SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Arama Niyeti Nedir? Önemi Nedir?

Günümüzde insanların en büyük yardımcılarından olan arama motorları, birçok işimizi kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır. Arama motorları sayesinde çeşitli amaçlarla sorgulamalar yapılabilmektedir. Adeta hayatımızın bir parçası haline gelmiş olan bu özellik, hem kullanıcılar hem de web sitesi yöneticileri için oldukça önemlidir. Kullanıcılara sağladığı faydalarının yanında, web sitelerinin başarısını etkilemesiyle de dikkatleri çekmektedir.

Çünkü arama motoru aracılığıyla yapılan sorgulamalar sonucunda, arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamalar belirlenmektedir. SERP’te yer alan web sitelerinin sıralaması, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye ve direkt olarak arama amacına ulaştırmaya yöneliktir. Kullanıcıların arama amacı ise arama niyeti olarak adlandırılmaktadır. Kısacası, yapılan sorgulamaların arkasında yatan neden olduğu da söylenebilir.

Bu yazımda, SEO çalışmaları için önemli bir strateji olması nedeniyle özellikle web sitesi yöneticilerinin merak ettiklerine değineceğim. “Arama niyeti nedir? Önemi nedir?” sorularının cevabını tazımda bulabilirsiniz.

Arama Niyeti Nedir?

Arama niyeti, arama motoru üzerinden yapılan sorgulamaların arkasındaki asıl neden olarak tanımlanabilir. Kullanıcıların neden böyle bir arama yaptıklarının anlaşılması, arama niyetlerinin analiz edilmesiyle mümkün olur. Bu nedenle web sitelerinin, arama motoru sonuç sayfasında sıralamalarını yükseltmek ve ziyaretçi trafiğini arttırmak için arama niyeti konusuna hâkim olması gerekir. Dolayısıyla bu etken, SEO stratejilerine de dahil edilir.

Hedef kitle analizinin önemli bir parçası olan arama niyeti, kullanıcıların nasıl ihtiyaçlarının olduğunu tespit edebilir. Özellikle rekabet içerisinde olduğunuz web siteleri arasında ön plana çıkabilmeniz için hedef kitlenizin ihtiyaçlarına yönelik hareket ederek hizmetlerinizi geliştirebilirsiniz. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla günlük hayatımızın vazgeçilmez parçalarından olan ve sürekli olarak kullandığımız arama motorları, farklı kitlelerin kullanımına sunulur. Bu nedenle, hem sorgulama yapan kullanıcıların genel özellikleri hem de ihtiyaçları farklılaşır. Arama niyetleri de bu doğrultuda, farklı türlere ayrılabilir. Şimdi arama niyetini daha iyi kavramak adına arama amacı çeşitlerine göz atalım.

Arama Niyeti Türleri

Arama Niyeti Türleri

Arama niyetinin bir arama sorgusunun esas nedeni olduğu belirtmemizin ardından arama niyeti türlerine geçebiliriz. Konuyu daha iyi kavramanız ve çalışmalarınıza yön vermeniz için bu bölümü dikkatle incelemelisiniz. Arama niyeti dört farklı kategoride ele alınmaktadır. Arama niyeti türleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Bilgilendirme

Kullanıcıların direkt olarak bilgi edinme amacıyla yaptıkları sorgulamalardır. Genellikle belirli bir konuya dair merak edilenlerin cevabı aranır. Soru içerikli olabilen bilgilendirme aramaları, kısa veya uzun içeriklere ulaşabilmek için kullanılabilir. Örneğin:

  • “Arama niyetinin önemi nedir?”
  • “Pirinç pilavı tarifi”
  • “Nikola Tesla kimdir?”
  • SEO nedir?
  • “İstanbul-Ankara arası kaç saat?”

