SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

2021 Yılının En İyi SEO Araçları

Dijitalleşmenin her geçen gün gelişmesi ile büyük veya küçük birçok marka dijital dünyanın kapısından içeri girmeye çalışıyor. Kapıyı açan anahtarların en başında ise SEO geliyor. SEO optimizasyonu sayesinde markalar, arama motorlarında üst sıralarda yer alarak ürünlerini ve hizmetlerini geniş kitlelere ulaştırabiliyorlar. Ancak SEO çalışmalarını yürütmek oldukça kapsamlı bir iş. Özellikle de yeni başlayan biriyseniz, bu noktada daha çok zorlanmanız normal. Neyse ki optimizasyon konusunda size yardımcı olacak birçok uygulama bulunuyor. Bu yazımızda 2021 yılının en iyi SEO araçları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

İnternetin gelişmesi ve daha çok yaygınlaşması ile birlikte SEO, son 10 yılda oldukça önemli bir konuma yükselmişti. Bununla birlikte son dönemde yaşanan pandemi nedeni ile dünyadaki birçok insan online pazarlara yönelmek zorunda kaldı. Online pazarların ve dolayısıyla internet kullanıcılarının bu denli artması nedeni ile SEO’nun önemi, son 2 yılda çok daha fazla arttı Bu gelişmeler ile artan rekabet ortamı, gözünüzü korkutuyor olabilir ancak SEO araçları sayesinde işiniz çok daha kolaylaşıyor.

SEO Araçları Neden Kullanılmalı?

SEO araçları, stratejinizi belirleme noktasında sizlere yardımcı olur. Bir SEO aracı ile birlikte daha önce dikkat etmediğiniz bir noktayı fark edebilir veya öne çıkan özelliklerinizi keşfederek bu yönlerin üzerine gidebilirsiniz. Kısaca belirtmek gerekirse, SEO araçlarını kullanmak şu faydaları sağlayacaktır:

  • Daha hızlı anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz.
  • Veri analizini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Çalışmanızı bir üst seviyeye çıkaracak raporlar sunar.
  • Rakipleriniz ile rekabetinizi kolaylaştırır.
  • Ülke, bölge veya dil bazlı arama performansınızı ölçme şansı sunar.

Özellikle birden fazla web sitesine sahipseniz, sitelerinizin performansını takip etmek daha zor olacaktır. SEO araçları ile birlikte birden fazla web sitenin üstesinden gelebilirsiniz. SEO araçları sayesinde sadece isabetli çalışmalar gerçekleştirmek ile kalmaz, aynı zamanda büyük oranda zaman tasarrufu da yapmış olursunuz. Bu kadar ön bilgi verdikten sonra sıra, 2021 yılının en iyi SEO araçları listesine geçmeye geldi.

Ahrefs SEO Keyword Aracı

Eğer SEO’ya yeni başlamadıysanız, Ahrefs SEO Keyword eklentisini duymuş olmalısınız. Çünkü Ahrefs, en çok önerilen SEO araçları arasında yer alıyor. Bunun en büyük sebebi ise Ahrefs’nin Google’dan sonra en büyük web site tarayıcılarına sahip olması. Birçok SEO uzmanı, uygulamanın en iyi SEO aracı olduğunu düşünüyor. Ahrefs SEO Keyword kullanıcılara aşağıdaki özellikleri sunuyor:

  • Arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için geliştirmeniz gereken noktaları,
  • Rakip analiz özelliği sayesinde, rakiplerinizin backlinklerini görerek nasıl kullanıldıkları hakkında bilgi,
  • Web sitenizde yer alan kırık linkleri,
  • Hedef kitlenize ulaşmak için en alakalı içerikleri,
  • Performansı en yüksek sayfalarınızı.

Web sitenizi optimizasyon anlamında geliştirmek istiyorsanız, Ahrefs SEO Keyword aracı kuşkusuz en büyük yardımcınız olacaktır. Dijital rekabetin bu denli arttığı günümüzde iyi bir SEO eklentisi, markanızı büyütme noktasında kilit bir role sahip oluyor.

Google Search Console

Google tarafından tüm kullanıcılara ücretsiz bir şekilde sunulan Google Search Console, web sitenizi analiz etmenize ve Google arama sonuçlarındaki yerini takip etmenize olanak sağlar. Özellikle de yeni bir web sitesine sahip olan kullanıcılar için oldukça kullanışlıdır. Çünkü Google Search Console sayesinde web sitenizi arama indeksi için yollamanızı sağlar. Google Search Console tarafından sunulan diğer avantajlar ise şöyle:

  • Google’ın SEO konusundaki bakış açısını anlamanıza yardım eder.
  • Web sitenizin Google arama sonuçlarında daha iyi yerlerde yer almasını sağlar.
  • Web sitenizde hangi içeriklerin veya sayfaların taranacağını belirtebilirsiniz.

