Wordpress - FURKAN DANACI

WordPress Hız Eklentileri

Bilindiği üzere WordPress tüm internetteki web sitelerinin ¼ ‘ine barındırma sağlayan bir içerim yönetim sistemidir (CMS). Bu içerik yönetim sistemini kullanmak oldukça kolaydır ancak bazı yardımcı araçlar ile WordPress web sitenizi daha etkili hale getirmek de mümkündür. Bir web siteyi etkili hale getirmenin en temel yollarından biri hız faktörü üzerine yoğunlaşmaktır. Web sitenizi hız bağlamında en iyi hale getirmek için WordPress hız eklentileri size yardımcı olabilmektedir.

Bir WordPress web sitesine sahip olduğunuzda, hızınızı optimize etmek çok iyi geri dönüşler almanıza yardımcı olmaktadır. Yüklenmesi uzun süren bir web sitesinde hiçbir kullanıcı vakit geçirmek istemez. Bu da web sitenizin “hemen çıkma” oranlarını artırır ve SEO bağlamında dezavantajlı hale gelmenize sebep olur.

Temmuz 2021’deki son Google arama güncellemesindeki Önemli Web Verileri’nde (CWV) sunulduğu üzere, arama sayfalarında sıralama kaybını önlemek için sayfalarınızın hızlı bir şekilde yüklenmesi hayati önem taşımaktadır. WordPress web sitelerinizin yükleme hızını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları kurulan eklentiler yardımıyla iyileştirilebilmektedir.

WordPress Site Hızını Belirleyen Faktörler

WordPress sayfa yükleme sürelerini etkileyen ana faktörler şunlardır:

  • HTTP isteklerinin sayısı,
  • İçerik Dağıtım Ağı (CDN),
  • Önbelleğe almak,
  • GZIP sıkıştırması,
  • Görüntü sıkıştırma,
  • JavaScript ve CSS optimizasyonu,
  • Veritabanı optimizasyonu,
  • WordPress HeartBeat API’sı.

CDN (Content Delivery Network) dışında web sitenizin hızını etkileyen faktörlerin çoğu, WordPress hız eklentilerinin doğru kombinasyonu ile iyileştirilebilmektedir.

Ancak sayfa yükleme sürelerinizi azaltmak için en iyi hızlı eklentileri seçmeden önce, amacınızın mümkün olduğunca az eklenti kullanarak daha yüksek web sitesi hızı elde etmek olduğunu unutmamalısınız. Bunun sebebi, her eklentinin WordPress web sitenizin genel yükleme sürelerine ne kadar az olursa olsun, bir miktar ek efor harcatmasıdır.

Çok sayıda bireysel eklenti tarafından da sunulan ve birden fazla özellik barındıran tek bir eklenti, sitenizin yükleme sürelerine, bireysel özellikler sunan çoklu eklentilere göre daha az ek efor harcatacaktır.

Bu fikirleri dikkate alarak sayfa yükleme sürelerinizi azaltmak için 2021’de kullanmanız gereken en iyi WordPress hız eklentileri şunlardır:

WP Rocket

wp rocket

Adından da anlaşılacağı gibi, WP Rocket, WordPress optimizasyonuna çok boyutlu yaklaşımıyla web sitenizin hızını artırabilecek bir araçtır. Öncelikli olarak bir önbelleğe alma eklentisi olmasına rağmen, sayfa ve tarayıcı önbelleğe alma işleminden çok daha fazlasını yapmaktadır.

WP Rocket’in avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Kullanım kolaylığı,
  • Sayfa ve tarayıcı önbelleğe alma,
  • Önbellek yüklemesi,
  • GZIP sıkıştırması,
  • Veritabanı optimizasyonu,
  • Lazyload görüntüleri,
  • JavaScript ve CSS küçültme,
  • JavaScript’i ertelenmiş yükleme,
  • Birden fazla CDN’yi destekleme.

