SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Wordpress Site Hızlandırma

En güçlü site alt yapılarından bir tanesi olan Wordpress, Dünya üzerinde 70 milyondan fazla siteye destek sağlamaktadır. En büyük avantajı açık kaynak kodlu olmasıdır. Dolayısıyla istediğiniz entegrasyonu kolaylıkla sağlayabiliyorsunuz. Wordpress alt yapısını ücretsiz bir şekilde kurabileceğiniz gibi, içerisinde bulunan onlarca ücretsiz tema ve eklentilerden yararlanabilirsiniz. Wordpress kullanımı son derece basittir. Kısa uğraşlar sonucu ortaya profesyonel bir web sitesi çıkarabilirsiniz.

WordPress Hızlandırma

Hangi sistemi kurarsanız kurun mutlaka hoşunuza gitmeyen durumlar olabiliyor. Hele ki SEO ile ilgileniyor iseniz Wordpress site hızlandırma olayı sizler için kaçınılmaz olacaktır. SEO kavramında birinci kural hızdır. Tabi ki SEO hizmeti sağlayanlara göre bu durum değişkenlik gösterebilir. Kendi tecrübelerimi göz önüne getirerek, site hızı benim içinde olmazsa olmazlar arasındadır. Gelin o zaman ücretsiz bir şekilde kendi imkanlarımız ile Wordpress sitemizi nasıl hızlandırabiliriz? bunu yanıtlamaya çalışalım.

Wordpress Site Hızı Neden Düşer?

Wordpress’in ne kadar kapsamlı olduğundan az önce bahsettik. Dolayısıyla eklediğiniz eklentiler, ücretli veya ücretsiz yüklediğiniz temalar, yüksek boyutlu kullandığınız görseller site hızınızın düşmesindeki başlıca nedenler arasındadır. Bunları optimize ederek sitemizi hızlandırmak için gerekli adımları sizlerle paylaştık.

Site Hızlandırmak için Kontrol Edilmesi Gerekenler

  • Sunucu / Hosting Paketinizin Özellikleri

Wordpress, güçlü ve sistemi harcayan bir alt yapı olduğundan dolayı kesinlikle ucuz özellikli hostingler tercih edilmemelidir. Mevcut hosting paketinizin araştırmasını yaparak bir üst pakete geçmeyi tercih edebilirsiniz. Site hızı konusunda gerçekten sunucu firmalarının rolü büyük. Özellikle fazla ram kullanımında siteler yavaşlamaktadır.

  • CDN Kullanmaktan Korkmayın

CDN kullanımı sitenizi hızlandırmak için birebir çözümlerden bir tanesidir. CDN kullanmak sitenizin yükünü hafifletecektir. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz ve benimde tavsiye edeceğim Cloudflare sistemidir. Cloudflare sisteminin ücretsiz planı mevcuttur, kurulumu da oldukça basittir.

  • Resimlerinizi Optimize Edin

Özellikle sitelerinizde yüksek boyutlu resimlerin kullanılması gereksiz olarak sunucuyu yoracaktır. Resimlerinizi sunucuya yükledikten sonra içeriğinizden büyük boyutu olmasına gerek yoktur. Özellikle gif kullanımına bu konuda dikkat edilmelidir. Resimlerinizi küçülterek wordpress hız konusunda sitenize faydanız olabilir.

  • Cache Eklentisi Kullanın

Ve işte gerçek bir hızlandırma işlemi, o bir kahraman. Gerçekten cache kullanmak sitenizin hızına aşırı derecede fayda sağlayacaktır. Çünkü cache eklentileri önbellek oluşturarak sitenizi ziyaretçiye sunar. Ek olarak sitenizin kod yapısını, css dosyalarınızı büyük oranda küçültmenize yardımcı olur. Ücretli olarak bu eklentiler mevcut. Tabi ki bu cache eklentilerin ücretsiz sürümleride mevcut. Benim size önerebileceğim LiteSpeed Cache ve WP Rocket eklentileri olacaktır. Zaten bu ikisi Wordpress sistemlerde en çok tercih edilen ilk iki cache eklentisidir.

  • Eklentileri ve Temaları Devre Dışı Bırakın

Daha önce kurmuş ve daha sonradan pasif olarak işaretlediğiniz temalarınızı, eklentileri sistemden silmenizi tavsiye ederim. Yine aynı şekilde Ftp dizininde yer alan gereksiz resim ve dosyalarınızıda silmeniz sizin yararınıza olacaktır.

  • Gzip Sıkıştırmayı Yapmak

Gzip html, php ve css dosya küçültme mantığı ile düşününebilir. Bu işlem için Wordpress eklentiler bölümünde birçok ücretsiz eklenti mevcut. Kısa sürede kurup etkinleştirebilirsiniz.

Wordpress Hızı Düşürenleri Tespit Etme

  • Google PageSpeed Insights

Google Toolslarından olan PageSpeed aracı ile sitenizi hemen hız testine sokabilirsiniz. Hız testi sonucunuzu mobil ve masaüstü olarak görüntülemeniz mümkün. Örnek verecek olursak aşağıdaki görselde bu araç ile hız testi yaptığımda sitemin hızını düşüren unsurları görebiliyorum.

WordPress Site Hızlandırma

  • GTmetrix Aracı ile Test Edin 

Bu araçta hız testi için popüler sitelerden bir tanesidir. Detaylı olarak hangi dosya sitenizde ne kadar hız düşürüyor test sonucunda görmeniz mümkün.

WP Hızlandırma İşlemleri Bitti mi?

Genel olarak sitenizi yavaşlatan unsurlar arasında bu konu başlıkları önemli derecede rol oynuyor. Hız SEO’da önemli bir faktördür. Bu farkı herhangi bir sayfada olan siteleri kıyasladığımızda görebiliyoruz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.