2. Ticari Araştırma

Herhangi bir ürün veya hizmeti satın alma niyetinde olan, fakat henüz kesin bir karar vermemiş olan kullanıcıların yaptıkları aramalardır. İhtiyaçlara yönelik olarak yapılan bu sorgulamaların amacı, kendine en uygun olan ürün veya hizmeti belirleyebilmektir. Örneğin:

  • “En iyi yazlık ayakkabı modelleri”
  • “Dünyanın en iyi oyun bilgisayarı nedir?”
  • “İstanbul’daki en kaliteli nakliye firması”
  • “X model kahve makinesi inceleme”
  • “Yakınımdaki en uygun fiyatlı restoranlar”

3. Gezinme

Kullanıcıların ziyaret etmek istedikleri web sitesini bilerek, direkt olarak o adrese yönelmek amacıyla yaptıkları aramalar, gezinme niyeti olarak adlandırılır. Genellikle URL yazmak yerine kısaca sitenin adı yazılarak sorgulama yapıldığı söylenebilir. Örneğin:

  • “Furkan Danacı”
  • “Twitter”
  • “Pinterest”
  • “YouTube”
  • “Vikipedi”

4. Satın Alma

Hangi ürün veya hizmeti satın alacağını bilen, konuya dair önceden araştırma yapmış olan kullanıcıların sorgulamaları satın alma niyetini içerir. Bu nedenle, direkt olarak satın alınacak ürün veya hizmete ulaşarak işlemin tamamlanması amacını taşır. Örneğin:

  • “En ucuz Roma uçak bileti”
  • “iPhone 12 şarj kablosu satın al”
  • “Zara kaban indirimi”
  • “Samsung Smart TV satın al”
  • “Netflix Üyelik Ücreti”

Arama Niyetinin Önemi

Arama niyetinin web sitelerine sağladığı avantajlar saymakla bitmez. Nitekim etkili bir strateji, kullanıcıların doğru sorguya ulaşabilmesi için optimizasyon çalışmalarının düzenlenmesinden geçer. Arama hangi niyetle yapılıyor olursa olsun, doğru sonuca yönlendirmesi önemlidir. Aksi durumda hem arama motoru hem de web siteleri olumsuz değerlendirilecektir. Bu da kullanıcıların, farklı bir arama motoru ve web sitesi kullanmaya başlayacakları anlamına gelir. Fakat yüksek bir olasılıkla kullanıcılar, arama motoru tercihini değiştirmek yerine rakip bir web sitesini ziyaret etmeyi tercih edecektir. Bu nedenle, arama niyetinin analiz edilmesi ve sorgulama esnasında kullanılan anahtar kelimelerin listelenmesi önemlidir. Arama motoru algoritmalarına ve kullanıcıların arama niyetine uyum sağlayan içerikleri yayına almanız, her daim sizlere başarıyı getirecektir.

Arama niyetini göz ardı ettiğiniz bir senaryoda, web sitenize tıklayan ziyaretçileriniz aradıklarına ulaşamayacak ve sitenizden ayrılacaktır. Üstelik bu davranış yalnızca hemen çıkma oranınızı arttırmayacak, hem rakip sitelere yönelecek hem de sıralamanızın düşmesinde öncü rol oynayacaktır. İyi bir arama deneyimi, hızla ihtiyaç duyulana ulaşabilmekten geçer. Örneğin, en fazla kullanıcı sayısına sahip arama motoru olan Google’a bakalım. Google her zaman kullanıcı deneyimi ve memnuniyetine odaklanır. Bu nedenle, sitenizde aradığını bulamayarak farklı siteleri ziyaret etmeyi tercih eden kullanıcıların sayısı arttıkça, web sitenizin sıralaması düşmeye ve içerikleriniz hedef kitlenize sunulmamaya başlanacaktır.

Arama Niyeti ve SEO İlişkisi

Arama niyeti ve SEO, doğrudan birbiriyle ilişkili olan iki kavramdır. SEO çalışmaları, web sitelerinin ziyaretçi trafiğini ve arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamalarını arttırmak için yapılır. Her iki ihtimalde de hem arama motoru algoritmalarına hem de hedef kitleye uygun içerikler hazırlamak gerekir. Peki, hedef kitlenin istek ve beklentileri nasıl tespit edilebilir?

Bu soruya verilecek en net ve kesin yanıt, arama niyetidir. Kullanıcıların yaptıkları bir sorgulamanın arkasında yatan nedeni öğrenmek, web sitesi yöneticilerinin SEO stratejilerini yönlendirebilmesi açısından oldukça değerlidir. Çünkü arama niyetine uygun ve amacına hizmet eden bir içerik yayınlamak, organik ziyaretçi trafiğini arttıracaktır.

