SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Temel Meta Etiketleri: Önemi, Türleri ve Kullanımı

SEO ile ilgilenen birçok kişi, meta etiketlerini web sayfalarının en teknik tarafı olarak görür. Bu yaygın düşüncenin sonucunda meta etiketleri kullanıcıların gözlerini korkutabilir. Ancak meta etiketlerinin nasıl çalıştığını anladıktan sonra yeni meta etiketleri ekleyerek web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını önemli ölçüde etkileyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken ise meta etiketleri ile neler yapabileceğinizi keşfetmek.

Meta etiketleri, SEO açısından değerli olmalarının yanı sıra, kullanıcıların web sitelerine tıklayıp tıklamayacakları konusunda da oldukça etkili. Öyle ki, bir kullanıcı arama yaptığı konu hakkında web sitelerini meta etiketlerini okuyarak eleyebiliyor. Bu yazımda, meta etiketlerinin neler olduğu, SEO açısından önemi ve kullanımları hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Meta Etiketi Nedir?

Meta etiketleri, arama motorlarına ve sitenizi görüntüleyen kullanıcılara sayfanız ve içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi vermek için kullanılan bilgi parçalarıdır. Meta etiketlerini kapsayan içerikler şunlardır:

Meta Etiketi Nedir?

  • Başlık etiketleri: yayınladığını her sayfa için özgün olması gereken sayfalarınızın başlıklarıdır.
  • Meta açıklama: sayfanızda yer alan içeriğinizin açıklamasıdır.
  • Görünüm etiketi: sayfanızda yer alan içeriklerin mobil ve masaüstü cihazlarda nasıl göründüğünü gösterir.
  • Robotlar: “noindex” ya da “nofollow” istediğiniz içeriği belirtmek için kullanılabilir, SEO çalışmalarında önemli bir yeri vardır.
  • Hreflang etiketleri: arama motorunun, uluslararası bir kitleniz olduğunda içeriğin görüntülenmesini istediğiniz dili ve ülkeyi tanımlamasına olanak tanır.
  • Kurallı etiketler: sayfanın birincil veya temel sürümünü belirtmek için kullanılır.

Meta etiketlerin, üretilen içeriğin türüne ve malzemenin nasıl endekslenmesini istediğinize bağlı olarak markalar için değişen düzeyleri vardır. Meta etiketlerin kod parçaları olduğunu göz önünde bulundurursak, genellikle ihtiyacınız olmayan etiketleri eklemeniz, hedefleriniz için önemli olan etiketlerin kullanılması gerekir.

Meta Etiketleri Nasıl Kullanılır?

Başlık etiketleri ve meta açıklama uzunluğu gibi meta etiketlerin çoğu, web sitenizin arama motoru sonuçlarında aramalar ile ne kadar alakalı göründüğünü etkiler. Kullanıcılar, bir arama gerçekleştirdiklerinde, site başlığınızı ve içeriğinizin kısa bir açıklamasını görür. Bu açıklama ise meta etiketinizdir. Kullanıcılar, belirli bir siteye tıklamadan önce bu bilgileri tarayarak karar verir. Bu nedenle, anahtar kelimenizi kullanıcıların gördüğü bu kısma eklemek, arama motoru sonuçlarında daha yukarılara tırmanmanızı sağlayabilir.

İçerik türü ve görünüm etiketleri de dahil olmak üzere diğer etiketler ile birlikte Google gibi arama motorların içerik türünüzü daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, görünüm etiketleri sayesinde içeriğiniz mobil kullanıcılara düzgün bir şekilde gözükecektir. Böylelikle, kullanıcılarınız olumlu bir deneyim yaşayarak sitenizdeki trafiği de arttıracaktır.

Robotlar ve hreflang gibi etiketler, dizine eklenmesini istemediğiniz içerikler gibi belirli kısıtlamaları arama motorları ile paylaşmanızı sağlar. Örneğin, hreflang etiketi sayesinde içeriğinizi belirli ülkelerdeki kullanıcılara da iletebilirsiniz. Bu etiketler sayesinde, içeriğinizi uygun bir şekilde dizine ekleyebilir ve doğru hedef kitleye ulaştırabilirsiniz.

Meta Etiketlerinin Arama Motorlarındaki Önemi

Birçok kullanıcı, meta etiketlerini bir web sayfasının HTML’sinin bir parçası olarak görmez ve SEO ile ilgisi olmadığını düşünür. Ancak, bu küçük kod parçaları, arama motorlarına web sayfaları hakkında gerçek bilgiler iletir. Meta etiketleri sayesinde aşağıda yer alan bilgileri arama motorlarına iletebilirsiniz:

  • Bir web sayfasına kaç kullanıcının tıklayacağını etkileme,
  • Bir web sayfasının veya web sitesinin arama motoru sonuçlarında nasıl görüneceği,
  • Web sitenizin trafiğini ve etkileşimi.

Meta etiketlerinin sahip olduğu tüm bu önemli özellikler, bir web sitesini SEO sıralaması ve kullanıcı deneyimi açısından önemli derecede etkiler. Google Chrome, Mozilla Firefox ya da Opera gibi tüm büyük tarayıcılar, meta etiketlerini desteklemektedir.

En Önemli Meta Etiketleri

Birçok farklı meta etiketi türünün var olması ve bunların yıllara göre değişim göstermesi, kullanıcıları en önemli meta etiketleri konusunda bilgi toplamaya yönlendiriyor. Aynı zamanda, bir web sitesine nasıl meta etiketi ekleneceğini bilmek de SEO açısından oldukça önemli. Aşağıda yer alan meta etiketleri, 2021 yılında arama motorlarının web sayfaların sıralamak için büyük ölçüde güvendiği en önemli meta etiketlerinin bazılarıdır.

