SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Subdomain Nedir? SEO’ya Katkısı Nedir?

İşletmeler büyüdükçe, yeni müşteriler bulmak, potansiyel müşterilerini ikna edebilmek ve planlarını büyütmek gibi çeşitli sebepler adına bir internet sitesine ihtiyaç duyarlar. Bu büyümeyle birlikte oluşturacağınız basit bir internet sitesi, işletmenizin bütün gerekliliklerini karşılamak için yetersiz kalabilir. Çünkü bütün işlerinizi bir tane internet sitesine sığdırmak oldukça zordur. İşte bu kısımda internetin size güzel bir haberi var. İçeriklerinizi düzenlemek ve işiniz için gerekli ihtiyaçlarınızı yönetebilmek için birden fazla internet sitesi oluşturabilirsiniz. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Subdomain kavramıyla tanışmaya hazır olun.

Subdomain Nedir?

Subdomain kavramına girmeden önce main domain dediğimiz kavramın da açıklanmasının bir zararı olmayacaktır. Çünkü bu iki kavramın neyi ifade ettikleri kafa karıştırıcı olabilir. İnsanlar bazen bu iki kavramı birbirleriyle eş değer görürler. Ancak birbirlerinden oldukça farklılardır.

Main domain dediğimiz kavram, kuracak ya da kurmuş olduğunuz internet sitesinin alan adıdır. Yani bir anlamda internet sitenizin adıdır. Bu yazıyı okuduğunuz internet sitesini ele alırsak, main domain’i furkandanaci.com olarak ifade edebiliriz. Dikkat ederseniz, www.furkandanaci.com ya da https://www.furkandanaci.com olarak ifade etmedim. Çünkü bunlar internet sitesinin URL’sini temsil etmektedir. URL de bir internet sitesinin, internet üzerindeki yerini göstermek için kullanılır.

Subdomain ise bu doğrultudan bakıldığında internet sitenizin kendi kimliği ile sunmak istediğiniz farklı içerikleri ayırt edebilmeniz için oluşturabileceğiniz bir bölümdür. Örnek olarak, eğer ben bu siteyle alakalı olarak farklı bir yayın kısmı açmak istiyor olsaydım, blog.furkandanaci.com isimli bir subdomain yardımı ile bunu sizlere sunabilirdim. Daha bilinen bir örnek verecek olursam, Netflix şirketinin yaşayabileceğiniz sorunlara yardımcı olabilmek için kurduğu help.netflix.com sitesini söyleyebilirim.

Subdomain Ne İşe Yarar?

Netflix’in basit bir internet sitesi hiyerarşisine sahip olduğunu düşünelim bir an için:

  • Dizi ve filmler izlemek için bir alan,
  • İnsanların uygulama ve siteyle ilgili yaşayacağı soruları giderebilmesi için bir alan,
  • Netflix bünyesinde iş başvurularında bulunabilmek için bir alan,
  • Kurumsal anlamda Netflix markasını inceleyebilmeniz için bir alan olsun.

Bu şekilde bir hiyerarşiye sahip olarak bütün bu alanlarda kaliteli ve ferah bir hizmet sunmak oldukça zor olurdu. Çünkü en basitinden ilk maddede gördüğünüz dizi ve filmler için oluşturulacak alan, markanın asıl işini oluşturacağı için devasa bir kütüphane sunmasını gerektirecektir. Bu devasa kütüphanenin yanında diğer alanlara yer açabilmek internet sitesini çok daha karmaşık bir hale sokacaktır.

Subdomain bu noktada devreye girerek internet sitenizin belirli alanlarını bölümlere ayırır ve bu bölümler arasında ayrı hiyerarşiler kurabilmenize olanak tanır. Bu sayede yeni bir main domain kullanmaktan kaçınmış olursunuz. Ayrıca kullanıcılarınızın ya da müşterilerinizin yeni main domainler ile yaşayacakları kafa karışıklığının da önüne geçmiş olursunuz. Bu şekilde birçok büyük şirket, Google bile, subdomain kullanmaktadır. Eğer herhangi bir Google uygulamasında sorun yaşarsanız, bu sorunu çözmek için gitmeniz gerek yer support.google.com adresidir. Bu şekilde hem arama motoru sayfasını temiz bir şekilde tutmaktadır hem de birçok uygulaması için yaşanabilecek birçok sorunun çözümü adına kendi hiyerarşisinin bulunduğu ayrı bir internet sitesine sahip olmaktadır.

