SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Hemen çıkma oranı aslında oldukça bilinen bir kavram olması dışında çoğu web sitesi sahibinin geri planda bıraktığı bir kavramdır. Hemen çıkma oranını düşürme için ne tür çalışmalar yapılabilir bunlar hakkında sizlere ipucu vermeye çalışacağım.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Örneğin su tesisatı üzerine basit bir siteniz var. Ve basit bir kelimede ilk sayfalarda yer alarak müşterilerinizin sizlere ulaşmasını amaç ediniyorsunuz. Backlinkler, tanıtım yazıları vb. gibi yatırımlar yaparak başarıyı hedef haline getiriyorsunuz. Ama bir türlü hedeflediğiniz konumda yer alamıyorsunuz. Bu durum hemen çıkma oranı ile doğru orantılı olabilir. Şimdi su tesisatı üzerine kurulu web sitenize hemen geri dönelim.

Bu sitenizin ana sayfanızda su tesisatı nasıl yapılır? buna benzer konu ile alakalı başlıkları uzun uzun giriyorsunuz ama yine de hemen çıkma oranınız düşmüyor. Ve bir rakibiniz var o kısa bir yazı ama yazının altında uygulamalı olarak ” Su Tesisatı Nasıl Yapılır? ” başlığında bir videoya yer vermiş. Ve sitesini analiz ettikten sonra aldığı backlinkler, tanıtım yazıları sizinkilerden kötü. İşte hemen çıkma oranı burada devreye giriyor.

Özet geçecek olursak; Hemen çıkma oranı sitenize gelen ziyaretçilerin ortalama olarak sitenizde ne kadar vakit geçirdiğidir. Google ve diğer arama motorları direk olarak bunu baz alabiliyorlar. Doğal olarak hemen çıkma oranını düşürmek size büyük katkılar sağlayacaktır. Yukarıda verdiğimiz örnek tamamen sektöre   değişiklik gösterebilir. İçinde bulunduğunuz sektöre göre özgün, doğru bilgiler içeren içerikler sizin yükselmeniz de önemli rol oynayacaktır.

Hemen Çıkma Oranı Düşerse?

Yukarıda ki paragrafta buna biraz değindik. Google kesin olarak SEO çalışmalarında direk olarak bunu baz alıyor. Dolayısı ile hangi sektörde olursanız olun hemen çıkma oranınız düşük olduğu taktirde, doğru orantılı olarak ziyaretçilerin sitenizde ortalama oturum süresi yükselecektir. Sıralama algoritmasında bunun önemli bir faktör olduğunu tekrardan hatırlatmakta fayda var. Bunların dışında sitenize gelen ziyaretçiler vakit geçirdiği için sitenizi kafasına kazıyabilir ve benzer sonuçlar arayacağında sitenizi arama sonuçlarında görebilir veyahut da direk olarak sitenizi ziyaret edebilir. Tabi bunlar bir ihtimal ama SEO’da 1. kuralın farklılık olduğunu unutmayalım.

Ne Gibi Çalışmalar Yapılabilir?

Öncelikle şu konuya bir açıklık getirelim. Çıkma oranını düşürmek tamamen sizin elinizde. Bir işi ne kadar çok iyi yaparsanız, o kadar da geri dönüşü olur. Tabi ki siteleriniz yaptığınız hatalar olabilir. Bunlardan bir tanesi de şu an ki başlığımız olduğuna göre gelin bu sorunu aşağıdaki başlıkları baz alarak üstesinden gelmeye çalışalım.

1 – İçerik Kalitesi

Bu içeriğime SEO Nasıl yapılır? gibi başlıkları ararken rastladığınıza eminim. Ve yine girdiğiniz her SEO makalesinde içeriğinizin kaliteli olması gerektiğini duymuşsunuzdur. İçeriğiniz kaliteli olmalıdır. Uzun uzun cümlelere yer vermeniz dışında sade anlaşılabilir bir dil kullandığınıza emin olun. Konu başlığınızı çok iyi araştırın ve bunu ziyaretçiye aktarırken empati kurarak aktarmaya çalışın.

