SEO'ya Dair Güncel ipuçları- FURKAN DANACI

Google My Business Nedir? Nasıl Oluşturulur?

İnternet üzerinden görünürlük arttırmak için yapılan SEO çalışmalarında yardımcı birçok etken bulunur. E-ticaret faaliyetlerinin olmazsa olmazı Google eklentilerinden biri olan Google My Business’ın Türkçe karşılığı, “Benim İşletmem” olarak ifade edilebilir. Adından da anlaşılacağı gibi işletme sahiplerinin internet üzerinden ticaret yaparken kullanabileceği Google My Business, dijital pazar alanında varlık göstermek için büyük öneme sahiptir. Ben de işletme sahiplerine önemli tüyolar içeren bu yazımda “Google My Business nedir ve hesabı nasıl oluşturulur?” sorularını yanıtlayacağım

Google My Business İşlevi Nedir?

Google My Business, internet zerinden ticaret yapan binlerce işletme sahibinin birbiriyle rekabet ettiği bir ortamda görünürlüğü arttırmak için kullanılan bir uzantıdır. SEO çalışmalarının temelde hedeflediği birçok unsurun geliştirilmesi için kullanılabilen uygulama, arama motorlarında kolay bulunmanın ipuçlarını verirken ulaşılabilirlikte maksimum seviyede katkı sağlar.

Dijital rekabet ortamında büyük firmaların hali hazırda birçok farklı dinamiği elinde bulundurduğu düşünüldüğünde Google My Business, küçük ve orta ölçekli işletmeler için oldukça elverişli bir programdır. Çalışma alanını genişletmekte önemli adımların atılmasını sağlayan uygulama, özellikle yerel işletmelerin düşük bütçe ile rekabette aşama kaydetmesine fırsat verir.

Google My Business Kullanmanın Faydaları

Google My Business Nedir?

Google My Business, SEO çalışmalarının hedeflediği trafik arttırma, erişilebilirlik, sayfa hızı, içerik kalitesi gibi unsurların denetlenmesi ile beraber işletmenizin önemli markalar arasında görünmesini sağlar. Bu çalışmalar ışığında etkileşimi arttırmak üzere web sitelerini geliştiren GMB uygulaması, içeriklerinizin doğru alanlarda paylaşılmasını destekler. Bu anlamda uygulamanın işletmeler ile kullanıcılar arasında köprü oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Google My Business’ın sunduğu faydaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • İşletmeniz web sitesi, Google trendlerde görünürlük kazanır,
  • Farklı mecralardan web sitenize verilen bağlantılar sayesinde etkileşim oranı artar,
  • Etkileyici bir işletme hesabı görünümüne sahip olabilirsiniz,
  • Arama listelerinde ayrıcalıklı yeriniz olur,
  • Google haritalarda görünme olanağınız artar,
  • Web siteniz daha fazla yorum alır ve yorumları cevaplayarak kullanıcılarla yakınlaşabilirsiniz,
  • İşletmeye ait görseller resmi hesabınız üzerinden yayılır,
  • İşletmeniz popüler bir görünüm kazanır.

Google My Business ve E-Ticaret

Küçük ve orta ölçekli işletmeler, büyük markaların aksine görünürlüğünü büyük ölçüde dijital ortamlarda yer alan işletme hesapları üzerinden sağlar. Bu da kullanıcıların işletmeye duyacağı sempatiyi büyük ölçüde arttırır. Bu sempatinin en büyük kaynağı online mecralarda kurulan etkileşim ağıdır.

Kullanıcılar diyalog halinde oldukları işletmelere karşı daha sadık bir duruş sergiler. Bunun sebebi birebir diyalog unsurlarının etkili kullanımına dayanır. Web sitesi üzerinden verilen forum hizmeti ve sosyal medya hesapları üzerinden kurulan etkileşimler kullanıcıların işletmeye duyduğu güvenin en sarsılmaz teminatıdır.

E-Ticaret faaliyetlerinin kullanıcıları reel işletmelerinizle de buluşturması uzak bir ihtimal değildir. Hali hazırda günlük yaşamın büyük bir kısmını online mecralarda geçiren milyonlarca insan belirli bir alan içerisinde yer alan işletmeleri ihtiyaçlarını karşılamak için internet üzerinden araştırıyor. Bu nedenle yerel bazlı ticaret işletmesi olarak da Google haritalarda yer almak rekabete bir adım önde başlamanızı sağlar. Google My Business hesabına sahip olmak, dijital ortamlarda görünürlüğünüzü arttırırken işletmenizin bölgesel alanda da bulunmasını kolaylaştıracaktır.

Google My Business Nasıl Kullanılır?