Buradaki bir başka dikkat çekici nokta da alan adının yazılış şeklindedir. Siz Netflix’in marka geçmişini anlattığı kısma about.netflix.com adresinden erişebilirsiniz. Ancak başka bir yerde, örneğin burada, kendi geçmişimi furkandanaci.com/hakkimda adresinde anlatmaktayım. Bu iki kullanım kesinlikle farklıdır.

Subdomain ve Subfolder Farkı

Hem subdomainler hem de subfolderlar birbirlerine çok benzer niteliklere sahip olsalar da birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Subfolderlar, kullandığınız alan adının altında yer alan alt klasörlerdir. Yukarıda yazdığım gibi bu internet sitesinde kendi geçmişimi furkandanaci.com/hakkımda kısmında anlatmaktayım. Bu adres üzerinde “hakkımda” kısmı internet sitemin içinde yer alan bir alt klasör olarak bulunmaktadır.

Subdomain ise arama motorları tarafından yeni bir internet sitesi gibi görünür. Normal bir internet sitesi gibi erişilebilir URL’ye sahiplerdir. Buna karşılık olarak subfolder, main domainin bir uzantısı gibidir ve asıl internet sitesi üzerinden erişilebilirler.

Hangi Alanlarda Subdomain Kullanabilirsiniz?

Subdomain kullanım alanlarını ve bunların gerekçelerini birkaç madde üzerinde toplamak mümkündür. Bunları;

  • Yenilikleri denemek için,
  • İnternet sitenizin farklı bölümlerini düzenlemek için,
  • E-ticaret kullanımı için,
  • İnternet sitenizin altında ayrı bir platform kurmak için,
  • Farklı dil ve bölge özelliklerine uygun siteler oluşturmak için,
  • Hedef kitlelerinizi birbirinden ayırmak için,
  • İnternet sitenizin mobil versiyonunu oluşturmak için şeklinde sıralayabiliriz.

Yenilikleri Denemek

Bu, genel olarak insanların subdomain kullanmalarının genel sebebi olarak da görülebilir. Eğer bir internet sitesi geliştiricisiyseniz, hazırladığınız siteleri yayınlamadan önce test veya hazırlık sürümü adı altında subdomainler oluşturabilirsiniz. Bu şekilde internet sitesinin düzenini yeniden yapılandırma, yeni eklentileri test etme, tasarımı güncelleme ve asıl sitenizde yayınlamadan önce yaptıklarınızın nasıl göründüğünü görme şansı yakalarsınız.

İnternet Sitenizin Farklı Bölümlerini Düzenlemek

Subdomainler, hazırda kullandığınız internet sitesini bozmadan düzenleme yapabilmenizi sağlayan harika bir araçtır. İnternet sitenizdeki belirli bir bölüm kendi alan adı altında özel olarak sergilenecek kadar etkileşim alıyor olabilir. Bu durumda hazırda kullandığınız internet sitesi içerisinde bu bölümü derinleştirmek düzensiz bir görünüm sağlayacaktır. Subdomain kullanarak bu bölümü hala size ait olan farklı bir internet sitesinde özelleştirmek harika bir seçenek olur.

E-Ticaret Kullanımı

İnternet sitenize ait bir satış bölümü oluşturmak isteyebilirsiniz. E-ticaret konusunda işlem yapmak isteyen işletmeler için bu tür işlemler çok karmaşık kurulumlar gerektirebilir. Bu yüzden online alışveriş yapacak kullanıcıları için ihtiyaçlarını ve ödeme süreçlerini yönetebilecekleri bir subdomain kurmak doğru bir strateji olacaktır. shop.samsung.com ya da shop.porsche.com gibi adresler tam olarak bu kullanımı karşılayan örneklerdir.