Google Search Console’un sağladığı bu avantajlardan yararlanmak için hiçbir ücret ödemenize gerek yok. Tek yapmanız gereken Google Search Console tarafından verilen kodu web sitenize eklemek veya Google Analytics aracılığı ile site haritanızı onaylamak.

SEMRush SEO Aracı

Semrush, SEO ile ilgilenen herkesin favori SEO araçları arasında yer alıyor. Özellikle de uzmanlar tarafından oldukça beğenilen Semrush, web sitelerin sıralamasını kolay bir şekilde takip etmenize yarıyor. Bu aracın sunduğu özellikler tabii ki de bunlar ile sınırlı değil. SEO uzmanlarının gözde eklentisi, tüm bu özelliklerin yanında ayrıca sitenizin değişikliklerini ve yeni sıralama fırsatlarını da önünüze sunuyor.

Semrush’ın tercih edilmesindeki en büyük özellikleri arasında ise Domain vs Domain özelliği yer alıyor. Bu özellik sayesinde iki web sitesini detaylı bir şekilde karşılaştırıp analiz edebiliyorsunuz. Kısacası, Semrush size dijital dünyada adım adım tırmanma fırsatı veriyor. Kendi web sitenizi rakip siteler ile karşılaştırarak stratejilerinizi geliştirebilme imkanına da erişebiliyorsunuz. Semrush’ın sahip olduğu diğer avantajlar ise şöyle:

  • Web sitenizin arama verilerini daha iyi anlamak amacı ile kapsamlı raporlar sunması
  • Rakip siteler ile kendi siteniz arasında anahtar kelimeler karşılaştırması
  • Site sıralamanızı kolay bir şekilde izleme
  • Sitenizin performansını arttıracak çeşitli ipuçları

Sitenizi doğrudan yukarıya taşımak için Semrush SEO aracı tam amacınıza göre olabilir. En çok kullanılan SEO araçlarından birisi olan Semrush, çok sayıda SEO uzmanı tarafından önerilmektedir.

Moz Pro

Son dönemde popülerliği gittikçe artan bir diğer SEO aracı olan Moz Pro’nun en büyük özelliği ise Google’ın algoritmalarını güncel bir şekilde takip edebilmesi. Aynı zamanda, merak ettiğiniz birçok soruyu sorabileceğiniz ve yanıt alabileceğiniz bir chat portala da sahip. Bunların yanında, diğer SEO araçlarında olduğu gibi anahtar kelime tavsiyeleri veya site taramaları gibi özellikleri Moz Pro’da da bulabilirsiniz.

Moz Pro sayesinde web site performansınızı detaylı bir şekilde analiz etmenin yanı sıra sitenizi nasıl geliştirebileceğiniz hakkında da bilgiler alabilirsiniz. Moz Pro’nun diğer SEO araçlarından farkı ise MozBar adında bir araç çubuğuna sahip olması. MozBar sayesinde farklı bir sitede gezinirken bile web sitenizin metriklerini görebilirsiniz. SEO uzmanları tarafından en çok beğenilen özelliği ise sayfa optimizasyon özelliği. Bu özellikle ile birlikte sitenizde yer alan her bir sayfanın gelişimi için Moz Pro birçok direktif sunuyor.

KWFinder SEO Aracı

SEO’nun en önemli noktalarından birisi anahtar kelimelerdir. Özellikle de uzun kuyruklu anahtar kelimeler sayesinde hedef kitlenize doğrudan bir ulaşım sağlayarak amacınızı kısa yoldan ulaşabilirsiniz. KWFinder sayesinde doğru uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanarak rakipleriniz ile aranızda olan rekabeti en az seviyeye indirme fırsatı elde edebilirsiniz. Bu sayede kitlenize daha hızlı bir şekilde ulaşarak sektörünüzde ön plana çıkarsınız.

KWFinder’ın kullanılmasındaki en büyük neden ise en iyi anahtar kelimeleri tavsiye etmesi, backlinkler ve arama motoru sonuçları sayfalarında detaylı analizler sunması. Tüm bunlara ek olarak, KWFiner, Rank Tracker Tool adında sıralamanızı izleyen bir araca da sahip. Bu sayede uyguladığınız metriklerin gelişiminiz üzerinde etkilerini incelerken aynı zamanda sıralamanızı da takip edebiliyorsunuz. Eğer anahtar kelime noktasında sıkıntı yaşıyorsanız, endişelenmenize gerek yok. KWFinder sizin için en uygun anahtar kelimeyi bulacaktır.

Answer The Public

SEO denildiğinde akla gelen ilk noktalar arasında içerikler yer alıyor. İçerikler, bir sitenin sıralamasını yükselten en önemli faktörler arasında gösteriliyor. Ücretsiz bir SEO aracı olan Answer The Public, siteniz için yazabileceğiniz birçok konu başlığı bulmanızı sağlıyor. Örnek vermek gerekirse, bir sinema alanında  yer aldığınızı varsayalım. Answer The Public’i kullanarak filmler, oyuncular, sinemalar gibi birçok kategori ile alakalı içerikler üretebilirsiniz.

