SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

9 Adımda Etkili SEO Stratejisi Oluşturma

Arama motorlarında yapılan aramaların sonucunda kullanıcılar, yüksek bir olasılıkla ilk birkaç sıradaki içeriklere göz atmayı tercih eder. Web sitesinin başarıyı yakalamasını isteyen işletmelerin, arama motoru sonuç sayfasında ilk sıralarda yer alması gerekir. Her web sitesi yöneticisi, arama motoru optimizasyonu çalışmalarına değer vermelidir. Bu çalışmaların tamamı, SEO olarak adlandırılır. İşletmeler, web sitelerini tanıtmak ve geliştirmek amacıyla ekiplerine bir SEO uzmanı dahil etmelidir. Böylece SEO stratejileri planlanarak, arama motoru optimizasyonu çalışmalarına başlanır. Etkili bir strateji, düzenli olarak uygulanır ve takip edilirse, siteniz arama motoru sonuç sayfasında ilk sıralarda listelenmeye başlayacaktır.

Bu yazımda, “Etkili bir SEO stratejisi nasıl oluşturulur?” sorusunu cevaplayacak ve konuya dair ipuçlarını paylaşacağım. Google’da üst sıralarsa yer almak ve ziyaretçi trafiğinizi arttırmak istiyorsanız, SEO stratejisi oluşturma ve uygulama adımlarına yer verdiğim içeriğimi okumaya devam edin. İşte merak ettiğiniz tüm detaylarıyla SEO stratejileri…

SEO Stratejisi Nedir?

Bir web sitesinin, arama motoru sonuç sayfasında üst sıralarda yer alması için tüm ayrıntılarıyla optimize edilmesine yönelik planlara, SEO stratejisi denir. Doğru bir SEO stratejisi, yalnızca sıralama yükseltmekle kalmaz; web sitesinin iyileştirilmesi için gerekli tüm çalışmaların planlamasını içerir. Teknik altyapıdan içeriklerin kalitesine kadar pek çok ayrıntı, bu stratejilerin takip edilmesiyle geliştirilir. Fakat nihayetinde tüm çalışmaların amacı, organik trafiğinizi arttırmak ve hedef kitlenize hitap edebilmektir.

SEO Stratejisi Oluşturma Adımları

Arama motoru algoritmaları, her geçen gün ilerlemeye ve yenilenmeye devam etmektedir. Bunu takiben, SEO stratejilerinin de düzenli olarak güncellenmesi ve yeniden planlanması gerekir. Organik trafiğinizi arttırmak ve web sitenizi iyileştirmek için 2022 yılında uygulamanız gereken SEO stratejisi oluşturma adımlarından bahsedelim.

1. Anahtar Kelime Listesi Oluşturun

Anahtar Kelime Listesi

Anahtar kelime çalışması, web sitelerinin sıralamasının yükselmesi için uygulanması gereken ilk stratejidir. Bilindiği üzere kullanıcılar, aradıkları bilgiye arama motoruna yazdıkları kelime öbekleriyle ulaşır. Web sitenizde yer alan içeriklerin, ilgili anahtar kelimelerle arama yapıldığında ilk sıralarda yer alması, SEO stratejilerinizin esas amacıdır. Hangi anahtar kelimeleri kullanacağınıza karar verirken, en fazla trafik alan içeriklere göz atmalı ve belirli araçlardan yardım alarak anahtar kelime listesi oluşturmalısınız.

SEO anahtar kelime stratejileri için kullanabileceğiniz en basit yöntem, Google’dan yararlanmaktadır. Hazırladığınız içeriğin başlığında yer alan kelimeleri yazmaya başladığınızda, size bir öneri listesi sunulur. Bu listedeki anahtar kelimelerin her biri hedef kitlenizin yapmış olduğu aramaları ifade eder. Özellikle ilk 10’da yer alanları listenize eklemenizi öneririz.