Başlık Etiketi

Başlık etiketi, web sayfanızı arama motorları ve ziyaretçiler için belirleyen ilk HTML öğesidir. Başlık öğesi, Chrome, Firefox, Safari gibi tarayıcılar tarafından da desteklenir.

Başlık etiketinizi her zaman sitenizin <head> bölümüne ekleyin.

<head>
<title>Örnek Başlık</title>
</head>

Başlığınızın ortalama uzunluğu ise 55 – 60 karakter olmalı. İyi bir başlık yazmak için şu maddelere dikkat edebilirsiniz:

  • Başlık etiketlerinize uzun kuyruklu anahtar kelimeler ekleyin
  • Başlığınıza sayılar ekleyin
  • Başlık etiketinize hedeflediğiniz anahtar kelime ile başlayın
  • Anahtar kelimelerinizi başlığınızda çok sık kullanmayın
  • Her sayfada özgün başlık etiketleri kullanın

SEO’ya uygun bir başlık için yukarıda yer alan faktörler oldukça yardımcı olacaktır.

Meta Açıklaması

Meta açıklaması, web sayfanızı özetleyen bir HTML öğesi olarak adlandırılabilir. Arama motorları, genellikle başlık etiketinizin altındaki arama sonuçlarında meta açıklamasını gösterir.

<head>
<meta name=”description” content=”Örnek meta açıklaması.”>
</head>

Masaüstündeki snippetlarınızın ortalama uzunluğu yaklaşık olarak 300 karakterden fazla, yani 160 kelime kadar olmalıdır. Mobil arama sonuçlarında yer alan snippetlar mobil karakterler için bu ortalama ise 130 karakterdir.

İyi bir meta etiketi yazmak için dikkat etmeniz gerekenler:

  • Tekrar eden meta açıklamalarından kaçının
  • Meta açıklamalarınıza kullanıcıları harekete geçirecek “Hemen başvurun” “Bizimle iletişime geçin” gibi mesajlar ekleyin
  • Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri meta açıklamanıza ekleyin
  • Devam etmekte olduğunuz kampanyalarınızı ya da indirimlerinizi meta açıklamanıza ekleyin

Meta etiketleri, kullanıcıların arama sonuçlarında taradıkları ilk bilgileri içerir. Bu nedenle, kullanıcıların web sitenize tıklayarak daha fazla bilgi almalarını istiyorsanız, meta açıklamalarına önem verin.

ALT Etiketleri

Alt etiketleri, arama motorlarının sitenizdeki resimleri okuyamayacağından oldukça önemlidir. Alt etiketleri sayesinde arama motorları resimlerinizi de dikkate alır. Ancak, resimleriniz ile alt metinleriniz uyumlu olmalıdır. Alt etiketlerinizi düzenlerken şunlara dikkat edin:

  • Tüm resimler bilgilendirici dosya adlarına sahip olmalıdır.
  • Alternatif metnin kısa, net ve öz olması gerekir.
  • Sitenizde bir resim haritası oluşturun.
  • Alt etiketi kullanırken, 50 – 55 karakter kullandığınızdan emin olun.
  • Sayfa yükleme hızınızı düşürmemek için kaliteyi düşürmeden en uygun dosya boyutunu kullanın.

Alt metinler sayesinde web siteniz için önemli bir yer edinen görsellerinizin arama motorları tarafından dikkat edilmesini sağlayabilirsiniz.

Robots Etiketleri

Robots meta etiketi, web tarayıcılarına bir web sayfasını indeksleme ya da noindex oluşturma konusunda talimatlar sağlayan bir HTML etiketidir. Robots meta etiketi, arama motorları için dört ana değere sahiptir. Bunlar;

  • Follow: Arama motoru tarayıcısının web sayfasındaki tüm bağlantıları izlemesini sağlar.
  • Index: Arama motoru tarayıcısı tüm web sayfasını dizine ekler.
  • Nofollow: Arama motoru tarayıcısı sayfayı ve web sayfasındaki herhangi bir bağlantıyı takip etmez.
  • Noindex: Arama motoru tarayıcısı web sayfasını indekslemez.

Yeni başlayanlar için daha önceden oluşturduğum Robots.txt kullanımı içeriğimede göz atabilirsiniz.

Sosyal Medya Etiketleri

Bir web sitesi için en önemli konulardan birisi de sosyal medya platformlarındaki aktifliğidir. Günümüzde, sosyal medyadaki kitlenin her konudaki etkisini düşündüğümüzde, bir web sitesinin sosyal medyada yer alması da önemli olacaktır. Sosyal medya etiketleri ise ikiye ayrılıyor. Bunlar:

  • Açık Grafik Meta Etiketleri
  • Twitter Kartları

Açık Grafik Meta Etiketleri: Facebook, LinkedIn, Google ve bu platformlarda paylaştığınız web sitesi URL’leri arasındaki entegrasyonu sağlar.

Twitter Kartları: Açık meta etiketleri ile benzer bir şekilde çalışan Twitter Kartları, Twitter hesabınızdaki paylaştığınız içerikleri sayfanızda da gösterir.

Sonuç

SEO Çalışmalarında kullanabileceğiniz birçok meta etiket bulunmaktadır. Yukarıda belirttiklerim temel meta etiketlerdir. Meta etiketleri kullanırken HTML dilini öğrenmeye çalışabilirsiniz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.