Answer The Public, aynı zamanda snippet konusunda da oldukça kullanışlı. Uygulama sayesinde öne çıkan snippetlara sahip olabilirsiniz. Özellikle de freelance olarak çalışan biriyseniz, tek yapmanız gereken önce çıkan snippet listesini indirmek olacaktır. 5 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirebileceğiniz bu işlem özellikle de yeni web sitelerin SEO konusunda gelişmesi için oldukça etkili.

SpyFu

Ücretsiz olan bir diğer SEO aracı SpyFu, SEO uzmanlarının gözdesi. SpyFu, kullanıcılara müthiş özellikler sunan bir Premium versiyona sahiptir. Ancak, SEO uzmanları SpyFu’nun ücretsiz özelliklerini öve öve bitiremiyor. SEO ile yeni ilgilenen biriyseniz, öncelikle ücretsiz versiyonu kullanıp geliştikçe uygulamanın Premium versiyonuna geçmeniz daha iyi olacaktır. SpyFu’nun kullanıcılara sunduğu özellikleri ise şöyle sıralayalım:

  • Bir anahtar kelimenin her ay kaç kez aratıldığını gösterir.
  • Rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri kullandığını sunar.
  • Sitenizin ya da rakiplerinizin ne sıklık ile organik anahtar kelimelere sahip olduğunu gösterir.
  • Anahtar kelimelerin bir ay içerisinde ne kadar tıklandığını belirtir.
  • Google Ads ile yürüttükleri kampanyaları gösterir.

SpyFu’nun özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda, SEO araçları arasında en detaylı SEO analizi yapan araçlarından biri olduğunu söylemek mümkün.

Siteliner

Siteliner, web sitenizdeki kopya içerikleri bulmanızı sağlayan ücretsiz bir SEO aracıdır. Site sıralamanızı yükseltmek istiyorsanız, özgün içerikler kullanmanız gerekir. Arama motorları, kopya içerikleri tespit ettiklerinde sitelerin sıralamalarını düşürmektedir. Siteliner ile birlikte bütün web sitenizi tarayarak kopya içerikleri tespit edebilir ve özgün içerikler ile değiştirebilirsiniz. Tabii ki Siteliner’ın kullanıcılara sunduğu tek özellik kopya içerik tespiti değil. Uygulama ile aynı zamanda sitenizde yer alan kırık linkleri, sayfalarınızın hızını, sayfalarınızda yer alan iç linklerin sayısını da tespit edebilirsiniz.

Siteliner’ın sunduğu bir diğer özellik ise bu uygulama ile kontrol edilen siteler ile web sitenizi karşılaştırarak konumunuzu göstermesi. Bu sayede, diğer siteler ile aranızdaki farkı net bir şekilde görebilir ve hangi seviyede olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Woorank

Birçok SEO uzmanının ortak görüşüne göre Woorank en iyi SEO analiz aracı olarak görülüyor. Kullanıcılarına hem ücretsiz hem de ücretli bir versiyon sunan Woorank, verilerinizi takip etme ve raporlama seçenekleri sunuyor. Aynı zamanda rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri öğrenebilir, rekabette bir adım öne çıkabilirsiniz. Woorank sayesinde arama motorlarının anahtar kelimeleri nasıl algıladığı hakkında doğru bilgiler öğrenebilir ve SEO mantığını daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.

Woorank’in diğer SEO araçlarından en büyük farkı, web sitenizin sıralamasını arttırma noktasında çok daha kapsamlı özelliklere sahip olması. Bu sayede kullanıcılar hem teknik SEO hakkında hem de içerik düzeyinde daha bilgili bir şekilde çalışmalar yürütebiliyor. Tüm bunların sonucunda ise arama motorlarında yer alan sıralamanız doğal olarak yükseliyor.

Majestic

Son olarak uzmanlara göre, Majestic, en etkili SEO araçları arasında yerini almaktadır. Web sitenizin sıralamasını arttıracak birçok özelliğe sahip olan bu uygulama, özellikle Majestic Milllion özelliği ile milyonlarca web sitenin sıralamasını tek tuş ile önünüze seriyor. Uygulamanın sahip olduğu bir diğer özellik olan Site Explorer özelliği ile web sitenizin genel bir analizini görebilir ve sahip olduğunuz backlinklerin sayısını öğrenebilirsiniz. Doğru anahtar kelimelere mi ihtiyacınız var? Majestic SEO anahtar kelime aracı sayesinde hedef kitlenize en uygun anahtar kelimeleri bulabilir ve sıralamanızı takip edebilirsiniz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.