SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Blogunuzu Tanıtmak İçin 21 Yeni Strateji

Günümüzde bir blog sitesine üye olmak ve blog açmak oldukça kolay. Öyle ki gerek firmalar gerekse kişiler için bloglar gündelik bir kullanım alanı haline geldi. Çeşitli içeriklerin rahatlıkla yayınlanabileceği, hem eğlenceli hem de kimi zaman öğretici bloglar, gitgide daha fazla kişinin ilgisini ve dikkatini çekmektedir. Bir tema belirledikten ve ufak bir hazırlık sürecinden sonra blog sahibi olmak kolay olsa da bloğun tanıtımı daha zorlu bir hale gelebiliyor. Biz de sizlerin blogunun daha çok takipçiye ulaşması adına “Blogunuzu Nasıl Tanıtabilirsiniz: 21 Yeni Strateji” başlıklı bu yazıyı hazırladık. Blog tanıtımı ve en son trendleri yazımızda bulabilirsiniz.

1- Misafir Gönderi Bonusu

Pek çok blog, popüler içerik üreticilerini web sitesinde konut etmektedir. Sizler de misafir blogger olarak farklı sitelerde yazı yayınlıyor olabilirsiniz. Fakat yalnızca çeşitli bloglarda içerik üretmek, kendi blogunuzun tanıtımını sağlamaz. Bu içeriklerde, tanıtımını yapmak istediğiniz blogun:

  • Özgün
  • İlgi çekici
  • En çok tıklama alan içeriklerden birinin linkini vermeniz, güzel bir tanıtım olacaktır.

Misafir gönderi bonusu yöntemi ile sayfaya çekilen takipçinin fazla sayıda olduğu pek çok araştırma tarafından kanıtlanmıştır.

2- LinkedIn Kullanımı

Günümüzde LinkedIn pek çok popüler sosyal medya uygulamasından farklı bir amaca hizmet ediyor gibi görünse de en az onlar kadar ünlüdür. 600 milyondan fazla üyesi olan platform, yalnızca iş ilanları ile kısıtlı değildir. LinkedIn aslında bir nevi ilham verici içerikler sahnesidir. Siz de blogunuzda yer alan yazıları burada paylaşabilir, çeşitli içeriklerin linkini verebilirsiniz. Bu sayede hem beğenme ve paylaşım etkileşiminiz artacak hem de blogunuzun tanıtımı yapılmış olacaktır.

3- Çapraz Tozlaşma Yöntemi

Bu yöntem ile, kullandığınız birden fazla mobil uygulamanın sayesinde blog tanıtımı yapabilirsiniz. Blogunuzu:

  • E-mail
  • Podcast
  • Instagram
  • Twitter gibi hesaplarınız üzerinden linkleyebilirsiniz.

Örneğin blogun bir haber bülteni varsa bülten mailleri üzerinden Twitter adresinizi paylaşabilirsiniz. Ya da Instagram hesabınıza yüklediğiniz bir fotoğrafın açıklamasında blog linkinden bahsedebilirsiniz. Bu sayede çeşitli mecralar üzerinden sizi takip eden kişiler, diğer hesaplarınızı öğrenerek takip etmeye başlar.

4- Özgün Görsel ve Grafikler

Blog sahibi olmanın ve bu blogun dikkat çekmesinin en büyük koşullarından biri yaratıcı içerik ve tasarımlar. Pek çok kişi, dikkat çekici görsel ve grafikler aracılığı ile hesapları takip etmeye başlar. Bu doğrultuda her içerik için hatta bir içerikte birden fazla olmak üzere ilgi çekici infografikler oluşturabilirsiniz. Bu sayede farklı platformlar sizin oluşturduğunuz görselleri kullandığında marka tanıtımına katkıda bulunmuş olurlar.

5- Liste Gönderileri

BuzzSumo bir çalışmasında liste gönderilerinin diğer içeriklere kıyasla çok daha fazla paylaşım kazandığını ortaya çıkardı. Blog okuyucuları, faydalı ve ilgi çekici listelere oldukça önem vermekte. Örneğin:

  • Limonun 15 faydası
  • Evde yapabileceğiniz 5 bakım maskesi
  • En güzel 7 tavuk tarifi gibi listeler oldukça pratiktir.

Liste gönderileri oluşturarak içeriğin paylaşımını arttırabilir, böylelikle blogunuzun daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Blogların kilit noktasını oluşturan liste gönderileri konusunda ekstra özenli hareket edebilirsiniz. Buna ek olarak liste gönderilerinizi kendinize özgün bir biçim ve tasarımla paylaşmanız, beğeni sayınızı arttıracaktır.

6- Okuyucu ile Vaka Çalışması

Bu yöntem, belki de tüm liste arasında en özgün yöntem olabilir. Okuyucu vaka çalışmasının başarısı pek çok içerikte kanıtlanmış olsa da yine de bu yöntemi bilen ve uygulayan kişi sayısı oldukça az. Bu noktada farkınızı ortaya koymanız için ideal olabilir. Peki okuyucu vaka çalışması nedir?