WP Rocket’in WordPress site hızınızı artırmak için gereken görevlerin çoğunu kendi başına gerçekleştirdiğini varsaymak mümkündür. WP Rocket kullandığınızda önbelleğe alma, veritabanı optimizasyonu, JavaScript ve CSS küçültme, görüntü gecikmeli yükleme vb. işlemler için ayrı eklentiler yüklemeniz gerekmeyecektir. WP Rocket, tüm bu hız faktörlerini tek başına halledebilmektedir. Tüm bu nedenler göz önüne alındığında WP Rocket, en iyi WordPress hız eklentisi olarak kabul edilmektedir.

Aslında, WP Rocket’i tek başına iyi bir CDN ile birlikte kullanmak, sayfa yükleme sürelerinizi önemli ölçüde azaltacaktır.

Diğer WordPress Önbelleğe Alma Eklentileri

WP Rocket kullanmak istemiyorsanız, aşağıdaki bazı ücretsiz önbellek eklentilerinden birini de kullanabilirsiniz:

  • W3 Total Cache: En çok tercih edilen ücretsiz önbellek eklentileri arasındadır. Ancak bunu yapılandırmak oldukça zordur. Ayrıca genellikle web sitelerinde bir şeyler kırma eğilimindedir.
  • LiteSpeed ​​Cache: Bu önbelleğe alma eklentisi, bir LiteSpeed ​​web sunucusuyla eşleştirildiğinde en iyi sonucu vermektedir. Bu durumda, WP Rocket ile karşılaştırılabilir bir performans sunar. Ancak bazen diğer eklentilerle çakışmalara neden olduğunu için her ayar dikkatlice test edilmelidir.
  • WP Fastest Cache: Bir başka popüler ücretsiz önbellek eklentisi olan WP Fastest Cache’de düzen, biraz eski görünse de aslında oldukça basittir. Performansı ücretsiz bir önbellek eklentisi için iyidir. Premium versiyonu da bulunmaktadır ancak performans WP Rocket ile elde edebileceğinize yakın bile değildir.

Önbellek eklentisinin yanı sıra, WordPress sitenizi hız için optimize etmeye yardımcı olacak başka performans eklentileri de vardır.

Asset CleanUp

Asset CleanUp eklentisi, sayfa yükleme sürelerinizi önemli ölçüde azaltmak için WP Rocket gibi bir önbellek eklentisi ile çalışmaktadır. Genellikle, web sayfalarınızda, temanız ve eklentileriniz tarafından eklenen JavaScript ve CSS’yi içeren önemli bir ek yük vardır.

Bu komut dosyaları ve CSS, gerekli olmadığında bile web sitenizin her sayfasına yüklenir. Örneğin, Bize Ulaşın sayfanızda kullanmak üzere bir iletişim formu oluşturmak için WP Forms gibi bir WordPress form eklentisi kullandığınızı varsayalım.

WP Forms, web sitenizde tek bir sayfada kullanılıyor olsa bile kodunu web sitenizin her sayfasına yükleyecektir. GTmetrix gibi bir araç yardımıyla, web sitenizdeki yalnızca belirli sayfalarda kullanılan CSS ve JavaScript’i tanımlayabilirsiniz.

Ardından, Asset CleanUp eklentisini kullanarak, yüklenme sürelerini azaltmak ve genel web sitenizin hızını artırmak için belirli sayfalardan kullanılmayan komut dosyasını ve CSS’yi devre dışı bırakabilirsiniz.

Perfmatters

Perfmatters, ücretli bir eklenti olmasına rağmen, aldığı ücretin hakkını vermektedir. Arayüz düzenlidir ve Perfmatters’ı yapılandırmak 5 dakikadan az sürer. Eklenti çok hafiftir ve sayfa boyutunuza dikkat çekici bir ek efor harcatmaz. WordPress yönetici arka ucunuzu hızlandırmak için önerilen eklentidir. Ayrıca JavaScript yönetici aracı, Asset CleapUp’a kıyasla çok daha iyidir.

Eklentinin mimarları, web sitenizin hızını ve oturum açmış kullanıcılar için arka ucu artıracak diğer birçok özelliği eklentiye dahil etmişlerdir.

