SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Teknolojinin gelişimi, hayatımızdaki her aşamanın online platformlara entegre olmasına sebep oldu. Bu durumdan birçok sektör etkilenirken, en çok etkilenenlerin başında ise pazarlama sektörü yer aldı. Sektör gözetmeksizin, ayakta kalmak isteyen bütün markalar dijital alanda kurumsallaşma adımlarını izledi. Bu rekabet alanlarının başında da arama motoru optimizasyonu geliyor.

Artık belirli bir marka için dijital pazarlama stratejisi oluşturmak, web sitesi tasarlamak ya da sosyal medyada aktif olmak yetmiyor. Sektörden bağımsız binlerce rakibin arasından sıyrılabilmek ve rekabet savaşlarında potansiyel ziyaretçilerinize ve müşterilere erişim sağlamak gerekiyor. Bu rekabet yapısında birçok adım bulunsa da bugünkü konumuz arama motoru optimizasyonu (SEO) üzerine olacak. Birçok bileşenden oluşan SEO düzenlemelerinde, işin doğru yürütülmesi de potansiyel ziyaretçileriniz için doğru anahtar kelime araştırmasını yaparak uygulamaktan geçmektedir.

Anahtar kelime, kullanıcıların sormak ya da öğrenmek istedikleri belirli bir şeyi arama kutusuna nasıl aktardığı ile ilişkilidir. Kısaca kullanıcıların arama yaparken kullandıkları kelimelere “anahtar kelime” diyebiliriz. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında, anahtar kelime uygulamaları sitenizin ve arama sonuçlarında alacağınız geri dönüşün doğrudan etkisini değiştirebilir. Yani anahtar kelime optimizasyonunu site içerisinde doğru yapamadığınız taktirde siteniz, rekabet içerisinde olduğu sitelerde geri düşer ve bundan verim sağlayamaz. Bugünkü içeriğimizde SEO için anahtar kelime araştırması yaparken dikkat edilmesi gerekenleri derledik.

SEO Anahtar Kelime Araştırması

SEO anahtar kelime araştırması, hedef kitlenizin arama yaparken kullandığı dili anlamanız açısından önemlidir. Verdiğiniz hizmet veya sattığınız ürün doğru bir anahtar kelime ile aktarılırsa rakipleriniz arasından ayrışırsınız. Bu da ancak iyi bir SEO anahtar kelime araştırması ile mümkün.

SEO Anahtar Kelime Araştırması Neden Önemlidir?

Günümüzde aynı konu hakkında birçok kaynak bulunuyor. Bu duruma pazarlama kısmında da rastlamak mümkün. Alınacak ürün veya hizmetin birçok varyasyonu mevcut. Bu yığın içerisinde kaybolmamak adına, anahtar kelime araştırması yapmak büyük bir önem taşır. İnsanların bir şey aratırken çoğunlukla hangi kelimeleri kullandığını bilmek bu noktada işinizi kolaylaştıracaktır. Ayı zamanda, arama esnasında kullanıcıların hangi kelimeleri kullanmadığını bilmeniz de sizin için faydalı olacaktır.

En Doğru Anahtar Kelime Nasıl Bulunur?

Anahtar kelime analizinin potansiyel müşterilerinize erişebilmek için kritik bir nokta olduğundan bahsetmiştik. Peki ya en doğru anahtar kelimeyi nasıl bulabiliriz? Bunun için dikkat etmeniz gereken birkaç detay vardır.

    • Bulunduğunuz sektör hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmanız gerekir. Yani rakiplerinizi iyi tanımalısınız.
    • Belirlediğiniz anahtar kelime ne çok özel ne de çok genel olmalıdır. Çünkü anahtar kelimenin çok özel olması kitlenizi daraltırken çok genel olması da rakipleriniz arasında kaybolmanıza neden olur.
    • Seçtiğiniz anahtar kelimenin, yaptığınız işi en net şekilde tanımlayan kelime olduğundan da emin olmalısınız. Alakasız kelime seçimleri, hedef kitlenizde olmayan kişilere erişmenize, dolayısıyla da zaman kaybına yol açacaktır. Ayrıca, kullanıcıların sayfanızı hızlıca terk etmelerine de neden olacaktır.