  • Öncelikle bir liste postu paylaşabilirsiniz ya da herhangi bir “nedir, nasıl yapılır” gönderisi hazırlayabilirsiniz.
  • Gönderinizden faydalanmış bir okuyucu bulmanız gerekir.
  • Bu okuyucunun gönderi ve gönderinin içeriği ile deneyimini paylaşmasını rica edin.
  • Son olarak bu deneyimi kendi takipçilerinizle yeni bir içerik olarak paylaşın.

7- Optimize Edilmiş Yayın Zamanı

Google başta olmak üzere neredeyse tüm arama motorları, web sitelerinin faydalanacağı pek çok faydalı veriyi paylaşmakta. Arama motorlarının sunduğu araçları kullanarak, blogunuzda yaşanan hareketliliğe dair çok sayıda bilgi edinme fırsatınız var. Bu veriler arasında en önemli olanlardan biri ise etkileşim saatleri.

Blogunuza olan etkileşimin saatlerini bilerek, hedef kitlenizin hangi zaman aralıklarında aktif olduğunu tespit edebilirsiniz. Böylece paylaştığınız içerikleri en verimli zamanlarda dolaşıma sokma fırsatınız olur.

8- Blog İttifakı

Blog yazarlarının dahi yazılarını okuduğu farklı bloglar bulunuyor. Aslında bu durum sizin için oldukça büyük bir avantaja dönüşebilir. İçeriklerini sevdiğiniz farklı blogerlar ile iletişime geçmek hem aynı süreçlerden geçen birileri ile fikir alışverişi yapmanızı sağlar hem de blogunuzu tanıtmanıza yardımcı olur. Farklı bir blog ile kuracağınız ittifak, iki blog için de iyi bir marka tanıtımı olacaktır.

9- Diğer Blog ve Hesaplar ile Etkileşim

Günümüzde pek çok internet kullanıcısı, fazla sayıda blog ve hesabı takip ediyor. Birçoğumuzun favorisi olacak şekilde takip ettiği birkaç blog bulunmakta. Peki neden başka bir blogun sıkı takipçisi sizin de takipçiniz haline gelmesin?

Farklı blog ve gönderilerin altına ilgi çekici ve faydalı yorumlar yapabilirsiniz. Bu sayede yorumları gören kişilerin kim olduğunuza ve ne yaptığınıza dair bir fikri oluşur.

10- Podcast Yayınları

Güvenilir bir habere göre, 2020 yılında podcast dinleyen kişi sayısı tüm dünya üzerinde en çok Türkiye’de artış göstermiş. Bugün pek çoğumuz bir veya daha fazla podcast yayının sıkı bir dinleyicisi haline geldik. Blog tanıtımınız için podcast ile:

  • Çeşitli bonuslar sunabilirsiniz
  • Farklı podcast yayınlarına misafir olup tanıtım yapabilirsiniz
  • Sitenizde yer alan ve en beğenilen içerikleri malzeme alarak yayın oluşturabilirsiniz.

11- Yorumlara Cevap Verme

Blogunuzda yer alan içerikler farklı sıklıklarda yorum alıyor olabilir. Bazen bu yorumlar size “bu yoruma ne cevap verilebilir ki” diye düşündürebilir. Öte yandan, her bir yoruma ayrı ayrı cevap vermek oldukça önemli. Bu cevap bir iyi dilek de içerse yalnızca bir teşekkür de olsa ya da herhangi bir soruyu yanıtlayarak bitirse de değerli. Fakat yorumlarınızın kopyala yapıştır cevaplar olmamasına, her takipçiniz için kişisel cevaplar sunmaya özen gösterin.

12- Yeni Trend Takibi

İyi ve başarılı bir blogger olmanın en önemli gereklerinden biri, gündemi sıkı takip edebilme yeteneği. İlgi alanınızda olsun ya da olmasın mümkün olduğu kadar fazla konuya dikkat etmeniz faydalı olabilir. Bu sayede yeni konularda içerik yayınlayacak ilk platformlardan biri olma fırsatı edinirsiniz. Bu durumun doğal bir sonucu olarak arama motorlarında sıralamanız artarak web sitenizin tanınırlık oranını yükseltebilir.

13- YouTube Kullanımı

YouTube içerikleri, her birimizin farklı kategorilerde de olsa mutlaka ilgisini çeken videolar sunmakta. Muhtemelen günde en az bir kere YouTube’a ihtiyacımız oluyor. Hal böyle olunca, blog içeriklerini video haline getirerek platform aracılığı ile sunmak oldukça avantajlı bir seçenek. YouTube ile:

  • Eski içerikleri yükleyip tekrar gündeme getirme şansınız var.
  • Yeni trendleri video ortamında sunma imkânınız var.
  • Seri halinde liste içerikleri yükleme fırsatınız mevcut.

Blog içeriklerini YouTube üzerinden video haline getirerek, video izleyen kişilere blog tanıtımını yapmak pek çok yönden olumlu sonuç doğuracaktır.