EWWW Optimizer

WordPress sitenizdeki resim boyutlarını sıkıştırarak azaltmak, sayfa yükleme sürelerinizi en aza indirmek için çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus lazyload’dur. Genellikle, bir sayfadaki tüm resimler bir kerede yüklenir, bu da tarayıcı tüm resimleri aynı anda oluşturmaya çalıştığından yükleme sürelerini yavaşlatır. Bu nedenle, her bir görüntünün daha önce değil, yalnızca kullanıcının görüş alanında geldiğinde görünmesi için görüntüler lazyload olarak yüklenmelidir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, görüntü sıkıştırmanın yanı sıra lazyload ile de ilgilenen ücretsiz EWWW Image Optimizer eklentisi yaygın olarak tavsiye edilmektedir.

Ek olarak, JPG ve PNG formatındaki görüntüleri WebP formatına dönüştürmek için EWWW’deki WebP görüntü formatı dönüştürme özelliğini açmalısınız. Bu biçim, görüntüleri çevrimiçi yüklemek için optimize edilmiştir ve henüz yapmadıysanız, bu işlevden de tam olarak yararlanmalısınız.

Özetlemek gerekirse, EWWW Image Optimizer eklentisinin 3 ana özelliği şunlardır:

  • Görüntü sıkıştırma: Görüntü yüklemede çok yüksek düzeyde sıkıştırma sağlar,
  • Lazyload: Görüntüleri kullanıcının görüş alanına girdiklerinde yükler,
  • WebP dönüştürme: PNG ve JPEG resimlerini WebP formatına dönüştürür.

Tüm bunlar, WordPress sayfa hızını belirleyen önemli faktörler olduğu için eklentiyi kullanmak da oldukça önemlidir.

Diğer Görüntü Optimizasyon Eklentileri

Web sitenizde kullanabileceğiniz diğer görüntü optimizasyon eklentilerinden bazıları şunlardır:

  • WP Smush: Açık ara en popüler görüntü sıkıştırma eklentisidir. Sadece web sitenizin resimlerini sıkıştırmaz. Buna ek olarak yerleşik bir lazyload özelliğine de sahiptir. Dezavantajı ise ücretsiz sürümdeki tüm görüntü boyutlarını sıkıştırmaması ve tüm görüntü boyutlarını sıkıştırmak istiyorsanız ücretli bir plana yükseltmeniz gerekmesidir.
  • Imagify:io tarafından her ay 25 MB ücretsiz resim sıkıştırma (yaklaşık 250 resim) kotası sunan bir resim sıkıştırma eklentisidir.
  • it: reSmush.it API’sini temel alan bir başka popüler ve ücretsiz görüntü optimizasyon eklentisidir. Bu eklentinin en başarılı ve işlevsel özelliği ise resimleri 5 MB boyutuna kadar sıkıştırabiliyor olmasıdır.

Hangi görüntü sıkıştırma aracını kullandığınız fark etmeksizin, görüntü kalitesini etkilemeden görüntü boyutunu küçültmek için kayıpsız görüntü sıkıştırma ayarından yararlanmanız gerektiğini unutmayın. Kayıplı sıkıştırma ise, biraz da olsa görüntü kalitesini düşürerek görüntü boyutlarında daha yüksek miktar bir küçülme ile sonuçlanmaktadır.

WP-Optimize

Şişkinliği azaltmak ve web sitenizi en yüksek performansta çalıştırmaya devam etmek için veritabanınızın zaman zaman temizlenmesi gerekir. WP-Optimize eklentisi, eksiksiz bir veritabanı optimizasyon araçları paketini ücretsiz olarak sunar. Geçici verileri ve spam yorumlarını temizler, pingback’leri ve geri izlemeleri kaldırır ve ayrıca MySQL tablolarınızı tek bir tıklamayla temizler ve optimize eder.

Bununla birlikte WP-Optimize, UpdraftPlus eklentisi kuruluysa, resimlerinizi sıkıştırır ve veritabanı yedeklemeleri gerçekleştirir.