Çekirdek Anahtar Kelime Bulun

Çekirdek anahtar kelime, en iyi anahtar kelimeyi bulma sürecinin temelini oluşturur. Yine de çekirdek anahtar kelime tek başına yeterli değildir ve trafik artışına neden olmaz. Ancak, bir sonraki aşamada belirleyeceğiniz anahtar kelimelerin temelini oluşturacak ve size bir yol gösterecektir.

Rakiplerinizin Hangi Anahtar Kelimelerde Sıralandığını Görün

Anahtar kelime bulma sürecinde en etkili yol, halihazırda kullanılan anahtar kelimelerin rakiplerinize nasıl bir trafik sağladığına bakmaktır.

İyi bir analiz yapmanın ilk adımı, rakiplerinizi tanımaktan geçer. Bunun için belirlediğiniz çekirdek anahtar kelimelerinizden birini Google’da aratın ve ilk sayfada kimlerin sıralandığına bakın. Bu kişiler sizin rakiplerinizdir. Ancak, burada dikkat etmeniz gereken şey, ilk aşamada büyük markaların rakibiniz olmadığını bilmek. Sizler, web sitenize benzeyen ve aynı seviyede olduğunuz markaları kendinize rakip olarak görmelisiniz.

SEO Anahtar Kelime Araştırma Araçlarını Kullanın

Sizlere en doğru anahtar kelimeyi bulmanız açısından yardımcı olacak birçok bilgi mevcut. Ancak, nokta atış yapmak istiyorsanız halihazırda bunun için bulunan araçlardan da yardım alabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yapabileceğimiz çeşitli araçlar mevcut. Bu araçlardan bazılar şunlardır:

  • Google Ads

Kolayca anahtar kelime analizi yapabileceğiniz bu aracı kullanabilmeniz için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerek. Ardından sayfanın sol üst kısmında bulunan Araçlar ve Ayarlar sekmesinden Anahtar Kelime Planlayıcı bölümüne basarak işlemimize devam edebilirsiniz. Burada karşınıza çıkacak olan Yeni Anahtar Kelimeler Keşfedin bölümünden ürün ve hizmetinizi en iyi açıkladığını düşündüğünüz kelimeyi girin. İşte bu kadar basit! Artık, Google’ın derlemiş olduğu verilere kolayca erişebileceksiniz.

Google Ads’in sağladığı bu imkân ile markanız için düşündüğünüz anahtar kelimeyle alakalı farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca, bu sonuçların yanında sizlere sunulan anahtar kelimelerin aylık arama sayısı, rekabet oranı, tıklama başına maliyeti gibi değerleri de burada görebiliyorsunuz. Buraya kadar her şey ücretsiz. Ancak, herhangi bir kampanya oluşturmadığınız takdirde görebilecekleriniz sınırlı. Yine ₺1 de olsa bir kampanya oluşturmanız durumunda tüm verilere kolaylıkla erişebiliyorsunuz.

Google Ads, kullanıcılarına negatif anahtar kelime seçme imkanı da sunar. Böylece, hedef kitlenizi daha net belirleyebilirsiniz. Negatif anahtar kelimenin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız bunu bir örnek ile açıklayayım. Diyelim ki siz kullanıcılarınıza ücretli bir hizmet sunuyorsunuz. Bu durumda verdiğiniz hizmetten para vermeden yararlanmak isteyen kişiler sizin ilginizi çekmeyecektir. O zaman negatif anahtar kelime olarak “ücretsiz” kelimesini seçebilirsiniz. Böylece, ücretsiz bir hizmet beklentisi olan kişileri sınırınızın dışında tutarsınız. Ayrıca, negatif anahtar kelime kullanımı; tıklama oranı, alakalı reklamlar, bütçe tasarrufu açısından da önemlidir.

  • Keyword Tool

Bu araç, Google haricinde, Bing, Youtube gibi farklı siteler için de anahtar kelime taraması yapar. Hatta bu aracı, Instagram ve Twitter için bile kullanabilirsiniz. Oldukça kapsamlı ve diğer araçlara göre farklı alanlar için de analiz yapan Keyword Tool, daha detaylı bilgiye erişmek istediğinizde sizlere ücretli bir seçenek sunar. Bu nedenle tamamen ücretsiz bir uygulama değildir. Yine de anahtar kelime seçimleri açısından yardımcı olacaktır.

