlanabilecek durumdadır ve doğrudan sitenizi tanıtmaya odaklanırsınız. Sıfırdan bir web sitesi daha masraflı bir kalem olabilir. Öte yandan web sitesi üzerinde rastlanan eksiklikler, büyük oranda SEO çalışmalarını yönlendirecektir.

2.  İçeriklerinizi Nasıl Oluşturmayı Planlıyorsunuz?

Sürekli güncellenmesi gereken içeriklerin markanızı en iyi şekilde yansıtıyor olması beklenir. Bu içerikleri marka bünyesinde çalışan editörünüzle mi yoksa profesyonel SEO ajansları ile mi oluşturacağınızı belirlemelisiniz. Her iki yöntemin de farklı maliyetleri olacaktır. Ayrıca içeriklerle kullanılacak görsellerin seçimi de oldukça önemlidir. Yine bu alanda da kendi üretiminizi yapmak ya da satın almak yoluna gidebilirsiniz.

3. Kullanmanız Gereken Uzantıları Tespit Edin

SEO çalışmalarında uzantılar büyük öneme sahiptir. Bu noktada uzantıların ücretli ya da ücretsiz olması bütçe konusunda doğrudan etkili olacaktır. Bazı araçlar doğrudan ücretsiz hizmet verirken bazıları aylık ya da yıllık abonelik şeklinde çalışabilmektedir. Kullanılacak olan uzantıların seçilmesi, maliyet bakımından aylık ya da yıllık yansımalar halinde bütçeye etki eder.

4.  SEO Ajansı mı Kendi Çalışmanız mı?

SEO çalışmanızı bir ajans aracılığıyla yapmak, doğrudan belirli miktarda bir yatırım gerektirecektir. Ancak gerçekten işini iyi yapan bir ajansın alacağı para, mutlaka kazançlı bir süreç elde etmenizi sağlayacaktır. Öte yandan kendi SEO çalışmalarınızı yapabileceğinizden eminseniz maliyetsiz olarak yola çıkmış olursunuz. Ancak bu noktada da iyi bir performans alamadığınız zaman daha masraflı bir süreçle karşılaşabilirsiniz.

5. Ücretli Backlink mi Doğal Backlink mi?

Backlink, yani web siteleri üzerinden sitenizin reklamını yapma şansı sunan bağlantılar, ücretli ya da ücretsiz olarak çalışabilmektedir. Ücretli Backlink işlemi genellikle web sitenizin durumuna bağlı olarak sonuç verebilmektedir. İçeriği güçlü olan bir web sitesi, gerek ücretli gerekse ücretsiz Backlinkten iyi performans alabilir. Arama motorları üzerinde doğrudan etkisi olan Backlink, ücretsiz olarak kullanıldığında daha verimli olacaktır.

SEO ve Dijital Pazarlamanın Ücretsiz Yapılması Mümkün mü?

Bazı SEO çalışmaları ve dijital pazarlama süreçleri ücretsiz olarak sağlanabilmektedir. Dahası SEO çalışmalarının doğrudan bir maliyeti yoktur. Bu noktada belirtmek gerekir ki SEO bütçelerinin oluşumu doğrudan SEO çalışmalarını değil bazı ücretli uzantıları dikkate alır. SEO ajansıyla beraber çalışmak ise verilen hizmet üzerinden bütçelendirilir.

Bütün bütçelendirmelerin yanında bir de çalışmaların devamlılığını sağlamak için zamana yayılan bir çalışma biçimi söz konusudur. Bu da bütçelendirmenin önemli bir aşamasını oluşturur. Çalışma sürecine bağlı olarak aylık ya da yıllık bütçe hesaplamaları yapılabilir.

SEO Olmadan Başarılı Olabilir miyim?

SEO olmadan başarılı bir web sitesinde sahip olmak imkânsız değilse de oldukça zor. SEO çalışmaları netice itibariyle Google’ın zaman içindeki çalışma prensiplerini benimseyen ve ona göre hareket eden internet kullanıcıları tarafından oluşturulmuştur. Ancak SEO teknikleriyle çalışan birçok web sitesi varken işi tesadüfe bırakmak hiç akılcı bir yöntem değildir.

SEO olmadan web sitesi yönetmek, faydasız bir çaba olacaktır. Milyonlarca insanın çabaladığı bu ortamda belli başlı koşulları yerine getirmeden sonuca ulaşmak mümkün değildir. Özellikle de son 20 yılın hızlandırılmış bir derlenmesi olarak görebileceğimiz SEO, başlangıçta Google’ın çok benimsememesine rağmen bugünkü konumuna hızlı bir şekilde ulaşmıştır.

SEO Ajansıyla Çalışmanın Maliyeti Nasıl Hesaplanır

SEO ajansları, bütün aşamalarıyla beraber web sitelerinin tanıtımı için farklı birçok alanda hizmet üretmektedir. Arama motorlarının sürekli güncellenerek yeni kriterler ortaya koyduğu internet ortamında SEO ajanslarından alınan hizmetin etkisi oldukça büyüktür. İlk olarak belirteyim ki ajanslar her yıl yenilenen SEO dinamiklerini düzenli olarak gözlemleyip yeni çözüm imkanları sunmaya çalışmaktadır. SEO ajansı maliyetlerini aşağıdaki kriterlere göre değerlendirmek mümkündür:

  • SEO ajansının deneyimleri ve bilinirliliği, maliyeti yükseltebilir.
  • Ajansın çalışma prensipleri fiyatlandırma politikalarını etkileyebilir.
  • Alınacak olan SEO hizmetleri bağımsız olarak fiyatlandırılabilir.
  • Ajanstan içerik hizmeti almak maliyete etki edebilir.
  • Ajansın kullandığı donanımlar ve yazılımlar, işlemlerin fiyatlandırılmasına etki edebilir.
  • Ajans anlaşmaları aylık ya da yıllık olarak belirlenebilir ve bu da maliyette oynamalar yapabilir.

SEO ajanslarıyla çalışırken bu ve buna benzer birçok konuda daha dikkatli olmak gerekir. Çalışmalara harcanan bütçeler, elde edilen verimle yeniden karşılaştırılır.

Sonuç

SEO çalışmalarını etkileyen en önemli unsurlardan biri, yapılan çalışmaların alanı ve sonucunda beklenen kazançlardır. Bir web sitesi üzerinden hedeflenen sonuç hem yol haritasını hem de maliyeti ortaya koyar. Belirlenen bu yol haritası üzerinden atılan adımlar bir maliyet tablosu ortaya koyacaktır. Sonuç olarak elde edilen kazanç en azından üç ay ya da bir sene içerisinde ne duruma gelindiğini göstermesi açısından hesaplanmalı ve harcanan SEO bütçesi ile karşılaştırılmalıdır. Karşılaştırma sonucunda elde edilen kazanç, SEO’ya harcanan bütçenin değerini ortaya çıkaracaktır. SEO çalışmaları kapsamında kullanılan her farklı uygulama farklı bir sonuç getirecektir. En başta hazırlamanızı önerdiğim analizler sonucunda ortaya çıkan veriler, harcamalarınız konusunda size en doğru yolu gösterecektir.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.