Google My Business, basit hesap oluşturma işlemlerinden sonra yine oldukça pratik yöntemlerle kullanılabilen bir uygulamadır. Bünyesinde bulundurduğu hizmetlerle işletmenin ticari faaliyetlerini büyütmeyi hedefleyen Google My Business hakkında ilk olarak uygulamanın ücretsiz hizmet verdiğini belirtmekte yarar var.

Google My Business uygulamasının bütün işlevlerini yerine getirebilmesi için bazı temel noktaların özellikle uygulanması gerekir. Sistemde bulunması gereken en önemli bilgiler arasında şirkete ait tanımlayıcı bilgiler, şirket konum bilgisi, şube bilgisi gibi maddeler sisteme girilmelidir.

Google My Business, yapı itibari ile çeşitli analizler yaparak web sitenizin trendlerini ve kalitesini arttırmayı hedefler. SEO çalışmaları kapsamında tam entegrasyon sağlanarak uygulamanın internet ortamında sunduğu bütün olanaklar işletmenizin faydalanabileceği şekilde tanımlanır. İşletme hesabı belirli adımlar üzerinden oluşturulur.

Google My Business Hesap Oluşturma ve Doğrulama

“Google My Business hesabı nasıl oluşturulur?” sorusuna gelince, ilk olarak sistem üzerinde ana bilgilerle hesap girişi yapmak gerekiyor. Google veri tabanını kullanarak hizmet veren uygulamada şirket hesabı açma işlemine Gmail adresi ile oturum açarak doğrudan başlayabilirsiniz.

Sayfa oluşturma işleminin adım adım uygulanması gerekir. Kişisel bilgilerin girilmesinden sonra sayfada doğrulama kodu oluşturmanız istenir. Gmail üzerinden e-posta yoluyla size iletilen linke tıklayarak doğrulama işlemini tanımladıktan sonra şirket hesabınız teknik olarak açılmış olacaktır. Hesap açma işleminizin tamamlanmasıyla birlikte Google arama motoru üzerinde ve haritalarda işletme profiliniz aktif hale gelecektir.

Google My Business Konum Bilgisi Ekleme

Google My Business hesabınızın aktif bir şekilde çalışması ve kullanıcıların size ulaşabilmesi için sisteme tanımlamanız gereken önemli bilgilerden biri, işletmenizin konum bilgisidir. İşletme adresiniz doğrudan konum bilgisi olarak Google haritalar bölümünde yer alacağı için tam ve eksiksiz giriş yapmanız gerekir. Konum bilgisi eklemek için Google My Business hesabınıza giriş yaparak “Ayarlar” ve “Bilgi” bölümünden ulaşacağınız adres sekmesine açık adresinizi girebilirsiniz. Bilgiyi eksiksiz olarak girdikten sonra “Uygula” kısmına tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Bu noktada önemli olan, konum bilgisinin harita üzerinde doğru yere ulaşmasıdır. Adres bilgilerini yazdıktan sonra adresinizin konumu bulunamazsa harita üzerinden doğrudan konum işaretlemeniz gerekebilir. Konum bilgisini eksiksiz olarak tanımladıktan sonra web siteniz üzerinden her türlü adres yönlendirmesini bu yolla sağlayabilirsiniz.

Google My Business Şube Ekleme

İşletmenize ait farklı şubeleriniz varsa onların da konum bilgisini girmek yerinde olacaktır. Özellikle de kurumsallaşma yolunda adım atmak isterseniz bu aşama oldukça önemlidir. Sistem üzerinde ne kadar fazla doğru bilgi yer alırsa şirketinizin güvenilirlik puanı da o kadar yüksek olacaktır. Bu noktada atılan her adımın artık size verilecek puanları belirleyeceğini unutmayın.

Google My Business Hizmetleri

Google My Business, birbirinden farklı işlevler sunmaktadır. Temel anlamda SEO çalışmalarının tamamlayıcısı olarak değerlendirebileceğimiz uygulama, kullanıcıların şirketinize erişimini kolaylaştırır. Google My Business üzerinde kişisel sosyal medya hesabı gibi işletmeye dair önemli paylaşımlar yer alabilmektedir.

Google My Business ve SEO

Web sitenizin arama motorlarında aratılarak bulunmasını sağlayan Google My Business, SEO’nun temel işlevlerini desteklemektedir. Uygulama üzerinden yapılan analizler sayesinde doğrudan arama motoru optimizasyonu gerçekleştirilir. Platformda yer alan işletme hesabınızda “Yayınlar” bölümünde içerik paylaşımları yaparak kullanıcılarınızla doğrudan iletişim kurabilirsiniz. Bu paylaşımlar, hesabınızın ve ürünlerinizin doğrudan müşteri aramalarında listelenmesini sağlayabilir.