  • Semrush

Organik trafikte en önemli şey rakiplerinizin ne yaptığıdır. Bunu bildiğinizde rakiplerinizin listelendiği kelimelerle kendinizi kıyaslayabilirsiniz. Semrush hem kendi web sitenizin hem de rakip sitelerin trafiğini düzenli olarak takip etmenize olanak tanır. En kullanışlı araçlardan biri olan bu araç, sitenizi rakiplerinizle kıyaslayıp markanızı üst sıralara taşıyacak tavsiyeler sunar. Ücretli bir araç olarak karşımıza çıkan Semrush, kelimelerin aranma hacmi, tıklama başına ücretlendirmesi ve arama motoru optimizasyonu gibi dijital pazarlamanın her alanında sizler için fırsatlar sunar.

  • Search Console

Search Console, sitemiz için optimizasyon yapalım ya da yapmayalım halihazırda listelendiğimiz, performans gösterdiğiniz kelimeleri bulmamızı sağlar. Bu araç sayesinde rakiplerinizin konumlarına ve tıklanma oranlarına da erişebilirsiniz.

Search Console kullanımı hakkında bu içeriğimizden bilgi edinebilirsiniz.

  • Ubersuggest

Ubersuggest, oldukça kullanışlı ve ücretsiz bir anahtar kelime aracıdır. Bu aracı kullanmanız için üyelik oluşturmanız da gerekmez. Üstelik bu araç sayesinde ülke gözetmeksizin bütün anahtar kelimelerin arama hacmine ulaşabilirsiniz. Buna ek olarak, seçtiğiniz anahtar kelimenin SEO zorluk derecesi ve tıklanma başına maliyeti hakkında bilgi alabilirsiniz. Diğer anahtar kelime araştırma araçlarından farklı olarak belirlediğiniz anahtar kelimenizin en çok hangi yaş grupları arasında arandığı bilgisine de kolayca erişebilirsiniz.

  • Google Trends

Google Trends, anahtar kelime bulma işlemini ücretsiz bir şekilde yapan en popüler araçlardan biridir. Bu aracı kullanmanız, belirlediğiniz anahtar kelimenin en fazla hangi dönemlerde arandığını görmeniz açısından faydalıdır. Ayrıca, seçtiğiniz anahtar kelime için en çok nerelerden arama yapıldığını görebilirsiniz. Yine bu uygulama sayesinde, belirlediğiniz anahtar kelimeye benzer diğer seçenekler hakkında bilgi de alabilirsiniz.

  • WordStream

WordStream, üzerinden web siteniz için en kullanışlı anahtar kelimeyi kolayca bulabilirsiniz. Bunun için ilk olarak hedef anahtar kelimenizi “Search” kısmına yazmalısınız. Bu işlemin ardından bulunduğunuz sektörü ve dil seçiminizi yaparak anahtar kelime listesine ulaşabilirsiniz.

WordStream, özellikle güncel olması açısından diğer araçlardan ayrışır. Her ay düzenli bir şekilde internet taraması yaparak veri tabanını günceller. Böylece oldukça kapsamlı bir veri tabanına sahiptir ve kullanıcılarına güncel veriler sunar.

  • Ahrefs Webmaster Tools

Ahrefs, geniş bir veri tabanına sahiptir. Böylece, kullanıcılarına binlerce anahtar kelime fikri sunar. Ayrıca bu işlemi, 10 Farklı Arama Motorundan elde ettiği verilerle 171 ülkeye destekli bir şekilde sunar.

Ahrefs, sitelerin anahtar kelime hacimlerini görebilmenizi sağlayan bir araçtır. Bu, bir noktaya kadar yararlıdır, ancak bir anahtar kelimenin yüksek arama hacmine sahip olması, insanların arama sonuçlarına tıkladığı anlamına gelmez. Bunun bilincinde olan Ahrefs, kullanıcılarına anahtar kelimeleri için tahmini tıklama sayısını da gösterir. Üstelik, bu veriyi gösteren tek araç olma özelliğini taşır.

Keyword Generator

Bu araç ile çekirdek anahtar kelimenizi belirledikten sonra birçok anahtar kelime fikri üretebilirsiniz.

Keyword Diffuculty Checker

Bu araç ile anahtar kelimelerin sıralama zorluğunu kontrol edebilirsiniz., üstelik ücretsizdir.

Keyword Rank Checker

Bu araç, belirlediğiniz bir anahtar kelime için tüm ülkeleri baz alarak sizlere sıralamalarınızı gösterir.

