SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

H Kullanımı ve Önemi (Heading)

H Kullanımı ile güçlü bir içerik, başarılı bir SEO planlaması için olmazsa olmazdır. İçerik planlamasında başlıklar, temelin güçlü olması için ilk adımı oluşturmaktadır. Başlıklar, kullanıcıların ve arama motorlarının içeriği iyi bir şekilde anlamasına yardımcı olur. İçerikteki önemli bölümlerin ve öne çıkan noktaların ne olduğu, başlıklar üzerinden düzenlenir. Tüm bu sebeplerden başlık için kullanılan H (Heading) ifadesi, önemli ve gereklidir. Bu içerikte de H kullanımı ve önemine dair öne çıkan noktaları ve ipuçlarını anlatmaya çalıştık.

H (Heading) Etiketi Nedir?

Heading ya da genel kullanımla H, Google botlarının sayfa içeriği hakkında bilgi almasını sağlayan etiketlerdir. Bu etiketler, 1(H1) ile başlar ve 6(H6)’ya kadar gidebilir. SEO çalışmalarında, sayfa içi bölümleri için teknik yapı düşünüldüğünde, H etiketleri büyük öneme sahiptir.

H Kullanımı ile İçeriği Düzenleme

H etiketleri ya da diğer bir ifade ile başlıklar, web sayfasının içerik hiyerarşisini ve yapısını oluşturmada kullanılır. Başlıklar altı seviyeden oluşur. <h1> başlangıçta kullanılan başlığa karşılık gelmektedir ve içerik boyunca, sadece bir defa kullanılır. Yani  <h1> etiketi en önemli başlığı niteler. Başlık seviyesi numarası ne kadar düşerse, önem sıralaması o kadar azalır. Bu durumda,  <h6> etiketi, içerikteki en az öneme sahip başlığı tanımlar.

Tarayıcılar, başlıkları normal metinden daha büyük ve kalın yazı tipinde görüntüler. Aynı zamanda <h1> etiketli başlıklar en büyük yazı tipiyle gösterilirken, <h2> daha küçük yazı tipi ile gösterilir.  <h6> etiketli başlıklar ise en küçük yazı tipiyle gösterilmektedir.

Başlıklarınızı Nasıl Yapılandırırsınız?

Başlıkların içerik üstündeki etkisini fark ettikten sonra sıra, nasıl yapılandıracağınızı öğrenmeye gelecektir. Her şeyden önce her sayfada bir tane H1 başlığı kullanmanız gerektiğini unutmayın. H1 başlığı, sayfanın ya da içeriğin adına karşılık gelmelidir. Bir kitabın ya da kategorinin adı olarak H1 başlığını düşünebilirsiniz.

İçeriğin ana başlığını belirledikten sonra kalanını hazırlamak için alt başlıkları kullanmanız gerekecektir. Ardından gelen bölümleri tanıtmak H2, H3  ve H4 gibi alt başlıklar kullanabilirsiniz. H2 alt başlıklarını bir kitabın ana bölümleri gibi düşünebilirsiniz.  Bu ana bölümlerin alt başlıkları olarak da H3 etiketleri, ardından H4 etiketleri kullanabilir.

Genel olarak içerikler hazırlanırken, ara başlık kullanımında H2 ve H3 yeterli olmaktadır.  Bunun yanında kapsamlı veya teknik içeriklerde, H4 etiketinin kullanılması gerekebilir.

Doğru H (Heading) Kullanımı

H (Heading) etiketlerinin doğru kullanımına dair sistemli bir kural düzeni bulunmaz. İçeriklerinize göre başlık sayısını arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Konuyu tam ve doğru şekilde anlattığınız bir içerikte, tek bir H1 etiketi kullanımı dahi yeterlidir. Bunun yanında, rehber niteliği taşıyan bir yazı hazırlıyorsanız; 20 tane H2 kullanmanız gerekebilir. H kullanımını doğru ve etkili bir şekilde yapmak için başlıkları, içerik akışına uygun sıralamak yeterli olacaktır.

H (Heading) Kullanımında Yapılan Yanlışlar

H etiketinin kullanımı konusunda doğruyu bulmak kolaydır. Bunun yanında pek çok yönlendirici ve öğretici kaynaklarda, yanlış H kullanıma dair bilgiler bulunur. En sık karşılaşılan yanlış bilgiler arasında; 4 tane H2, 4 tane H3 bulunması gerektiğini söyleyen kural sayılabilir. Google kaynaklarının pek çoğunda H etiketi kullanımına yönelik bilgilendirmeler yer alır. Ancak hiçbirinde etiket sayısına yönelik bir kural bulunmamaktadır. Her içeriğin uzunluğu ve kapsamı birbirinden farklıdır. Dolayısıyla kullanılan H etiketlerinin sayısı ve numaraları da değişecektir.