İnternet Sitenizin Altında Ayrı Bir Platform Kurmak

Subdomain yardımıyla, hedef kitlenizin ya da müşterilerinizin kafasını karıştırmadan veya internet sitenizin aldığı trafiğe zarar vermeden alternatif internet sitesi içerikleri yayınlayabilirsiniz. Ana internet sitenizin yeterince alt başlığa sahip olduğunu düşündüğünüz ya da bu başlıklardan birini genişletmek istediğiniz durumlarda subdomain kullanmayı düşünebilirsiniz.

Farklı Dil ve Bölge Özelliklerine Uygun Siteler Oluşturmak

İnternet kullanıcılarının çoğu kendi ana dillerinde oluşturulmuş internet sitelerine göz atmaktadır. Bundan dolayı halihazırda büyük olan ya da global çapta büyümek isteyen işletmeler için çok dilli internet siteleri hazırlamak büyük önem taşımaktadır. Bu tür geliştirmeler müşteri erişiminizi genişlettiği gibi güven oluşturma açısından da pozitif etki taşır. Farklı dil seçenekleri yanında farklı konumlara uygun subdomainler kurmak da yine aynı etkileri yaratabilecek bir yoldur.

Hedef Kitlelerinizi Birbirinden Ayırmak

İnternet kullanan insan sayısı çoğaldığı ve bu insanların da büyük gruplara ayrılma potansiyelleri bulunduğu için bu tür ayrımları hedef kitleleriniz üzerinde de yapabilirsiniz. Örneğin zaten hizmet verdiğiniz müşterilerinizin yanında potansiyel müşterileriniz ya da misafirleriniz için de ayrıca bir subdomain kullanabilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız içerik düzenlemeleri hedef kitlenizi tatmin etmenize yarayacak yeni içerik fırsatları da doğuracaktır.

İnternet Sitenizin Mobil Versiyonunu Oluşturmak

Geliştiriciler artık hem mobil hem de masaüstü kullanımı için kullanıcı dostu arayüzleri destekleyen tasarımlar ve uygulamalar kullansalar da bazı işletmeler sadece mobil kullanımı destekleyen subdomainler oluşturmaya devam ediyorlar.

Subdomain’in SEO’ya Katkısı Nedir?

Bir subdomain oluşturmanın asıl internet sitenizin SEO’su için faydalı olmasının birçok sebebi vardır. Örnek olarak ana internet sitenizle alakalı konulardan tamamen uzak bir konu üzerinde yayınlayacak bir şeyleriniz varsa, bunun için subdomain kullanmak harika bir seçenek olacaktır. Hem kendi sitenizle olan alakası kesilmemiş olacak hem de yeni konunuzu kendi alan adıyla birlikte ana sitenizden ayrı tutmuş olacaksınız.

Arama motorları subdomainleri farklı internet siteleri olarak gördüğü için sıralama durumlarında tek başlarına yer alıyorlardı. Ancak subdomain içindeki ana internet sitesini gösteren bağlantılar arama motoru algoritmalarının aradaki ilişkiyi yakalamasına sebep oluyor. Bu da asıl sitenize trafik olarak geri dönüş sağlıyor. Ayrıca subdomain adresinde bulunan kullanıcı da içeriklerle etkileşime girdiği için ana sitenize buradan organik bir trafik getirecektir.

Sonuç

Subdomainleri doğru şekilde kullanmak sitenizin SEO’sunu olumsuz anlamda çok fazla etkilemeyecektir. Ancak bir subdomain oluşturmak için geçerli bir sebebiniz de yoksa tek bir alan adı üzerinden devam etmek iyi olur. İş ihtiyaçlarınızı yönetmek ve hedef kitlenizle doğru etkileşimi yakalayabilmek için nasıl subdomain oluşturulacağını bilmek markanızın ve işletmenizin değerini arttırır. Aynı zamanda internet sitenizi düzenli ve kullanıcı dostu tutmak için birebirdir.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.