SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

SEO Raporu Nasıl Oluşturulur?

Müşterilerinize özel olarak hazırlamanız gereken SEO raporu, bazen göze ürkütücü gelebiliyor. Ancak kurum içi veya bir ajansta çalışıyorsanız, bu raporları hazırlamak durumundasınız. Bu raporlar uzun zamandan beri verdiğiniz emeğin sonucunu gösterir.

SEO raporu, müşterilerinize göstermeniz gereken önemli raporları kapsar. Yapılan çalışmaların nasıl sonuç verdiğini müşterileriniz bilmek ister. Tabii, raporu oluşturmak için biraz zamana ihtiyacınız olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu içeriğimi okuyarak siz de SEO raporunu nasıl daha pratik bir şekilde hazırlayacağınızı öğrenebilirsiniz. Öyleyse, SEO raporu nedir? Gelin ilk olarak bu sorunun cevabını verelim.

SEO Raporu Nedir?

SEO raporu, web siteleri için çalışmalar yapan SEO uzmanlarının hazırladıkları raporlardır. Müşterilere yapılan SEO çalışmalarının nasıl sonuç verdiğini göstermek amacıyla oluşturulur. Raporun oluşturulması için;

gibi güvenilir analiz araçları kullanılır. Bu güvenilir araçlar sayesinde ilerleyen süreçte yapılacak çalışma için stratejiler belirlenebilir.

Genel olarak SEO raporu, aşağıdaki alanları kapsar:

  • Organik Trafik
  • Dönüşümler
  • Geri Bağlantılar
  • Site Sağlığı
  • Güncellemeler

Asıl amacı, müşterilerinize bilgi vermek olan rapor, yıllık, aylık ve haftalık olarak hazırlanabilir. Bir rapor oluştururken dikkat etmeniz gerekenler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Anlaşılabilir bir rapor hazırlamaya özen gösterin.
  • Temel metriklere odaklanın.
  • Daha iyi bir başarı için önerilerinizi sunun.
  • Gerçekçi olun.
  • Çok fazla teknik jargon kullanmayın.

Yukarıdakilere göre hazırladığınız bir rapor, müşterinizin tarafından daha iyi şekilde anlaşılır. Verdiğiniz öneriler doğrultusunda çalışmalar yapılabilir. Daha sonra tekrar gerçekleştireceğiniz SEO analiziyle rapor hazırlayabilirsiniz. Bu iki raporu karşılaştırarak hangi çalışmanın daha etkili olduğunu görmeniz mümkündür.

Teknik SEO Raporu

Teknik SEO, site hızı, kırık linkler ve 404 hataları gibi pek çok durumu kapsar. İyi bir teknik SEO çalışması, sitenin SERP sıralamasında üst yerlerde olması için önemlidir. Sitenin taranmasını ve dizine eklenmesine olanak tanır. Bu durum, sitenin teknik durumunun izlenmesi gerektiği anlamına gelir. Teknik SEO raporu hazırlayarak önünüze çıkan sorunları vurgulayın. İlerleyen süreçte bu sorunları çözmek için çalışmalar yapabilirsiniz.

404 Hataları

404 Hatalarını Screaming Frog aracı ile tespit edebilir, düzeltmelerini yapabilir ve SEO raporunuzda yer verebilirsiniz.

Oluşturduğunuz raporda sitenin teknik sorunlarını ve hatalarını ayırdığınız bildirimleri görmeniz mümkündür. Bu aşamada sorunları nasıl çözeceğinizi gösteren bir pasaj da vardır. Ardından raporu müşterinize uygun olarak özelleştirin. PDF dosyasına dönüştürmeyi ihmal etmeyin. İşleri basitleştirmek, genel teknik SEO sağlığı açısından gerekli olan bir işlemdir. Başarıya ulaşmak için bu rapor göz önüne alınarak yeni çalışmalar yapılabilir.

Anahtar Kelimeler ve Sıralamalar Hakkında SEO Raporu

Arama motorlarındaki sıralamalar, SEO açısından önemli bir başarı ölçütüdür. Siz ve müşteriniz, sitenin sıralamasının bir anahtar kelime düzeyinde yükselmesini bekler. Çünkü iyi bir sıralamaya ulaşmak, daha fazla trafik ve dönüşüm demektir. Ancak sadece anahtar kelimeler, bütün resmi görmenizi sağlamaz. Hem anahtar kelimeleri hem de site görünürlüğünü görmeniz gerekir.