Bu konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse, seyahat ve ekonomi konuları düşünülebilir. Seyahat kategorisi altında yazılan bir rehber yazıda, 15 tane H3 kullanılabilir. Bunun yanında ekonomi ile ilgili bir açıklama yazısında, 5 farklı başlıkla içerik oluşturulabilir.

Bir diğer hata ise H3’den sonra yeniden H2’nin gelmeyeceği kuralıdır. İçerik planlamasında H kullanımı; <h1>, <h2>,<h3>,<h4>,<h2>,<h3> şeklinde yapılabilir. Aşağıda örnek bir başlık yapısı üzerinden bu hatayı açıkladık.

Örnek Bir Başlık Yapısı (H Kullanımı)

Bir sağlık sitesi için blog yazısı hazırlıyorsunuz ve konunuz sağlıklı beslenme üzerine belirlendi. İşte bu içeriğin yapısını oluştururken şu planlamayı uygulayabilirsiniz:

  • H1: Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme Önerileri
  • H2: Nasıl Sağlıklı Beslenmeliyiz?
  • H3: Porsiyonlarınızı Azaltın.
  • H3: Öğün Atlamayın.
  • H4: Ara Öğünlerin Etkisini İhmal Etmeyin.
  • H3: Sebze ve Meyve Tüketin.
  • H3: Yağlı Besinlerden Uzak Durun.

SEO için H Kullanımı Nasıl Yapılır?

SEO için H etiketi kullanımında, iki temel amaç vardır. Bunlar, sayfayı okunabilirlik için yapılandırma ve anahtar kelimelerle alaka düzeyini yükseltme olarak açıklanabilir. Aynı zamanda başlıklar ve alt başlıklarla belirlenen içerik düzeni, doğru H etiketi kullanımına bağlıdır. SEO için doğru H kullanımı için şu noktalara dikkat edilmelidir:

  • H1 etiketleri, mutlaka sayfanın en üstünde yer alacak şekilde olmalıdır.
  • İçeriğin konusunu anlatan ancak insanların bu içeriği ararken kullanacağı kelimelerden oluşan başlık atın.
  • Bir soruyu cevaplamayı amaçlayan içeriklerde, soruyu H1 etiketine yerleştirin.
  • Bir “nasıl yapılır” temalı rehber yazısı için her adımı H2 etiketine yerleştirin.
  • H2’den H6 arası etiketlerde, LSI anahtar kelimelerini ve içerikle alakalı kelimeleri kullanın.
  • Son olarak H etiketlerinde aşırıya kaçmayın. Başlıkları gereken yerlerde ve yeterli ölçüde kullanmaya çalışın.

H Kullanımı Neden Önemlidir?

Başlıklar, okuyucular için bir içerikteki yön bulma işaretleridir. Böyle düşünüldüğünde, içeriğin tümü hakkında bilgi vermek için en kısa ve etkili yolu hazırlarlar. Başlık, her bir bölüm ya da paragrafın ne hakkında olduğunun kısa açıklamasıdır. Bu durumda, H kullanımlarının doğru ve yerinde yapılması çok önemlidir. H kullanımını önemli kılan detaylar şöyle sıralanabilir:

  • H etiketleri, önemli konuları ve içeriğin genel yapısını vurgular. Böylece önemli bilgilere kullanıcının hızla ulaşmasını sağlar. Bu sayede, etkileşimi ve sayfada geçirilen verimli süreyi arttırmak kolaylaşır.
  • Başlıklar içeriğin anlattığı konuyu vurgulamak ve yapısını göstermek için etkili bir araçtır.
  • Başlık yapısı, erişilebilirlik açısından da önemlidir. Özellikle uzun yazıları okumaktan hoşlanmayan ve direkt olarak bilgiye ulaşmak isteyen kullanıcılar için idealdir.
  • Google başta olmak arama motorları, web sayfalarının yapısını ve içeriğini dizine eklemek için başlıkları kullanır. Bu nedenle, web sayfanızda başlıkları akıllıca kullanmanız faydalı olacaktır.
  • Başlıkların doğru kullanılması, daha kolay okunan ve anlaşılır içerikler oluşturmak için gereklidir.

Az önce H kullanımının iç SEO kısmında önemli bir oyuncu olduğunu belirttik. Rakiplerinizin yada merak ettiğiniz sitelerin heading etiketlerini nasıl kullandığını çok basit bir şekilde SEO Meta in Click ile basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Sadece H kullanımı hakkında değil, resim alt etiketleri vs. gibi birçok kısma erişebiliyorsunuz. Ekleti Chrome eklentisi olup, tamamen ücretsizdir. Alt tarafta yer alan görselde eklentiden H kullanımı ile örneğe yer verdik.

heading kullanımı

Yukarıdaki görselden anlayacağınız üzere “SEO Uyumlu İçerik Üretmek” içeriğimizde kullandığımız <h1>, <h2> ve <h3> etiketlerini görüyorsunuz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.