14- Haber Postası

Basit ve gösterişsiz bir haber postası yaratmak, blogunuza olan ilgiyi artıracaktır. Web site ziyaretçilerinize basit bir haber postasına üye olma talepleri olup olmadığına yönelik soru yönlendirebilirsiniz. Kullanıcılarınıza yönlendirdiğiniz haber postasında, yeni gönderilerinizi haber verebilir ve özetle konularını bildirebilirsiniz. Bu postayı kısa tutmak, okunurluk oranını artıracaktır.

15- Sosyal Medya Görselleri

Sosyal medya gönderilerine görsel eklemek etkileşimi büyük oranda arttırmaktadır. Haber sayfasına kısaca göz gezdiren kişiler, görsel içeren gönderileri okuma eğilimindedir. Örneğin:

  • Yeni bir haber vereceğiniz içeriklerde sürpriz, mektup gibi anlamlar içeren
  • İçerikte bahsettiğiniz eşya ya da kişilerin yer aldığı
  • Yiyecek içecek temalı içeriklerde restoran fotoğrafı gibi görseller kullanarak içeriği daha somut hale getirebilirsiniz.

Sosyal medya görsellerini yaratıcı bir şekilde kullanarak okuyucuların dikkatini çekebilirsiniz.

16- Facebook Yeniden Hedefleme

Facebook algoritmaları tarafından ana haber kaynağına yönlendirilen içerikler her zaman talep ettiğimiz gibi olmuyor. Bu noktada gönderileri hedef kitleye ulaştırmak zorlayıcı olabilir. Öte yandan, bu yönde kullanabileceğiniz birtakım araçlar mevcut. Facebook araçlarını kullanarak gönderilerinizi boostlama şansınız bulunmakta.

17- Strateji Değiştirme

Yaptığınız çalışmalara rağmen blog tanıtımı konusunda ilerlemiyor olabilirsiniz. Denediğiniz taktikler her zaman istediğiniz sonucu vermiyor olabilir. Bu noktada, süreç değerlendirmek önem taşımakta. Strateji üzerine düşündüğünüz zaman:

  • Eskiden başarılı olmuş bir stratejiyi yanlış zamanda deniyor olabilirsiniz.
  • Farklı bir temada izlemeniz gereken stratejiyi yanlış alanda sergiliyor olabilirsiniz.
  • Belirli bir stratejiyi yanlış değerlendirmiş olabilirsiniz.

Stratejiye dair düşülebilecek çeşitli hatalar var. Bu noktada yeni bir strateji belirlemek faydalı olabilir.

18- Eski İçerikleri Güncelleme

Blogunuzda her ne kadar yeni ve güncel içerikler paylaşsanız da gönderilerinizi seven ve sizi takip eden kişiler eski içeriklerinizi de muhtemelen inceliyorlar. Bu nedenle belirli zaman aralıklarına eski gönderilerinizi gözden geçirmek iyi olabilir. Eski içerikleri güncelleme aynı zamanda o içeriğin yeni bir kitleye ulaşmasını da sağlayacaktır.

19- Etkinliklere Katılım

Zaman medya ve dijitalleşme zamanı. Bu doğrultuda pek çok firma, marka ve kişi temalı etkinlikler düzenliyor. SEO, blog, içerik ve tasarım gibi çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklere katılmak:

  • Yeni trendleri takip etmenizi
  • Sizlerle aynı alanda insanlar tanımanızı
  • Yeni alanlar tanımanızı
  • Blog tanıtımınızı yapmanızı sağlar.

20- Fenomen Etkileşimi

Fenomenler, günümüzün en etkili meslek gruplarından biri. Birçoğumuzun takip ettiği çok sayıda fenomen bulunuyor. Gerek alışveriş gerek günlük rutinler konusunda fenomenlerden etkileniyoruz. Bu doğrultuda takip ettiğiniz ve beğendiğiniz fenomenlerle iş birliği faydalı olabilir. Blog tanıtımınızı yapacak fenomenlerin takipçilerinin ilgisini böylece kazanabilirsiniz.

21- Veriye Dayalı İçerikler

Günümüzde internet içeriklerinde yanlış bilgilere rastlamak çok kolay. Aslı ile alakası olmayan çok sayıda gönderi ve haber bulunmakta. Öte yandan bu gönderiler aldıkları tıklama sayıları ne kadar fazla olursa olsun bloga zarar verebilir. En önemli noktalarından biri üyelerin güvenini ve beğenisini kazanmak olan blog yazarlığı, yanlış içerikler ile riske atılmayacak kadar değerli. Bu noktada sizi takip edenlerin güvenini kazanmak için sürdürebileceğiniz davranışlar bulunuyor.

İçeriklerinizde verilere referans vermek takipçilerinizin güvenini artıracaktır. Verileri:

  • İnfografik
  • Tablo ve grafik
  • Renkli görseller gibi yöntemler ile sunmanız faydalı olacaktır.

Verileri yaratıcı tasarımlar ile aktarılmış içerikler kullanıcılar üzerinde güven oluşturmanın yanı sıra dikkat çekmekte de başarılı olacaktır. Bu sayede blogunuza olan ilgi ve etkileşim artarken takipçi deneyiminiz de güçlenebilir.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.