SEO çalışmalarının neredeyse her başlığının detaylı ve uzun süreli bir çalışma gerektirdiği bilinir. Henüz planlama aşamasındayken dahi birçok etkenin göz önünde bulundurulması, etkili SEO çalışmalarının esas noktasıdır. Bu etkenlerin başında da hedef kitle ve anahtar kelime araştırmalarının yer aldığı düşünüldüğünde, arama niyeti ve SEO ilişkisinin önemi anlaşılmaktadır.

Arama Niyeti Optimizasyonu için İpuçları

Arama Niyeti Optimizasyonu

SEO stratejilerinizi belirlerken ve çalışmalarınızı hayata geçirirken kullanabileceğiniz birkaç arama niyeti optimizasyon çalışması vardır. Bu kapsam içerisinde yer alan ve yardımcı olacağını düşündüğümüz ipuçlarını sizlerle paylaşacağız. Bunlar:

  • Anahtar kelime planlama araçları arasından size en uygun olanı seçin ve bir anahtar kelime listesi oluşturun. Web sitenizde yayına alacağınız içeriklerin hangi anahtar kelimelerle arandığını ve her birinde hangi sonuçların listelendiğini tespit edin. Bu yöntem, hem daha önceden listelenmiş olan içeriklerinizi güncellemenize hem de yeni içeriklerinizi optimize etmenize yardımcı olacaktır.
  • Web sitelerinin SERP’te ilk sayfada ve ilk sıralarda listelenmesi için arama niyetine uygun sonuçlar sunması zorunludur. Bu hem arama motoru algoritmalarının hem de kullanıcıların beklentisidir. Hemen çıkma oranı, iyi düzeyde listelenmiş olan rakip web sitelerini analiz etmenize yardımcı olacaktır. Böylece ne yapıp ne yapmamanız gerektiği konusunda fikir edinebilirsiniz.
  • Düzenli aralıklarla Google Search Console üzerinden odak anahtar kelimelerinizin değişimini takip edebilirsiniz. Zira belirli bir süre sonunda popüler sorgulamaların sıralaması değişebilir.
  • İçerik optimizasyonuna özen gösterin. Özellikle içerik türü, stili, biçimi ve açısı gibi etkenleri dikkate alarak arama niyeti hedefine hizmet edin.

Arama Niyeti Nasıl Anlaşılabilir?

Kullanıcıların gerçek anlamda kaliteli bir deneyim sunma hedefi olan ve profesyonel bir şekilde yönetilen web sitelerinin, arama niyetini optimizasyon çalışmalarına dahil ettiği görülür. Fakat birçok kişinin aklına takılan önemli bir soru vardır: Arama niyeti nasıl anlaşılabilir?

Kullanıcıların yaptıkları aramalar, bizi arama niyetine götürür. Basitçe açıklamamız gerekirse, arama niyetini tespit edebilmek için manuel bir işlem yapılması gerekir. Anahtar kelime analizinin sonucunda listenize eklediğiniz anahtar kelimeler, arama niyeti için ipuçlarını içerir. Örneğin, “Kim, Ne, Nedir, Nasıl Veya ve Zaman” gibi soru ifadelerinin yer aldığı anahtar kelimeler, bilgilenme ihtiyacının sonucunda yapılan sorgulamalarda yer alır. Odak anahtar kelimeniz bunlarda biriyse arama niyetiniz, bilgilendirici bir amaca hizmet etmelidir. Veya farklı bir örnekte, herhangi bir sosyal medya hesabının adı aratılmış diyelim. “Instagram, YouTube, Twitter veya Facebook” sorgulamaları, gezinme amaçlıdır.

Kabul etmemiz gerekir ki hiçbir başarı, emek harcanmadan hazır olarak sunulmaz. Bu nedenle, arama niyeti tespiti için de anahtar kelime ve hedef kitle araştırması yapmalı, elde ettiğiniz sonuçlar doğrultusunda çalışmalarınızı sürdürmelisiniz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.