Dileyen web sitesi yöneticileri, anahtar kelime çalışmaları için ücretli veya ücretsiz yüzlerce seçeneği olan SEO araçlarını da kullanabilir. Sizlere önerebileceğimiz en başarılı anahtar kelime araçları şunlardır:

  • Keyword Tool
  • Semrush
  • Ubersuggest
  • Ahrefs
  • Word Stream

2. Google’ın İlk Sayfasını Analiz Edin

İlk Sayfa Analizi

Google Arama Sonuç Sayfası (SERP), SEO stratejilerinizi belirleme aşamasında çok yardımcı olacaktır. Özellikle ilk adımda oluşturduğunuz anahtar kelime listelerinin işlerliğini, Google’ın ilk sayfasını analiz ederek denetlemeniz gerekir. İçeriğinizin odak anahtar kelimesini arama motoruna yazın. Çıkan sonuçlar içerisinde, ilk sıralarda yer alan web sitelerini inceleyin ve tüm detaylarına hâkim olmaya çalışın. Başlık hiyerarşisi, anahtar kelime ve içerik tasarımları, esas olarak analiz etmeniz gereken konu başlıklarıdır. Google’ın ilk sayfasında yaptığınız incelemelerin ardından diğer stratejilere geçiş yapabilirsiniz.

3. Farklı veya Daha İyi Bir Şey Yaratın

Daha İyi Bir Şey Yaratın

Rakipleriniz arasından sıyrılmanız ve ön plana çıkmanız için ihtiyacınız olan, farklı veya daha iyi bir şey yaratmaktır. Web sitenizi başarıya ulaştıracak olan esas özelliğiniz her daim özgünlük olacaktır. Bunun için hazırladığınız içeriklerin rakipleriniz tarafından hangi detaylarla düzenlendiğine göz atmalısınız. Böylece nasıl fark yaratabileceğinize dair fikir sahibi olursunuz.

Farklı ve daha iyi bir içerik üretmek, hem ziyaretçi sayılarınızı hem de etkileşim oranlarınızı arttıracaktır. Üstelik bu sayede, paylaşım oranlarınızın ve backlink sayılarının artmasıyla hedef kitlenizin genişlemesi de mümkün olur. Her iki koşulu karşılayan içerikler oluşturup yayına almaya başladıktan sonra SEO stratejilerinizin başarıya ulaşarak sıralamanızı arttırdığını görebileceksiniz.

4. Backlink Ekleyin

Backlink Ekleyin

Backlink, her yıl olduğu gibi 2022’de de Google sıralamalarında ilk sayfada yer alma konusunda önemli bir etken olarak karşımıza çıkmakta. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarınızda, backlink kazanacağınız içeriklere yer vermeniz gerekir. Farklı web sitelerinden sitenize verilen backlinkler, hem ziyaretçi trafiğinizi arttıracak hem sıralamanızı yükseltecektir. SEO stratejilerinize eklemeniz gereken backlink uygulamaları şu şeklinde olmalıdır:

  • Sitenizin backlink verilebilecek kalitede olmasını sağlayın. Bunun için özgün içerik oluşturmaya ve teknik altyapınızı geliştirmeye odaklanın.
  • Rakipleriniz veya ilgili sitelerle anlaşma yaparak, backlink çalışmalarına yönelin.
  • Farklı kelimeler üzerinden backlink almaya özen gösterin.
  • Rakiplerinizin backlink çalışmalarına göz atın.
  • Sizden bahseden web siteleriyle iletişime geçin.
  • Alakasız içeriklere yalnızca etkileşiminizi arttırmak adına backlink vermeyin.
  • Yeni dönemin en popüler yöntemlerinden olan video içeriklerden backlink elde etmeyi deneyin.

5. Site İçi SEO Optimizasyonu Yapın

Site içi SEO

Site içi SEO çalışmalarının her biri farklı bir yazı konusudur. Zira her başlığın ayrıntılarıyla açıklanması ve SEO stratejilerine dahil edilmesi gerekir. Biz de bu yazımızda, kesin olarak optimize etmeniz gereken site içi SEO tekniklerine yer vereceğiz. Size önerimiz her bir madde için ayrı araştırma yapmanız olacaktır.