Anahtar Kelime Sıralaması

Bir web sitesinin ön plana çıkması için hedef kitle tarafından kullanılan anahtar kelimelerin önemi büyüktür. Bir nevi, sitenin SEO çalışmalarının temeli anahtar kelimelere dayanıyor. Çünkü sitenin kimliğini, kullanılan anahtar kelimeler belirliyor. Google bu anahtar kelimelere göre siteyi tanıyor, analiz ediyor ve sıralamasını belirliyor.

Anahtar Kelime Sıralaması

Projenizi Search Console kayıt ettikten sonra anahtar kelime konumlarınızı, gösterimlerinizi ve tıklanma sayınızı SEO raporunuzda kullanabilirsiniz.

SEO raporu ile site içerisinde hangi anahtar kelimelerle sıralama aldığı konusunda bilgi verebilirsiniz. Aynı şekilde sitenin kullandığı anahtar kelimelerden hangilerinin rakiplere göre daha az sıralama aldığını görebilirsiniz. Hazırladığınız rapora anahtar kelimelerle alakalı nicel bilgileri eklemelisiniz. Bu sayede yapılan hataları müşterinize gösterebilirsiniz. Daha sonra yapacağınız çalışmalar açısından bu rapordan faydalanmanız da mümkündür.

Organik Araştırma

SEO raporlarınızda önemli olan konulardan biri, sitenin nasıl bir eğilim gösterdiğidir. İlerlemenizi, ortalama konumları, anahtar kelimeleri kullanarak rapor oluşturduğunuzda daha iyi bir tablo ortaya çıkar. Bu SEO raporu ile aşağıdakilerin özetini görmeniz mümkündür:

  • Ülkelere göre ayrılan organik anahtar kelimeler
  • Organik ve ücretli trafiğin karşılaştırılması
  • Organik arama rakipleri
  • Markalı ve markasız biçimde arama
  • Anahtar kelime konumu değişikliği

Yukarıdakiler dışında bu raporda daha fazlasını bulabilirsiniz. Gerektiği zaman raporu düzenleyerek PDF formatına dönüştürebilirsiniz. Dönemden döneme olan değişikliklerle zaman içinde SEO çalışmalarının nasıl bir sonuç verdiğiyle alakalı bilgi alma şansınız vardır. Yapabileceğiniz iyileştirmeleri, rapora ekleyerek müşterilerinize iletmeyi de unutmamalısınız.

İçerik Pazarlaması Hakkında SEO Raporu

Müşterileriniz, gerçekleştirilen içerik pazarlama çalışmalarının yatırım getirisini merak eder. Hazırlayacağınız SEO raporu ile bu konuları görmeniz mümkündür. Ancak raporlarınızdan doğru yanıtı almak için aşağıdaki soruları sormalısınız:

  • En çok ziyaretçi hangi sayfalara geliyor?
  • Organik aramada hangi sayfa daha fazla ziyaretçi alıyor?
  • Rakipleriniz ve sizin siteniz arasında bir içerik boşluğu bulunuyor mu?

İşte yukarıdaki soruları cevaplayan bir raporla SEO çalışmalarınızın sonucunu görebilirsiniz. Bunları nasıl yapabileceğinizi ise aşağıdaki başlıklarda incelememiz mümkündür.

Sayfa Görünümleri

Web sitede bulunan hangi sayfanın daha fazla ziyaretçi aldığı önemlidir. Bunlar, genel olarak en popüler sayfalardır. Sayfalardaki trafiğin nasıl bir dönüşüm sağladığından ya da farklı şekilde diğer verimlerine odaklanmalısınız. Bu SEO raporu ile bir iç görü sahibi olabilirsiniz. Müşterilerinize raporu sunarak bilgi verebilirsiniz.

Açılış Sayfaları

Organik trafiğin en çok nereye ulaştığını görmek için en iyi açılış sayfalarını aramalısınız. Bu sayfalar, size pek çok yönden bilgi verir. Hangi sayfaların sitenize ziyaretçi çektiğini ve nasıl bulduğunu görmenizi sağlar. Ne kadar iyi dönüşüm aldığını anlamanızın en iyi yoludur.