Kullanacağınız resimlerin kalitesi yüksek ve konumunu çok iyi belirleyin. Sürekli olarak tekrarlayan başlıklardan kaçınmaya özen gösterin. İçeriğinizin içerisinde anahtar kelime kullanım oranını oldukça dikkat edin. Örneğin günümüzde ki çoğu haber sitesi bir satırlık haber içeriğine 2 satır anahtar kelime doldurarak ilk sayfaya çıkmaya çalışıyor, bu tarz çalışmalardan kesinlikle kaçının. İçeriğinizde mümkünse videolara yer vermeye çalışın. Kısacası ziyaretçiye direk olarak hitap eden kaliteli yazılar sizleri sevindirecektir.

2- Tema Tasarımı

İyi bir yazı, temiz kodlanmış bir tema ile buluştuğunda gerçekten ortaya güzel sonuçlar çıkacaktır. Sunucunuz ne kadar hızlı olursa olsun, temanız stabil çalışmıyor ise bu sitenize eksi 1 puan yazacaktır. Bunun olmaması için arka planda düzgün çalışan bir temanızın olduğundan emin olun. Gereksiz kod parçacıklarından, stil dosyalarından uzak durmaya çalışın.

Bu bir dağın alt kısmıydı. Şimdi ise asıl can alıcı noktaya gelelim. Sitenizin ziyaretçiye olan görünümü. Umarım temanız responsive bir şekilde çalışmaktadır. Öncelik olarak günümüzde arama sorguları %60 mobil cihazlardan yapılıyor. Mobil uyumlu bir siteniz yoksa bu sitenizin başarısını oldukça fazla etkileyecektir. Aynı durum PC tarafından arayan ziyaretçiler içinde geçerli. Yani sitenizde kullandığınız tema hem mobilde hem masaüstünde gerekirse de tablet vb. cihazlarda sorunsuz olarak çalışması gerekmektedir. Çalışmasından ziyade göz yormayan hoş tasarımlar daha çok tercih edilmektedir.

3 – Kullandığınız Dil

Yine bu durum içinde bulunduğunuz sektöre göre değişiklik gösterebilir. Ama dil oldukça önemli bir hususdur. Google dile dikkat ediyor mu? diye merak edenler için hemen cevaplayalım. Google yazım kurallarına dikkat ediyor. Hem Google hem ziyaretçileriniz için sitenizde sade anlaşılır bir dil kullanın. Örneğin yabancı terimler kullanıyor iseniz parantez içinde ziyaretçinin ” Bu ne demek? ” şeklinde aklında soru oluşturmasına fırsat vermeyin.

4 – Yine Site Hızı 

“Ne hızmış kardeşim bu ya?” diyenler elbette olacaktır. Bu bir SEO danışmanına göre değişiklikte gösterebiliyor. Ama Furkan Danacı için yani benim için bir web sitesine SEO çalışmasına başladığımda dikkat edilmesi gerekenler arasında zirvede yer alıyor. Site hızı reklamlarınızın boyutuna, resimlerinizin boyutuna, temanızın kod yapısına bağlı olarak değişebilir. Ama bu durum sitenizin hızının düşük olduğu anlamına gelmez. Sitenizi hızlandırmak için resimleri, stil dosyasının boyutunu, cache eklentileri gibi konularda çalışma yapabilirsiniz. Hızlı siteler yavaş sitelere göre daha fazla tercih edilmektedir.

5 – Güncellenen İçerik

İçeriklerinizi ne kadar sıklıkla güncelliyorsunuz? Etiket doldurduğunuz, resim eklemediğiniz veyahut da bir şeyleri yanlış yaptığınız içeriklere sahip olabilirsiniz. Ama unutmayalım ki Google hatalarınızı düzetmenize izin veriyor. Google’da içerik güncelleyen sitelerin, içerik güncellemeyen sitelerden daha iyi sıralamalarda olduğunuda not düşelim. Muhakkak ki içerik güncellemeniz gerekecektir. Uzun yıllardır aktif olan sitelerinizin eski yazılarda, yanlış bilgiler içeriyor olabilir.

Hemen Çıkma Oranı Düşmeye Başladı

Hemen Çıkma Oranı Düşürme
İçeriğinizde yer vereceğiniz ” Bunlara da bakabilirsiniz. ” bölümüne başlığınız ile ilgili diğer aramaları girebilirsiniz.

Emin olun ki birçok başarılı web siteleri tüm bunlara dikkat ediyor. Bu içeriğimizden sonra sizin de dikkat edeceğinize eminim. Son olarak içeriklerde ” Bunlara da bakmak isteyebilirsiniz. ” gibi alanlara yer verin. Çünkü ziyaretçilerin o konularıda inceleme oranı oldukça yüksek.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.