Keywords Explorer

Keywords Explorer, web siteniz için en uygun anahtar kelimeyi bulmanızda sizlere yardımcı olur. Ayrıca, sunduğu anahtar kelime fikirlerinin yanında, bu kelimelerin trafik potansiyellerine ve sıralama zorluklarına da erişebilmenize olanak tanır.

Niş Bir SEO Stratejisi Planlayın

Eğer yeni bir web sitesi oluşturduysanız ihtiyacınız olan şey, yüksek miktarda trafik alan ve yüksek rekabet düzeyinde olmayan bir niştir. Hizmet verdiğiniz niş alanını daha kapsamlı olarak ele almanız, sitenizi başarıya ulaştıracaktır.

Niş alanlara odaklanmak, rakiplerinizin ele almayı akıl etmediği fikirleri bulmanıza yardımcı olacaktır. Bunu doğru bir şekilde yapabilmek için de araçlardan çok birebir deneyime ve manuel aramalara odaklanmanız gerekir. Konu dahilindeki yazıları incelemeniz, müşteri memnuniyet sitelerini araştırmanız veya yüz yüze iletişim kurmanız sizlere bu alanda daha fazla yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Bahsettiğimiz anahtar kelime araştırma araçları, sizlere markanız için kullanabileceğiniz bir sürü anahtar kelime seçeneği sunar. Bu, bir boyutta oldukça faydalıdır. Fakat, hangi anahtar kelimenin sizin için en iyisi olduğunu bilmek kritiktir. Bu noktada hepsini birden kullanamayacağınız için eleme yapmanız gerekir. İçeriği daraltmak ve kendinize en uygun olan seçeceği bulmanız için kullanabileceğiniz beş tane anahtar kelime metriği vardır.

1- Arama Hacmi

Arama hacmi, bir anahtar kelimenin ayda ortalama kaç kez arandığını gösterir. Burada bahsedilen aranma sayısı, aynı kişi arama yapmış olsa bile arama hacmini etkiler.

Anahtar kelime araştırma araçlarının birçoğunda arama hacmi filtresi bulunur. Bu filtre, optimizasyon açısından çok kullanışlıdır.

  • Çok yüksek hacimli olan anahtar kelimeleri filtrelemek: Yeni bir web sitesine sahipseniz okyanusta boğulmanızı istemeyiz. Bu nedenle, rekabeti güçlü anahtar kelimelerden, yani ayda +100.000 arama yapılan kelimelerden kaçınmanız gerekir. Arama hacmi verisi de bu noktada sizler için iyi bir pusula görevi görür.
  • Düşük hacimli anahtar kelimeleri filtrelemek: Web siteniz yeni dahi olsa rahatlıkla trafik çekmeyi başarabileceğiniz, rekabeti düşük olan anahtar kelimeler bulmak istiyorsanız, bu filtreleme oldukça kullanışlıdır.

2- Tıklanma Sayısı

Anahtar kelime araçlarında bulunan “Tıklamalar” metriği, seçtiğiniz anahtar kelimenin arama sonuçlarında aylık olarak ne kadar tıklandığı bilgisini gösterir. Bu yol ile sizler de seçmiş olduğunuz anahtar kelimenin iyi sonuç verip vermediğini somut olarak görebilirsiniz. Ayrıca, inceleyeceğiniz bu analiz sayesinde, düşük arama trafiğine sahip anahtar kelimeleri kolayca  fark edebileceksiniz.

3- Trafik Potansiyeli

Bir anahtar kelime seçerken sadece sıralamasına, tıklanmasına veya arama hacmine bakarak hareket etmeniz hatalı olabilir. Bundan dolayı her bir anahtar kelimeniz için potansiyel arama trafiğine bakmalısınız.

İyi bir trafiğe sahip olmak için web siteniz için en doğru anahtar kelimeleri seçtiğinizden emin olmalısınız. Böylece daha fazla trafik elde edersiniz. Bu da daha fazla kişiyi sitenize çekmeniz anlamına gelir. Üst sıradaki sonuçları incelemeniz, arama trafiği potansiyelini tahmin etmeniz açısından da önemlidir.