Anahtar Kelime Boşluğu

Rakiplerinizin sıraladığı fakat sizde olmayan anahtar kelimelere, anahtar kelime boşluğu denir. Bu SEO raporu, rakiplerinizin sıraladığı anahtar kelimeleri ortaya çıkarıyor. Eğer ki, rakipleriniz kullandığı anahtar kelimelerle sıralama yapabiliyorsa, yüksek bir ihtimal siz de iyi bir sıralama alabilirsiniz. Analinizi yapın ve bulduğunuz anahtar kelime boşluklarını doldurun.

Backlink SEO Raporu

Bağlantılar, sıralama açısından önemli bir faktördür. Bu da geri bağlantıları analiz etmeniz anlamına geliyor. Değerli bir web sitesinden ne kadar fazla geri bağlantı alırsanız, ilgili anahtar kelimelerle Google’da üst sıralara çıkma şansınız artar. Aynı zamanda rakiplerinizin backlink profillerini takip etmelisiniz. Böylece siz bir adım önde olabilirsiniz.

backlink analizi

Semrush veya Ahrefs araçlarını kullanarak backlink analizi yapabilir ve bu verileride raporunuzda kullanabilirsiniz.

Ön sıralara çıkabilmek açısından backlinkler harikadır. Ancak gelişigüzel alınan backlinkler, Google tarafından kolayca tespit edilir. Bu durum, sitenin büyük cezalar almasına neden olabilir. SEO raporu hazırlarken sitenin sahip olduğu backlinkleri listelemelisiniz. Bunlardan hangisinin zararlı olduğu hakkında bilgi vermelisiniz. Aldıkları puanı rapora eklemeli ve gerekli çalışmaları yapmalısınız.

Link Yapısı SEO Raporu

Eskiden SEO çok yaygın değilken herkes kafasına göre bir link yapısı belirlerdi. Ancak SEO’nun önemi anlaşıldıkça SEO uyumlu olmayan linkler sıralama kaybetmeye başladı. Böylece SEO açısından link yapısı bir sıralama faktörü haline geldi.

Müşterilerinize oluşturacağınız SEO raporu ile sitenin link yapısı hakkında bilgi vermelisiniz. Raporda link yapısının SEO uyumlu olup olmadığına değinmeniz gerekiyor. Bu bilgi, ilerleyen süreçte SEO çalışmalarından başarılı bir sonuç almak açısından önemlidir.

Robots.txt SEO Raporu

Robots.txt dosyası, sitenizde bulunan sayfaların hangisinin Google botları tarafından taranıp taranmayacağını belirler. SEO raporu oluştururken Robots.txt dosyalarını inceleyebilirsiniz. Kontrolleri gerçekleştirdikten sonra müşterinize konuyla alakalı bilgi vermeniz mümkündür.

Yerel SEO Raporu

Müşterinizin bir yerel işletmesi varsa, Google İşletme Profili’ne hakim olmanız önem arz eder. Google İşletme Profili, SEO raporu ile analiz edilebilir. Bu analiz esnasında karşınıza aşağıdaki gibi birçok farklı bilgi çıkar:

  • Kullanıcıların işletmenizi ne kadar aradığı
  • Google’da kullanıcıların işletmeyi kaç defa bulduğu
  • İşletmeyi bulan kullanıcıların kaç defa işlem yaptığı

Yerel SEO raporu için işletmelerin çevrimiçi incelemelerine bakmanız gerekir. Bu, uzmanlığın, yetkinliğin belirlenmesine olanak tanır. Yakından takip ettiğiniz incelemeleri müşterilerinize sunarak nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda bir rapor hazırlayabilirsiniz.

Sonuç

İçeriğimizde SEO raporu hakkında size geniş bir bilgi verdim. Ancak tek başına raporun sayılar ve grafiklerden ibaret olduğunu unutmayın. Raporunuzu oluştururken doğru giden eylemlerin nedenlerini açıklayın. Eğer bir problem varsa, neler yapılabileceğini müşterinizle paylaşın. Düzenli olarak yapacağınız kontrollerle sitenin ilerleyen zamanda daha iyi bir konuma gelmesini sağlayabilirsiniz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.