Site içi SEO optimizasyonuna dahil olan çalışmalar şu şekildedir:

  • Anahtar kelime araştırması yapın.
  • İçeriklerinizde yeterli sayıda anahtar kelimeye yer verin.
  • Web sitenizdeki kırık link benzeri hataları tespit ederek onarın.
  • Kısa ve net URL kullanın.
  • İçeriklerinizin başlıkları ve URL’nizde, anahtar kelimelere yer verin.
  • Başlık etiketlerini hiyerarşik olacak şekilde düzenleyin.
  • Meta açıklamalarının ilgi çekici ve kurallar dahilinde olduğundan emin olun.
  • Site yüklenme hızını test edin ve iyileştirin.
  • Özgün içerikler yayınlayın.
  • Ziyaretçilerinizin sitenizde kalma sürelerini test edin.
  • XML site haritası oluşturun.
  • Semantik SEO çalışmaları yaparak, içeriklerinizi geliştirin.
  • Sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol edin.
  • Sitenizde iletişim bilgilerinizi paylaşın.

6. Arama Niyeti için Optimize Edin

Arama Niyeti

Search Intent (Arama Niyeti), arama motorunda sorgulama yapan kullanıcıların, neden bu sorgulamayı yaptıklarını sorusunun ardında yatan gerçekliği ifade eder. Arama niyeti optimizasyonu, hedef kitlenizin beklentilerini karşılayan bir içerik yayınlayıp yayınlamadığınızı test etmenizi sağlar. Eğer SEO stratejilerinizde arama amacını dikkate almazsanız, çok kaliteli ve özgün içerikleriniz olsa dahi trafiğinizi arttıramayabilirsiniz. Bu nedenle, arama amacında etkili olan Semantik SEO ve backlink stratejilerine planlama aşamasında kesinlikle yer vermelisiniz.

7. İçerik Tasarımınızı Geliştirin

İcerik Tasariminizi Gelistirin

İçerik tasarımı, ziyaretçilerinizin siteniz içerisinde daha fazla vakit geçirmesine ve kalıcı olmalarına yardımcı olur. Etkileyici, kolay okunabilir, yeterli bilgilendirme yapan ve özgün içeriklere sitenizde yer vermeniz; her daim başarıyı beraberinde getirecektir. Fakat tasarım kısmında yaptığınız bir hata dahi ziyaretçi sayılarınızın düşmesine neden olacaktır. Eğer WordPress tabanlı bir web siteniz varsa, SEO uyumlu tasarımları edinebilirsiniz. Böylece okunması ve anlaşılması kolay içeriklerinizi, hem SEO uyumlu bir sitede yayınlama hem de görsel olarak geliştirme fırsatınız olur. Size bu strateji için verebileceğimiz en önemli tavsiye, görsel ögeleri olan içeriklere yer vermekten çekinmemeniz gerektiğidir. Örnek vermemiz gerekirse:

  • Resimler ve Ekran Görüntüleri
  • Yaratıcı Sloganlı Afişler
  • Grafikler ve Çizelgeler
  • Testler ve Quizler
  • Anketler
  • Sunumlar

8. Sayfanız için Link İnşası Yapın

Backlink İnşası

Link inşası(Link Building), web sitelerinin birbirlerinin sayfaları arasında köprü oluşturması ve kullanıcıların sayfalar arası geçişinin kolaylaşmasını ifade eder. Esas amacı; web sitelerinin trafiğini arttırmak, arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak ve otoritesini yükseltmektedir. SEO uzmanları için link inşası çok önemlidir ve kesinlikle SEO stratejilerinde yer verilmesi gerekir. Özellikle arama motorlarının güncel algoritmaları, kaliteli linkleme çalışmalarının önemine dikkat çekmektedir.