  • Anahtar Kelime Zorluğu

Anahtar kelime zorluğu, hedef anahtar kelimeler için yüksek sıralama alan sayfalarla kıyaslanarak yapılır. Sıralama almanın ne kadar zor olacağına belirlemek için de birçok etken bulunur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Backlink sayısı,
  • Domain Rating (DR) derecelendirmesi,
  • İçeriğin uzunluğu ve alaka düzeyi,
  • İçeriğin güncelliği,
  • Hedef anahtar kelimenin eş anlamlılarının kullanımı,
  • Arama amacı,
  • Markalaşmak.

Bu unsurlar, birbirini tamamlar niteliktedir ve bir bütündür. Ancak, öznel bir yanı vardır ve oluşan zorluk derecesi, çalıştığınız SEO uzmanının hangisine ne derece öncelik verdiği ile de ilişkilidir. Yine de planlarınızı anahtar kelime zorluk puanına göre şekillendirmeniz gerektiği herkes için ortak kanıdır.

  • Tıklanma Başına Maliyet (TBM)

Tıklama Başına Maliyet (TBM), site sahiplerinin hangi kelime için ne kadar para ödediklerini gösterir. Örneğin, eğer siz, bir teklif verirken TBM teklifine ₺1 girdiyseniz bu, seçtiğiniz kelime her tıklandığında bütçenizden ₺1 eksileceği anlamına gelir. Ancak bu, rakiplerinizin stratejilerine veya yoğunluğuna bağlı şekillenir. Yani siz TBM’nizi ₺1 olarak belirlemiş olsanız da daha yüksek veya daha düşük ödemeler yapabilirsiniz.

Tıklama Başına Maliyet’inizi minimumda tutmak için sitenizin genel olarak optimize edilmiş olması gerekir. Ayrıca, bu noktada kalite puanınız önemli bir etkendir. Eğer kalite puanınız düşükse daha çok para ödeyip daha düşük trafik alırsınız. Ancak, kalite puanınız yüksekse ve daha niş bir kelime kullandıysanız onun için daha az para ödeyerek daha fazla trafik çekebilirsiniz.

Anahtar Kelimenin Amacı: Soru Tagleri

Hedef kitlenize ulaşmanın en iyi yolu, onların hangi amaçla arama yaptıklarını iyi bilmektir. Anahtar kelimenin amacından yararlanmanız hem sitenizin trafiğini arttırmanız hem de potansiyel müşterileri daha fazla çekmeniz açısından önemlidir.

Ziyaretçilerinizin amaçlarını anlamanız için üç temel arama sorgusu bulunur.

  • Informational Sorgular: Bilgi edinmek ve merak edilen sorulara yanıt bulmak için yapılan aramadır.
  • Navigational Sorgular: Belirli bir web sitesine ulaşabilmek için yapılan aramadır.
  • Transaconal Sorgular: Herhangi bir ürün veya hizmet almak için yapılan aramalardır.

Bu konu hakkında bilmeniz gereken birkaç detay bulunur. Transactional sorgular, ticari amaçlı kullanılır ve satın almaya yönelik aramalarla ilgilidir. Bunun için, “şimdi satın alın” ve “ürün” anahtar kelimeleri kullanılır. Böylece, müşterileri harekete geçirmek için ikna edilmeye çalışır. Öte yandan, navigational ve informational sorgularda ise satın alma işlemi gerçekleştirme olasılığınız düşüktür. Bu anahtar kelimeler, yalnızca bilgi arayan kişilere hitap eder.

Sonuç

Doğru bir arama motoru optimizasyonu (SEO) yapmak, web sitenizin arama sonuçlarında üst kısımda yer almasını sağlar. Bu da markanızın daha fazla dikkat çekmesi ve rekabet edebilmesi açısından oldukça önemlidir. İyi bir SEO için de belirli kriterler bulunur. Bu kriterlerden biri de anahtar kelimenin doğru seçilmesi ile ilgilidir. Sizi en iyi temsil edecek ve verdiğiniz hizmet veya sattığınız ürünü en net şekilde ifade edecek anahtar kelimeler bulmanız, SEO açısından hayati önem taşır.

Konu ile ilgili en uygun anahtar kelimeyi seçebilmeniz için de anahtar kelime araştırma araçları vardır. Bunun için yazımda bahsettiğim bu araçlardan faydalanabilirsiniz. Bunun dışında SEO Uzmanı ile çalışabilir ve değindiğim metrikler doğrultusunda iyi bir anahtar kelime tercihinde bulunabilirsiniz.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.