Ancak, WP Rocket eklentisini kullanırsanız, WP-Optimize’yi kullanma ihtimalini atlayabilirsiniz. Çünkü WP Rocket sizin için optimizasyon görevlerinin tamamını halledecektir. Ancak WP Rocket kullanmıyorsanız, web sitenizin hızını artırmak için WP-Optimize yükleyebilirsiniz.

Heartbeat Control

Web sunucunuza yüklenen WordPress, HeartBeat API’sini kullanarak tarayıcınızla iletişim kurmanın harika bir yoluna sahiptir. Siz veya başka bir kullanıcı WordPress yöneticisine giriş yaptığında, bu API, yaptığınız değişiklikleri tarayıcınız aracılığıyla web sunucunuza senkronize eder. Bunu yapmak için panoda her 60 saniyede bir ve yazı düzenleme sayfalarında her 15 saniyede bir tarayıcınızı arar.

Bununla birlikte, bu API’nin dezavantajı, WordPress yöneticinize uzun süre giriş yaptıysanız, sık sık sunucu çağrılarına neden olabilmesi ve bunun da olumsuz performans sorunlarına yol açabilmesidir. Hatta hosting şirketiniz bile bunu hoş karşılamayabilir. Çözüm ise optimum web sitesi performansını korumak için HeartBeat API etkinliğini minimum ile sınırlamaktır.

Yine, WP Rocket kullanıyorsanız, HeartBeat API’sini ayarlarından kontrol edebilirsiniz. Ancak WP Rocket kullanmıyorsanız, API hızını ayarlamak için HeartBeat Control eklentisini kullanabilirsiniz.

Querty Monitor

Web sitenizin kaynaklarının çoğunu kullanan eklentileri tanımlamak ve böylece onları hafif alternatiflerle değiştirebilmek güzel olmaz mıydı? Query Monitor eklentisi bu bağlamda ihtiyacınız olan şeydir. Her eklenti tarafından yapılan sorguları yürütmek için geçen süreyi listeleyen araç Querty Monitor’dür.

Belirli bir eklentinin gereksiz istekler eklediğini tespit ederseniz, o eklentiyi değiştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak, Query Monitor eklentisinin kendisinin de hafif olmadığını ve diğer eklentileri belirledikten sonra Querty Monitor’ü devre dışı bırakmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Hız Optimizasyonu İçin Kaç Eklenti Gerekmektedir?

Web sitenizin sayfa yükleme sürelerini azaltmak için WordPress hız optimizasyon eklentilerine ihtiyacınız olduğunu artık biliyorsunuz. Bunun sebebi şu işlemlerin bu eklentiler yardımı ile yapılmasıdır:

  • Önbelleğe alma,
  • Arka uç optimizasyonu,
  • Görüntü sıkıştırma ve lazyload,
  • Veritabanı optimizasyonu,
  • HeartBeat API kontrolü.

Query Monitor eklentisi ise tamamen isteğe bağlıdır.

Ancak web sitenizin hızını artırmak için bu kadar çok eklenti kullanmak istemiyorsanız, önbelleğe alma, tembel yükleme, veritabanı optimizasyonu ve HeartBeat kontrolü ile ilgilenen WP Rocket’i yükleyebilir ve görüntü sıkıştırma için ek bir eklenti yükleyebilirsiniz. Elbette, WordPress sayfa yükleme sürelerinizi daha da azaltmak ve WordPress arka ucunuzu hızlandırmak için çok kullanışlı Perfmatters eklentisi de oldukça faydalı olacaktır.

Bu nedenle, Cloudflare gibi ücretsiz bir CDN kullanımıyla birlikte 3 eklenti, WordPress web sitenizin ideal hızda çalışmasını sağlayacaktır. Bu eklentileri kullanırken şunu unutmamalısınız: ne kadar çok eklenti kullanırsanız o kadar sayfa hızınız olumsuz etkilenir. Ancak hız optimizasyonunu layıkıyla yapabilmek için de bazı eklentileri kurmanız elzemdir. Bu bağlamda diğer her alanda olduğu gibi dengeyi bulmalı ve aşırıya kaçmadan hız optimizasyonunuzu yapmalısınız.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.