Link inşası sürecinde uygulayabileceğiniz birkaç stratejiden söz edelim:

  • Kırık Link İnşası: Sayfanıza link veren siteler, belirli bir süre sonra 404 hatası alabilir veya yanlış linkleme yapabilir. Böyle bir durumda kırık linklerinizi düzeltmesi için web sitesi yöneticisiyle iletişime geçmelisiniz.
  • Rakip Analizi: SEO çalışmalarının esas amacı, rakiplerinizin arasından sıyrılarak arama motorunda sıralamanızı yükseltmektedir. Bu nedenle, link inşası için de rakiplerinizi analiz etmeniz gerekir. İlgili içeriklerinde yer verdiği linklere göz atarak, o sitelerden link isteyebilirsiniz.
  • Yardımcı Yazarlık: Oldukça yaygın bir yöntem olan yardımcı yazarlık, başka siteler için içerik hazırlamanızdır. Kendi sitenize, yardımcı yazarlık yaptığınız siteden link verebilirsiniz.
  • Tanıtım Çalışmaları: Tanıtım çalışmaları için sitenizle benzer özellikleri taşıyan veya ilgili olan sitelere ulaşmanız gerekir. Mail yoluyla link alma talebinizi, belirlediğiniz sitelerin yöneticilerine iletebilirsiniz.
  • Link Verilmeyen İçerikler: Bazı durumlarda, sitenizdeki içerikleri kullanan veya adını geçiren web siteleri, link vermemektedir. İster bir makale ister de bir ürün olsun, işletmenizin adını geçiren web sitelerine ulaşarak link vermelerini istemelisiniz.
  • Sosyal Link İnşası: Çeşitli blog, forum veya sosyal medya platformunda markanızın adı geçirilmiş olabilir. Kısa bir araştırmayla bunları tespit ederek link alabilirsiniz.

9. İçeriklerinizi Denetleyin ve Güncel Tutun

İçerik Güncelleme

SEO stratejilerinin önemli parçalarından biri de içeriklerinizi belirli aralıklarla düzenlemektir. İnternet ortamında gerek bilgilerin kapsamı gerekse kullanıcıların beklentileri sıklıkla değişmektedir. Bu nedenle, aynı konu üzerinden yeni bir içerik oluşturmak yerine eski içeriklerinizi denetlemeli ve güncellemelisiniz. SEO stratejileri için asla unutmamanız gereken detay, her birinin uzun süreli çalışmaları içermesidir. Bir içeriği yayına almış olmanız, onunla işinizin bittiği anlamına gelmez. Aksine belirli bir süre sonra yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Bu strateji için çok fazla özen değil, dikkat önemlidir.  İster yeni bir başlık ister de kullandığınız görsellerin yenisini ekleyerek içeriklerinizi güncellemeniz mümkündür.

Web sitenizi güncel tutmak, hem ziyaretçilerinizin size olan güvenini hem de trafiğinizi arttıracaktır. Yaptığınız her bir değişikliğin ardından Google Search Console’a güncellemelerinizi bildirmeniz gerekir ki içerikleriniz yeniden indekslensin. Böylece Google botlarının sitenizi tararken eski içeriklerinizi yenilikleriyle birlikte dizine eklemesini sağlarsınız. Kısa bir süre sonra içeriklerinizi denetlediğinizde, organik trafiğinizin artışını gözlemleyebileceksiniz.

Sonuç

Etkili bir SEO stratejisi için ihtiyacınız olan 9 adımı sizlerle paylaştık. Bu stratejileri düzenli olarak uygulamanızın ardından, arama motoru algoritmaları için içerik kalitesi ve kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız. Size önerimiz, sabırlı ve dikkatli olmanızdır. Zira SEO stratejilerinin hiçbiri anında sonuç vermez. Her bir adım, özenli bir planlama süreci ve doğru uygulamaları içerir. Uzun vadede ise net olarak ziyaretçi trafiğinizin arttığını ve arama motoru sonuç sayfasında sıralamanızın yükseldiğini fark edeceksiniz.

Son olarak, arama motoru algoritmalarının düzenli olarak güncellendiğini belirtmekte fayda var. Uygulayacağınız SEO stratejileri, asla sabit kalmamalıdır. Aksine belirli aralıklarla teknik altyapınızdan içeriklerinize kadar sitenizde yer alan her bir ögeyi optimize etmeniz gerekir. Ancak bu şekilde arama motorlarını memnun edebilir ve beklediğiniz başarıya ulaşabilirsiniz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.