SEO çalışmaları kapsamında Google My Business’ın sunduğu avantajları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Kısa süreli paylaşımlarda etkili bir Google Analytics sıralaması elde etmenizi sağlar,
  • E-posta ticareti için yerel bazda etkili bir paylaşım ağı oluşturmanızı sağlar,
  • Google My Business üzerinden yaptığınız paylaşımlar çok kısa süre içinde yaygınlaşarak işletmenize potansiyel müşteriler kazandırır,
  • Yerel olarak yapılan paylaşımlar ve konum bilgisinden bölgesel bazda fark yaratabilirsiniz,
  • Son olarak Google, sistemde yapılan “lokasyona göre şirket aramalarında” yakın çevreyi yüksek sıralamaya tabi tutar.

Google My Business, kullanım alanlarına göre SEO çalışmalarına ciddi katkılarda bulunduğu gibi, şirketiniz üzerinde mucizevi etkiler de yaratabilir.

Googlee My Business Üzerinden Paylaşım Yapma

Google My Business, işletme hesabı üzerinde çeşitli paylaşımlar yapma olanağı sunmaktadır. Bu sayede kullanıcılar, doğrudan işletme hesabınızla etkileşime girebilmektedir. Görsel unsurlarla da desteklenen bu paylaşımlarınızda lokasyon bilgileri ve ürün tanıtımını aynı anda sunabilirsiniz. Bu sayede hesabınızdan direkt arama motoru yansımaları alabilirsiniz.

Ayrıca şirketinize ait web sitesinden ve diğer sosyal medya mecralarındaki hesaplarınızdan vereceğiniz bağlantılar, bütün hesaplarınız ve web siteniz üzerinde zincirleme trafik artışı sağlayacaktır. Bu nedenle farklı hesaplarınızdan Google My Business’a yönlendirmeler yapabilirsiniz. Bu doğrultuda uygulama üzerinden çeşitli analizler de yapmak mümkündür.

Google My Business Performans Analizi

İnternet üzerinde ticarî faaliyetler yürütmenin en avantajlı noktalarından biri, etkileşimin doğrudan yansımasıdır. Bu sayede hangi yükselişin hangi çalışmadan kaynaklandığına kadar detaylı analizler yapmak mümkündür. Google My Business üzerinden yapılan analizler de etkileşim konusunda doğrudan performans analizi sunmaktadır. Google My Business üzerinden analiz işlemini aşağıdaki sıralamayı izleyerek yapabilirsiniz:

  • Dönemsel olarak performans ölçümlerinizi değerlendirdiğiniz bir checklist oluşturun,
  • Google My Business uygulamasında Analiz sekmesi üzerinden aylık ve yıllık bazda performans verileri alın,
  • Uzun vadedeki etkileşimi ölçmek için önce aylık sonra da yıllık sonuçları önceki dönemlerle kıyaslayın,
  • Her ölçümde çıkan sonuçları çalışmalarınızı geliştirmek için mutlaka eyleme dökün.

Google My Business Reklam Verme

Son olarak Google My Business uygulamasının reklâm verme özelliğine değinmekte yarar var. Bu hizmet sayesinde uygulamanın lokasyon özelliğinin de etkisi büyük oranda genişlemiş olacaktır. Oldukça basit bir işlem olan Google My Business reklamı oluşturma hizmeti, doğrudan arama motorlarına ve Google Ads üzerinden en çok kullanılan web sitelerine servis edilecektir. Google My Business ile konuma yönlendirmeli olarak verilen reklâmlarla fiziksel mağazanıza da büyük oranda etkileşim alabilirsiniz. Bu bakımdan çok yönlü bir uygulama olan Google My Business, çalışmalarınızda olağanüstü bir katkı sağlayacaktır.

Sonuç

Google My Business, e-ticaret sektöründe kullanılan en etkili Google uzantılarından biridir. Aynı anda farklı birçok işlevi yerine getiren uygulama, tek başına birçok uzantının sunduğu faydayı daha pratik ve hızlı bir şekilde sağlıyor.

Furkan DANACI

Yaklaşık 6 yıl önce SEO ve SEM ile tanıştım. SEO ile birçok web sitesinin Dijital Dünyada büyümesinde katkıda bulundum ve Furkan DANACI markasını oluşturdum. Ardından da SEO FD 360° Dijital Ajansını kurdum. Şu anda ekibimle birlikte +60 markaya SEO ve SEM danışmanlık hizmeti sunmaktayım. Kişisel blogumda SEO öğrenmek isteyenlere ücretsiz içerikler sunuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.